Haberler
Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü

Türkiye ekonomisinden sevindiren haber

Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yalçın hakkında yakalama kararı

Özel'in cezaevi ziyareti sırasında başkan yardımcısına operasyon

Çete ile anılan Güney Hastanesi'nin sahibi: Ortaokul mezunuyum, sigorta primim için hastaneyi satın aldım

İstanbul'un göbeğindeki hastaneyi bakın ne için satın almış

Döviz büroları ve kuyumculardan sahte dolar fırsatçılığı

Dolaşıma sokulan sahte dolarlar üzerinden akılalmaz yöntem

Vatandaşa "Mucize" Ürün Uyarısı

Vatandaşa
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meral Özdemir - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr.

Meral Özdemir - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Ercan Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınmış bir tesiste üretilen ürünlerin ilaç olmadığını belirtti.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medyada kozmetik, gıda takviyesi, tıbbi cihaz gibi sık sık 'mucize' diye lanse edilerek reklamı yapılan ürünlerin kullanımı konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izin verdiği tesislerde üretilen sağlık ürünlerinin gıda takviyeleri olduğunu, hiç bir şekilde ilaç olmadığına vurgu yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınan tesislerde üretilen ürünlere, vatandaşa herhangi bir hastalığı iyileştireceği yönünde veya vaatle reklam yapılıyorsa, bu reklamlara inanılmaması gerektiğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Çünkü bunlar ancak bir ilaçtan elde edilebilen etkilerdir. İnsanlarımız Tarım Bakanlığımızın izin verdiği tesislerde üretilen ürünleri ancak bir gıda takviyesi olarak alabilir. Sağlık Bakanlığımızın da ilaç olarak ruhsatlandırdığı bitkilerden elde edilen şu anda 160 ilaç var. Farkı ise, bir ilaç fabrikası, uluslararası standartlarda üretim yapar, fabrikaya uzmanlarımız ruhsat verir, daha sonra da üretilecek her bir ilaç için de ayrı ayrı ilaç ruhsatı veririz. ve bunların süreçleri gıda takviyelerinin üretiminden çok farklıdır. Bilimsel laboratuvarlarda testler yapılır. Hayvan deneyleri yapılır, daha sonra seçilmiş olan bazı insanlar üzerinde klinik testleri yapıldıktan sonra piyasaya ilaç olarak sunulurlar. En basit üretim tarzındaki ilaç için bile bu süreç 2-3 yılı bulmaktadır. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın bu ayrımı iyi yapmaları gerekiyor. Tarım Bakanlığından izin alınmış bir tesiste üretilen ürünler, ilaç değildir. Bunun gerisindeki her şey gıda takviyesidir. Bakanlığımızın izni ile üretilen ve eczanelerde satılan ürünleri kullanmalarını tavsiye ediyoruz."

Şimşek, 3-4 yıl içinde bir kaç kişinin söz konusu ürünlerden dolayı hayatını kaybettiğini, "tamamen bitkisel" diye piyasaya ürün sürüldüğünü ifade ederek,

"Tarım Bakanlığından gıda takviyesi üretim izni olan bir tesiste üretiliyor. Orada da Tarım Bakanlığı bürokratlarımıza haksızlık yapılıyor. Onu da kullanıyorlar, halkımızı yanıltıyorlar. Tarım Bakanlığı ürünlere tek tek ruhsat vermiyor. Bir üretim tesisine ruhsat veriyor ve siz, fabrikanız olmasa bile o üretim tesisine gıda takviyesi ürettiriyorsunuz. Ama bunu piyasaya sürerken, halkımıza 'hastalıklarınızı tedavi ediyoruz' diye piyasaya sürüyorlar. Sorun da burada başlıyor. Vatandaşlarımızın buna çok dikkat etmelerini istiyoruz" dedi.

-Sanatçılara çağrı-

Son zamanlarda sanatçıların da sözü edilen ürünlerin reklamlarında oynadığını, sanatçıların bunu kasıtlı yaptığına inanmadığını belirten Şimşek, reklamını yaptıkları ürünün gerçekten doğru bir ürün olup olmadığı konusunda Sağlık Bakanlığı yetkililerine danışabileceklerini söyledi.

Sanatçıların toplum sağlığı hakkında faydalı işler yapmak istemeleri halinde bakanlığın obezite, kanserle veya sigarayla mücadele programlarında yer almaya almaya davet eden Şimşek, "Bu tür fırsatçı firmaların ürün reklamlarında rol alıp kendi kişisel değerlerini yıpratmasınlar. Gelsinler seve seve birlikte çalışırız" diye konuştu.

Şimşek, bir medya kuruluşunun giderlerini karşılamak için reklam gelirine ihtiyacı olduğunu, ancak 'sağlık programı' adı altında, bir üründen mucize formül olarak bahsediliyorsa ve isim belirtilmiyorsa bunun gizli reklama girdiğini de belirterek, RTÜK'ün yaptığı yeni düzenlemelerin bu programların hepsini kapsadığını anlattı.

Kozmetik ürün bildirimi yaparak bu ürünleri ilaç gibi satan pek çok markanın türediğini, yaklaşık 120 markayı daha önce açıkladıklarını anımsatan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunların ilaç etken maddesi koydukları müfettişlerimiz kanalıyla tespit edildi. İşletmelerimize gerekli idari yaptırımlar uygulandı. Ayrıca tıbbi cihazlar konusunda da benzer aldatmalar yapılmakta. Korseler, dizlikler, başa, bileğe takılan birtakım ürünler var. Herhangi bir televizyon kanalında, internet sayfasında veya gazetede, evinize telefon açıp, 'bu kuşağı belinize takın bel fıtığı diye bir şey kalmaz' deniliyor. Hatta bazı ünlülerimizi de kullanarak bu reklamlar yapılıyor. Bunlarla ilgili işlemler başlatıldı. Bu tür ürünlere inanmayın. Aile hekimlerinize danışabilirsiniz. Birkaç gün içinde bu tür sağlık beyanıyla satılan ürünler, her ne olursa olsun, gerek gıda takviyesi, kozmetik ürün gerekse tıbbi cihaz diye tanımladığımız herhangi bir ürün bunların tanıtımına yönelik bir mevzuat hazırladık. Bunu paylaşacağız."

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel
title