Veteriner Fakültesi 33. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutluyor
Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 173. Yıl Dönümü ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veterinerlik Fakültesi’nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında, “Türkiye’de Atçılık ve Veteriner Hekimlerin Rolü” konulu panel gerçekleştirildi.
Türk Veteriner Hekimliği Öğretiminin 173. Yıl Dönümü ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veterinerlik Fakültesi'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında, " Türkiye'de Atçılık ve Veteriner Hekimlerin Rolü" konulu panel gerçekleştirildi. Programda, Bilimsel Teşvik Ödülleri de sahiplerini buldu.
SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, SÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Veteriner Fakültesi Kurucu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Ahmet Güner, "Fakültemizin 1982 yılında başlayan 33 yıllık kısa tarihinde çok önemli mesafeler kat edildi. Bu başarının ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerden biri de fakültemizin kuruluşundan itibaren büyük emekleri geçen ve bundan sonra bu zincire katılacak tüm hocalarımızın görevlerini ilk günkü şevkle yapmalarıdır" dedi.
Ardından Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal İzci moderatörlüğünde yapılan panele geçildi. Panele Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Gürbüz, Veteriner Hekim Erol Öztürk ve Emekli Veteriner Hekim Albay Ali Karabacak konuşmacı olarak katıldı.
"ATLI DAYANIKLILIKTA DERECE YAPABİLİRİZ"
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora, Federasyon olarak amaçlarının; at biniciliğini yaymak, gelişmek, elit sporcular yetiştirmek ve bu sporu yapanlara hizmet götürmek olduğunu söyledi. Türkiye'de engel atlama, at terbiyesi, atlı dayanıklılık ve pony olmak üzere 4 branşta faaliyette bulunduklarını ifade eden Bora, "Ata sporumuz olan atlı dayanaklılık, bugün dünya şampiyonasında 1 günde 160 kilometre kat etmek şeklinde yapılıyor. Sadece biraz iniş çıkışlı doğal alanda, 30, 40 kilometreden oluşan etaplar bulunuyor. Bu sporumuz son birkaç yıldır belirli gelişme göstermekte ama uluslar arası alanda henüz derece yapabilmiş değiliz. Bu branş, en iyi derece yapabileceğimiz branştır. Çünkü engel atlama atları dünyada astronomik paralara satılıyor ve biz de taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Olimpiyat seviyesinde bir at en az 1 milyon Euro'dan başlıyor. Dolayısıyla dünyada engel atlamada derece yapmamız çok zor ama dayanıklılık branşında derece yapmamız mümkün. Çünkü yerli atlarımızla yapılan bir spor. Yerli kırma atlarla da yapılabilen son derece at temini ucuz olan bir branşımızdır. Yeter ki biz bunu tanıtalım, devletimizin de desteğini sağlayalım ve ülke genelinde bu sporu yapanların sayısını artırabilirsek o zaman uluslar arası alanda da başarılar sağlayabiliriz" diye konuştu.
"ÜLKEMİZDEKİ ATLARIN YÜZDE 69'U BAKIMA MUHTAÇ"
Veteriner Hekim Erol Öztürk, TÜİK verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 150 bin atın bulunduğunu aktardı. Bu sayının yüzde 69'luk kısmının, veteriner hizmeti alamadığına dikkati çeken Öztürk, bu açığın kapatılması için üniversitelere ve öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, "Üniversiteler at klinik pratikliği konusunda öncü olmalı. Üniversite bünyesinde at kulüpleri aktif çalışmalı. Doktora yapan öğrenciler, konularını at üzerine seçmeli. Kongrelerde at konusunda sunumlar yapılmalı. Seminerler ve work shoplar artırılmalı" dedi.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Gürbüz, hipoterapinin insan üzerindeki etkisini konu alan sunum gerçekleştirdi. Emekli Veteriner Hekim Albay Ali Karabacak ise atçılık ve klinisyenlik arasında çok farkın olduğunu anlatarak, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Konuşmacılara ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kurucu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer'e protokol üyeleri tarafından plaket takdim edilen panelde, Prof. Dr. Tuncer'in hayatını konu alan kısa film izlendi.
BİLİMSEL TEŞVİK ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Programın son bölümünde, fakülte bünyesinde Bilimsel Teşvik Ödülleri verildi. Ödül verilen kategori ve isimler şu şekilde: Makale; Doç. Dr. Ayşe Er, Arş. Dr. Burak Dik, Arş. Gör. Dr. Oğuzhan Avcı. Editörlük; Prof. Dr. Uğur Uslu, Doç. Dr. Mustafa Garip. Atıf: Prof. Dr. Halis Uğuz, Prof. Dr. Varol Kurtoğlu, Prof. Dr. Aydın Güzeloğlu. Proje; Prof. Dr. Aydın Güzeloğlu, Arş. Gör. Sinan Kandır, Arş. Gör. Irmak Dik, Arş. Gör. Dr. Oğuzhan Avcı, Arş. Gör. Ezgi Telli. H-İndeks; Prof. Dr. Halis Uğuz, Prof. Dr. Aydın Güzeloğlu, Prof. Dr. Uğur Uslu, Doç Dr. Kamil Üney. En Başarılı Genç Araştırmacı; Doç. Dr. Ayşe Er, Arş. Gör. Dr. Oğuzhan Avcı, Arş. Dr. Burak Dik. Bilimsel Hakemlik; Prof. Dr. Nurcan Dönmez, Prof. Dr. Halis Uğuz, Prof. Dr. Mehmet Emin Tekin. - KONYA