Van'da Kadın Sağlığı Çalıştayı
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı Genel Koordinatörlüğü işbirliği ile ‘Kadın Sağlığı Çalıştayı’ düzenlendi.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı Genel Koordinatörlüğü işbirliği ile 'Kadın Sağlığı Çalıştayı' düzenlendi.
Elite World Otel'de gerçekleştirilen çalıştaya, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı İzzet Çeleğen, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, sağlık sunucuları ve sağlık sorumluları katıldı. Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı İzzet Çeleğen'in açılış konuşmasını yapmasının ardından kürsüye gelen Fevzi Özgökçe, Van'da özellikle üreme ve halk sağlığı ile ilgili çalışmaların neden belediyede yapıldığı konusunda açıklamalarda bulundu. Özgökçe, "Bizler yerel yönetimler olarak halk için, halkın sağılığı ve geleceği için geceli gündüzlü çalışan yerel yönetimler olarak şunu yapıyoruz. Halk sağlığı ile birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşündük. Onun için ilk etapta Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile bir protokol çerçevesinde bizim kadınlarımıza, özellikle kız çocuklarımıza yönelik okullaşma oranını nasıl arttırabiliriz, devamsızlıklarını nasıl önleyebiliriz. Çünkü sağlıklı bireyler eğitimle mümkün olabilir. Birinci adımı attıktan sonra hemen halk sağlığında kanser çeşitleri ve bunlarla mücadele ve alınması gereken tedbirler, özellikle ikinci adım olarak da bu konu ile ilgili Ankara'da ilgili tüm arkadaşlarımızla görüştük. KETEM aracına sahip olması gerekiyor. Bu aracın buraya gelmesi için eğer bizler yerel yönetim olarak destek olmamız gerekiyorsa biz buna hazırız. Bu KETEM aracının Van'a kazandırılması için üst düzey görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bu aracı sadece Tuşba'ya değil, 1 milyon 100 bin nüfuslu halka hizmet etmesi için istedik. Geldiği andan itibaren de Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile birlikte bütün giderlerini biz karşılayacağız. Gelmesi ile birlikte tarama çalışmalarına başlayacağız. Yine obezite ile mücadelede, çocuklarımızın daha sağlıklı ve beslenmesi ile ilgili eğitimler aracılığıyla hocalarımızla birlikte bir araya geliyoruz. Madde bağımlılığı ile ilgili bütün bu etkinlikleri belirgin bir şekilde yapmaktayız. Anne ve çocuk sağılığı ile eğitimler, üreme sağlığı semineri, ağız diş sağlığı etkinliklerimiz yapılıyor" dedi.
"BİZ OKULLARDA KANTİNLERE KARŞIYIZ"
Okullarda kantinlere karşı olduklarını ifade eden Özgökçe, "Çocuklarımızla ilgili hafta sonu Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı geldiğinde deklare ettik. Biz okullarda kantinlere karşıyız. İlköğretimde kesinlikle kantinin olmaması lazım. O zaman kamu yönetimi olan yerlerde kesinlikle çocuklarımızın günlük olarak öğle yemeklerinin verilmesi lazım. Biz eğer sağlıklı bir nesil istiyorsak, aile ve halk sağlığı temelinde bu çocuklarımızın sağlıklı gelişmesi lazım. Onun için ilköğretimde kesinlikle zehirli ve zararlı olan, renkli ve çocuklarımız için albenisi olan başta colasından cipsinden jelibonuna kadar satılmaması gerekiyor. Bu kantinlerin yerel yönetimler tarafından denetlenerek, geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmesi adına biz kesinlikle okullarımızın birinci kademelerinde kantin olmaması taraftarıyız. Hükümet olarak, Sağlık Bakanlığı olarak, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca birinci kademede 1 milyon 900 bin öğrenci var, Türkiye genelinde ve bu çocuklarımıza ara öğün olarak yemeklerinin verilmesi lazım. Öğle yemeğini yiyen çocuk haliyle kantinden uzak durur, öğle yemeğini yiyen çocuk kesinlikle daha sağlıklı hem derslerinde daha başarılı olur. Olayın sosyolojik boyutu da var, doktor çocuğudur, hakim çocuğudur sürekli gidip kantinden tıkınırken, maddi durumu iyi olmayan çocuk bunu alamayacak. Hakikaten sosyolojik bir problem ortaya çıkmaktadır. Onun için bu ilk dönem olan kantin probleminin muhakkak çözülmesi lazım. Biz birde bisiklet yolu çalışması içerisindeyiz. Tüm parklarda bisiklet park alanı oluşturuluyor. Bütün bu parklarımızda gençlerimizi, çocuklarımız ve ümit ediyoruz ki işlerine giden gelen insanlarımızda bisikletle gidip geleceklerdir. Bu bisikletle de yürümeyle daha sağlıklı nesiller olacaktır. Biz gelecek adına Tuşba'da tüm yollarımızda yaya yolu, yürüme için sağlıklı bir hayat için bisiklet yollarımızı şimdiden imar planımıza ekliyoruz. Kesinlikle bisikletin ve yaya yürüyüşünün sağlanması lazım. Dışarıdan gelen insanlar ne diyor biliyor musunuz? 'Kaldırımsız şehir', ana arterler hariç gittiğiniz ara sokaklarda kaldırım yok. Bakın bu hem trafiği ciddi şekilde tehdit ediyor hem de insanlarımızın yürümesine engel oluyor. Bizler o zaman ne yapacağız. İnsanları yürüyüşe teşvik etmek için belediyeler olarak hem kaldırım yapacağız, hem onları ağaçlandıracağız, hem de aydınlatacağız. İşte o zaman inşallah Van insanı daha çok yürüyecek ve sağlıklı bir toplum ile karşı karşıya olacağız" ifadelerini kullandı.
Ardından Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, slayt sunum eşliğinden 'Uluslar arası ve ulusal perspektifte üreme sağlığı' ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıya verilen kısa aranın ardından ikinci bölüm ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Şükran Sevimli'nin 'Kadın sağlığı ve biyoetik', akabinde YYÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Şükriye İlkay Güner'in 'Sağlık eğitiminde değişim' konulu konuşmaları ile devam etti. Sağlık hizmet sunucularının kadın sağlığı hizmetlerinde karşılaştığı problemler ve çözüm önerilerinin de masaya yatırıldığı toplantı, Van Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Yıldırım Altay'ın değerlendirme konuşması yapması ile son buldu. - VAN