Haberler

Vali Karaloğlu Bedensel Engellileri Kabul Etti

Vali Karaloğlu Bedensel Engellileri Kabul Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Valisi Münir Karaloğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Van'da bulunan 7 bin 431 özürlüye evde bakım ücreti olarak her ay toplam 4 milyon 716 bin lira ödeme yaptığını söyledi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Van'da bulunan 7 bin 431 özürlüye evde bakım ücreti olarak her ay toplam 4 milyon 716 bin lira ödeme yaptığını söyledi.

Vali Münir Karaloğlu, Engelliler Haftası kutlamaları çerçevesinde bir grup bedensel engelliyi kabul etti. Hafta sebebiyle valilik bahçesindeki törene katılan bedensel engelliler, programın ardından Vali Karaloğlu'nu ziyaret etti. Misafirlerini Vali Ali Paşa Toplantı Salonu'nda ağırlayan Karaloğlu, bedensel engellilerin sorunlarını dinledi. Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ünal Öncül'ün de hazır bulunduğu ziyaret sırasında Vali Münir Karaloğlu, hükümetin bedensel engellilere yönelik çıkardığı yasa ve hakları anlattı. Engelliyi, şehit ve gazileri, yaşlıları, çocukların haklarını koruyacak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kurulduğunu anımsatan Vali Karaloğlu, "Artık yardıma muhtaç insanların sorunlarıyla ilgilenen bağımsız bir bakanlık ve taşra teşkilatı var" dedi.

Hükümetin özürlülere yönelik çıkarmış olduğu yasa ve haklardan sonra toplumda engelliye bakışın değiştiğini ifade eden Karaloğlu, "Engellimizin şunu unutmamasını istiyorum. 5 yıl önceki toplumun engelliye bakışına bir bakmasını istiyorum. Son 5 yıl içindeki durumu iyi değerlendirebilmesi için de zaman zaman dikiz aynasına bakması lazım. Her şey bitmedi. Alacağımız mesafeler vardır. Bu yıl ilk defa Özürlü Memur Seçme Sınavı da yapıldı. Van'dan da 492 arkadaşımız bu sınava girdi. İnşallah sınava giren arkadaşlarımızın hepsi de bu sınavı kazanır. Böyle bir sınav ilk kez oldu. İnsanlar engel durumuna göre sınava girdiler. Eskiden görme engelli de, ortopedik engelli de, işitme engelli de, zihinsel engelli de aynı sınava girerdi. Ama bu yıl her grubun soruları farklı hazırlanmış, onlara göre yardımcıların verildiği bir sınav sistemi getirilmiş. Bu hakkaniyete uygun olan da buydu. O da bu yıl ilk defa gerçekleştirilmiş oldu" şeklinde konuştu.

"BEDENSEL ENGELLİLERİN KONFORLU HAYAT SÜRMELERİ İÇİN BÜTÜN ENGELLERİ KALDIRMAK İSTİYORUZ"

Engellilerin sorunlarını çözmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Karaloğlu, "Bedensel engellilerin şundan emin olmalarını istiyorum. Biz elimizden geldiği, gücümüzün yettiği kadar onların daha rahat bir yaşam sürmeleri için engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bu engeller ekonomik engeller olabilir, kullandığınız binalardaki engeller olabilir. Çarşıda yürüdüğünüz engeller olabilir. Gittiğiniz alışveriş merkezindeki engeller olabilir. Engelliye daha konforlu yaşam sunacak bütün engelleri kaldırmak için hükümetimizin, bakanlığımızın emirleri, direktifleri doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Bütün problemler bitti mi? Hayır. Bütün problemler bitmedi. Hala sorunlarımız var" diye konuştu

"7 BİN 431 KİŞİYE 4 MİLYON 716 BİN EVDE BAKIM ÜCRETİ ÖDENİYOR"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Van'da bulunan 7 bin 431 özürlüye evde bakım ücreti olarak ailelerine her ay toplam olarak 4 milyon 716 bin lira ödeme yapıldığını kaydeden Karaloğlu, "Daha önce bu ödemeler yoktu. Bu neyi sağladı? Artık engellimizin, ailesiyle beraber kalabilmesini sağladı. Akrabasıyla beraber kalabilir. Hiç kimse artık engellinin yük olduğunu söylemiyor. Özürlülerimize ödenen evde bakım ücreti onlara analarının ak sütü gibi helal olsun. Geçen yıl da uyarmıştım. Bu yıl da uyarmak istiyorum. Bu konuda maalesef kötü niyetli olan insanlar da var. Maalesef hak etmediği halde bu ücreti alanlar var. Ben bunu hep tekrarlıyorum. Eğer bu hakkı doğru kullanmazsak bu hakkı birileri gelir elimizden alır. Engelli derneklerden de bu konuda yardım bekliyorum" dedi.

