"Verem" Konulu Seminer Verildi
"verem" konulu bilgilendirme semineri verildi.
Görele Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine,
"verem" konulu bilgilendirme semineri verildi.
Görele Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Grup Başkanlığı'nca, Toplum Sağlığı Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde, verem hastalığının önemi ve bu hastalığın tedavisi anlatıldı.
Burada kursiyerlere bilgi veren Abdullah Çınar, veremin solunum yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.
Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını anlatan Çınar, şunları kaydetti:
"Verem hastalığı zengin, fakir, genç veya yaşlı fark etmeksizin herkese bulaşabilir. Tedavi görmemiş ya da düzenli tedavi görmeyen verem hastasında öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yayılan ve verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Verem hastalığı 2 ya da 3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı ile kan tükürme gibi belirtiler göstermektedir."
Çınar, verem hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu ancak uzun süreli tedavi gerektirdiğini belirterek, "Verem hastalığında ilaçlar bir gün bile aksatılmadan kullanılmalıdır. İlaçların düzenli kullanıldığı takdirde veremin yakın çevresindeki kişilere bulaştırma riskleri de yok olur. Veremin bulaşmaması için öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır. Veremin belirtilerini hisseden bir kişi hemen en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir" dedi.
Muhabir: Kamil Yılmaz / Eyüp Elevülü
Yayıncı: Orhan Topal - GİRESUN