Haberler

Van Deprem Çalıştayı Sona Erdi

Van Deprem Çalıştayı Sona Erdi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından düzenlenen iki günlük 'Van Deprem Çalıştayı' bugünkü oturumun ardından sona erdi.

Van Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından düzenlenen iki günlük 'Van Deprem Çalıştayı' bugünkü oturumun ardından sona erdi.

Bir otelin toplantı salonunda dün başlayan çalıştayın ikinci gününde sunum yapan tüm akademisyenler aynı platformda bir araya gelerek, Van ile ilgili bundan sonra yapılması gerekenlere cevap aradı. Kentin sorunlarının yer aldığı 12 soru akademisyenler tarafından cevaplandırılarak, neler yapılması konusunda karara varıldı. Moderatörlüğünü GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan'ın yaptığı tartışma platformuna Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Yrd. Doç. Dr. Nilgün Camkesen, Bayburt

Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yakup Basmacı, Maltepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, İstanbul Teknik Üniversite'sinden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Pelin Pınar Özden, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zafer Kutuğ, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer ve Mimar Yavuz Önen katıldı. Toplantıya katılan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da söylenenleri teker teker not etti.

Platformda, planlama süresince merkezi idare ile yerel idare arasındaki koordinasyon nasıl sağlanmalıdır? Yapılacak planın kapsamı ne olmalıdır? Mevcut planlarla entegrasyon nasıl sağlanmalı? Ulaşım mastır planı ile lojistik planlama nasıl yapılmalı? Hasar tespitlerindeki sıkıntıları çözmek için neler yapılmalıdır? Ruhsatsız orta hasarlı yapılar için güçlendirme işlemleri nasıl yapılmalıdır? Van merkez ikinci derece deprem bölgesi olarak belirtilmektedir bu durum nasıl düzeltilebilir? Gözlemsel yapılan

çalışmalarda az hasarlı binalar için performans raporları istenilmeli midir? Deprem öncesi yapılan imar tadilatları uygulanmalı mıdır? Deprem performans raporlarının hazırlanmasında zemin etütlerine gerek var mıdır? Planlama çalışmalarının hızlandırılması için yerel idarenin yapması gerekenler nelerdir? Soruları sorularak cevaplar verildi.

Çalıştay için tüm kurumların davet edildiğini, ancak bazı kurumların gelmediğini ifade eden GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan, "Sayın Valimizde sözlü olarak kurumların gelmesi yönünde talimat verdiğini duyduk, teşekkür ediyoruz. Resmi kurumların dışında kurumların büyük bir bölümü buraya katıldılar" dedi.

"Van'IN ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜ YOK"

Planlama süresince merkezi idare ile yerel idare arasındaki koordinasyon nasıl sağlanmalıdır? Sorusunu Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı cevapladı. Merkezi idare ve yerel idare arasında bir iletişimin olmaması durumunda bir başarının elde edilemeyeceğini söyleyen Ilıcalı, süresi olmayan protokollerden mutlak suretle kaçınılması gerektiğini belirtti. Üç protokol önerisi yapan Ilıcalı, "Bir kent planlamasının ve bu planlamanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması,

düzenleme ve izleme kurulu oluşturulması, teknik ve idari şartname belirlenmesi. Bu üç nokta gerçekleşmesi durumunda kentin yeniden planlaması konusunda çok önemli bir adım atılır. Dile getirdiğimiz bu öneriler hızlıca hayata geçmelidir. Çünkü Van'ın zaman kaybına tahammülü yok. Bunlar başlatılırken bu uzmanların yer alacağı bir kurul oluşturulur. Bu kurul acilen toplanarak bir karar verir" dedi.

Van Belediyesi'nin imkanlarının kıt olduğu ve tek başına bunu yapamayacağını söyleyen Şehir Planlamacıları Odası Genel Sekreteri Ümit Özcan, "Belediyenin altyapılarının büyük sorunları var. Bu sorunlarının ortadan kaldırılması için mutlaka yapılacak her şey bir protokole bağlanmalıdır" dedi.

İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Pelin Pınar Özden ise, merkezi hükümetlerin sürekli yereli dikkate almadan çalışmalar yaptığını belirterek, "Merkezi idareyi yok saymadan yapılacak işlerde yetkiler yerele verilmelidir. Yetki paylaşımlarının yapılması ve yerelin güçlü yetkilerle donatılması gerekiyor" dedi.

Yapılacak planın kapsamı ne olacağı ile ilgili görüşlerini dile getiren Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ise, eylem planlarının tüm kenti kapsayacak bir plan olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, "Sadece kentin altyapısı değil, kentin sağlık, eğitim, barınma, ekonomi ve sosyal yanlarının da iyi tartışılması gerekiyor. Planlamanın temelinde kentin tüm kesimlerinin yer alması gerekiyor" diye konuştu.

Van'daki hasar tespit çalışmalarındaki sıkıntıların çözülmesi için bir standartlaşmanın gerektiğini belirten Kadıoğlu, "Bir plan yapıyorsanız DASK'ı içerisine almanız gerekiyor. Mimarlar Odası ve diğer kesimlerin içerisinde olması gerekiyor. Hasar tespitinin kapsamlı olarak ele alınması gerekiyor" diye konuştu.

"HALKIN ÇOK ACİL CEVAP ALMASI GEREKEN SORULAR VAR"

Doç. Dr. Zafer Kutuğ ise, Van'ın birinci deprem bölgesine alınacağını belirterek, "Bununla birlikte şehir planlaması ve birçok konu değişecek. Halkın çok acil cevap alması gereken sorular var. Bu soru ve sorunların hemen çözülmesi gerekiyor. Çok hızlı bir şekilde binaların durumu ile ilgili karar verilmeli. Ama bunun için acilen akademisyen ve asistanların eğitim süreçlerine katılması gerekiyor. Sahalarda incelemelerde bulanarak ve seminerler verilerek bu teknik elemanlar yetiştirilebilinir. Bu binalar

bu sayede bitirilebilinir. Böylece mağdur olan vatandaşlarımızın sorunlarına belli bir çözüm geliştirilebilinir" diye konuştu.

Van Belediyesi ve GABB tarafından iki gündür devam eden 'Van Deprem Çalıştayı' yapılan oturumun ardından sona erdi. Kapanış konuşmasını yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, çalıştayın bir birlikteliği ortaya çıkardığını belirterek, "Bu çalıştayın kentteki yansımasına baktığımız zaman, herkeste bir ortaklaşma ve umut oluşturduğunu görüyoruz. Kentin yeniden yapılandırılmasına ilgi duyan ve toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum. Kentin kaderini tartışıyoruz ve sıfırdan başlıyoruz. Kentte hala

herkes kendini her şeye muhtaç hissediyor. Bu psikolojiyi atmaya çalıştığımız bir dönemde, böylesi bir toplantı bizim için çok önemlidir" dedi.

Çalıştayda söylenen her şeyin bir kitapta toplatılacağını ve bu konuşmalardan bir rehber gibi her zaman faydalanacaklarını söyleyen Kaya, bundan sonra kentin gerçekliğinin ön planda olduğu bir çalışma yapacaklarını belirtti. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close