Van'da "Aile Şirketleri 2023 Zirvesi" Yapıldı
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliğiyle düzenlenen "Aile Şirketleri 2023 Zirvesi", Van'da yapıldı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliğiyle düzenlenen "Aile Şirketleri 2023 Zirvesi", Van'da yapıldı.
Van TSO salonunda düzenlenen zirveye katılan iş adamları, aile şirketlerine ait püf noktaları davetlilerle paylaşarak, genç girişimcilere başarının sırlarını ve çeşitli bilgiler verdi.
Zirvede konuşan Helvacızade Gıda ve İlçe Kimya Sanayi CEO'su Mevlüt Büyükhelvacıgil, bir aile şirketi üyesi olduğunu ve aile şirketi üzerinden elde ettiği bilgileri paylaşmak için kente geldiğini söyledi.
Büyükhelvacıgil, dünyada aile kontrollü şirketlerin yüzde 90-95 aralığında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Ülkemizde de bu böyledir. Van Ticaret ve Sanayi Odası'na gelirken verilerine bakmıştım. 4 bin 500 civarında şirket bulunuyor. Bu rakamlara baktığımız zaman aile şirketlerinin çok önemli bir dağılımda yer aldığını görüyoruz. Ben Van'dan çok etkilenmiş birisiyim. Yaklaşık 40 yıllık bir ticari ilişkimiz var. Van ve Konya arasında çok ciddi bir kültür bağı var. Van ve Konya halkı birbirine çok benziyor. Gerek ahde vefaları gerekse ticarete bağlılıkları ve borca olan sadakatleri ortadır. Babam Van'da 60, ben ise 40 yıllık ticaret yapmış birisiyim. 127 yıllık bir şirketin mensubu olarak bugün burada konuşuyorum. Şirketimiz son 20 yılda ilk 4 arasında yer almıştır. Bu şekilde büyüyen şirketin tuğlalarının her birinde Van'ın büyük emeği var. Ben bu anlamda Van halkına teşekkür ediyorum."
-"Van, Irak, İran ve diğer ülkelerin birçok şehrinden beslenebilir"
Vanlı olan Rixos Otelcilik CEO'su Fettah Tamince ise hayat hikayesini katılımcılara anlatarak, küçük yaşlardan itibaren babasının manifaturacı dükkanında çalıştığını dile getirdi.
Bu dönemde, tüccarlıkta neler yapılması gerektiğini öğrendiğini, babasının iyi bir satış yapmasındaki artı ve eksileri gözden geçirdiğini vurgulayan Tamince, şunları kaydetti:
"Pozitif olan davranışları ilke edindim. Yine küçük yaşlardayken başka şehirlere gitmeyi ve yeni işler yapmayı hayal ediyordum. Almanca bilen birinden elime Almanca, 'Bana Almanca öğretir misiniz' cümlesini yazmasını istedim. O da elime yazdı. Ben elimdeki ifadeyi sürekli Alman turistlere gösterdim, onların sevgisini kazandım ve onları halı dükkanlarına götürdüm. Bu yaptıklarımla satışlar arttı. Halı satan başka kişilerden teklifler aldım. Bir arkadaşla eski bir araca halılar yükleyerek ilk kez Almanya'ya gittik. Orada zengin bir iş adamına tüm halıları ikna gücümüzle sattık. Ben orada, 'Eğer Çaldıran'dan gelip Almanya'da bu ticareti yapmışsam, dünyanın tüm ülkelerinde de iş yapabilirim' diye düşündüm. Sonraki süreçte başka işlere de girdim. Şimdi 43 yaşındayım. İşimi eğlenerek yapıyorum. Çeşitli programlarım yok. Elbette şirkette belli kurallar var. Ama benim toplantılarım 45 dakikayı geçmez."
Van'ın yıllık ihracat rakamının kentte başarılı şirketlerin olmadığının göstergesi olduğunu ifade eden Tamince, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bölgedeki hiçbir sorun Van'ın 36 milyon dolar ihracatta kalmasına sebep değil. Van eğer 125 milyon nüfuslu bir bölgenin merkeziyse, 400 milyon dolarlık bir bölgenin merkezi de olabilirsiniz. Mazeretlere takılıp kalmamalıyız. 'İstanbul'dan uzağız, barış süreci yeni oluştu, biz küçük bir iliz'. Hayır, Van, Irak, İran ve diğer ülkelerin birçok şehrinden beslenebilir. Bakın bugün Dubai'yi Dubai yapan İran'dır. İran, Van'ın komşusu. İran'a gitmek için Vanlılar önce İstanbul'a, oradan da İran'a gidiyor. Bir şirket kurarak buradan İran'a uçuşlar gerçekleştirmek çok da zor değil. Van'dan bölgedeki ülkelerin şehirlerine uçuşlar başlatırsanız Van her alanda merkez olur. İranlıların tatil merkezi, eğlence merkezi olur. Alışveriş yapmaya, tedavi olmaya buraya gelirler. Bu, çok da zor değil."
Zirve, diğer şirket yöneticilerinin yaptığı konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle son buldu.