"EĞİTİMİN KARMA OLMASINDAN YANAYIZ"

Van'da zihinsel engelliler okulu açmak için 2 yıldır bir çalışma yaptıklarını anlatan Karaloğlu, bu okulu da inşallah kısa zaman içerisinde açmayı arzu ettiklerini kaydetti. Bedensel engellilere verilen eğitimin ayrı değil de karma olmasından yana olduklarını ifade eden Karaloğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrunnisa Gül Hanımefendinin de 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası da o yöndeki kampanyadır. Karma eğitimden yanayız. Sadece işitme engellilerin gittiği bir lokal olmasın. Niye özürlüyü ayırıyoruz? Bizim Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze ait olan toplum merkezlerimiz var. Her özürlü grubunun rahatça kullanacağı bir mekana dönüştürelim. Niye onları tecrit edelim? Niye böyle bir şey yapalım? Bu doğru değil. Yani engelliyi toplumun içinde tutmamız lazım. Yani engelliyi tecrit edecek bir sistemi kabul etmememiz lazım. Biz katılımcı karma eğitiminden yanayız. Bizim toplum merkezlerimiz aynı zamanda engelli vatandaşlarımız için de toplum merkezidir. Eğer engeller varsa onu hızlı bir şekilde ortadan kaldıralım. Ama biz engellilere ayrı bir toplum merkezi yapmayalım. Bu doğru bir şey değil. Engellilerimiz 'bize bir toplum merkezini yapın sadece engelliler girsin çıksın' diyorsanız bu doğru bir talep değil. Biz engellinin toplumla iç içe yaşamasını istiyoruz. Bizim kaynaşma merkezlerine, kaynaşma eğitimlerine ihtiyacımız var. Bizim engeli olmayan çocukları da eğitmemiz gerekir. Sadece engeli olan değil, engeli olmayan çocuk da, engeli olan bir çocukla aynı sınıfta, aynı sırayı paylaşarak eğitilmek durumunda. Yoksa herkes zannediyor ki, kimsenin engeli yok. Aslında herkes potansiyel engelli aynı zamanda. Bir gün insanların yaşanacak bir olay sonrası engelli olabileceğini unutmaması gerekir. Onun için de bu kaynaştırma eğitimine, bu kaynaştırmayı sağlayacak mekanlara, yapılara ihtiyacımız var. Böyle tecrit etme, özürlüyü ayrı mekanda tutma anlayışı artık dünyanın da Türkiye'nin de terk ettiği metotlardan bir tanesidir" dedi.

"VALİMİZİN CUMHURBAŞKANIMIZIN EŞİNDEN ÖDÜL ALMASI BİZİ MUTLU ETTİ"

Zihinsel Engelliler ve Yeşeren Düşler Derneği Başkanı Abidin Kasapoğlu da, kendilerini kabul eden Vali Karaloğlu'na teşekkür etti. Karaloğlu'nun göreve başladıktan sonra bedensel engellilerin tüm sorunlarıyla yakından ilgilendiğini belirterek, "Göreve başladıktan sonra kucağınızı tüm engellilere açtınız. Kapınız bizim engellilerimize açık oldu. Deprem nedeniyle ilimizden diğer illere giden engelliler için maddi ve manevi katkılarda bulundunuz. Özellikle bedensel engellilerimizin uçakla gitmelerine ve orada kaldıkları süre içinde her türlü imkanlar seferber edildi. Ailelerimiz adına teşekkür ediyoruz. Deprem sonrası zihinsel engelli çocuklarımızın eğitimlerinde bazı aksaklıklar oldu. Bu çocuklarımız 2-3 ay eğitim almayınca bildiğini unutuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrunnisa Gül'den aldığınız ödül de bizleri gururlandırdı" dedi.

Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Hanefi Baykara da, Vali Münir Karaloğlu'nun engellilere verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül tarafından ödüllendirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Baykara, ayrıca Vali Karaloğlu'na engelli STK'lıların yer alacağı ve sosyal aktivitelerinin yapılacağı bir kompleksin yapılması için bir dilekçe verdi.

Vali Karaloğlu da, deprem dolayısıyla zihinsel engellilerin geri kaldıkları eğitimlerinin tamamlanması için İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır'a hızlandırılmış eğitim verilmesi talimatını verdi.

Bu arada işitme engellilerin taleplerini Vali Münir Karaloğlu'na iletmesi için işaret dilini kullanan bir eğitmen de çeviri yaptı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close