Haberler

Vali Çiçek: "Alternatif Turizm Uygulanacak"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla’da turizmi çeşitlendirme çalışmaları kapsamında Güney ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’ya Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği tarafından sunulun ‘Köyceğiz, Ortaca, Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları’ projesinin tanıtım ve sunumu yapıldı.

Muğla'da turizmi çeşitlendirme çalışmaları kapsamında Güney ege Kalkınma Ajansı (GEKA)'ya Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği tarafından sunulun ' Köyceğiz, Ortaca, Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları' projesinin tanıtım ve sunumu yapıldı. Vali Amir Çiçek'in de katıldığı Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Vali Yardımcısı Rıza Dalan, GEKA temsilcisi, ilgili ilçe belediyelerin temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı. Valilik 75. Yıl toplantı salonunda gerçekleştirilen sunumda projenin alternatif Turizm faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlayacağı açıklandı.

Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği tarafından hazırlanan projenin 2023 Türkiye Turizm Stratejisine katkı sağlayacağı belirtilirken, amacın Güney Ege Bölgesi'nde alternatif turizm altyapısını güçlendirmek, alternatif turizmi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, yaz aylarına sıkışmış bölge turizm sezonunu 12 ayı kapsayacak şekilde genişletmek olduğu açıklandı. 300 bin 750 TL bütçeli projenin finansmanının 224 bin 730 TL'sini GEKA, 25 bin 440 TL'sini Dalaman Belediyesi, 25 bin 440 TL'sini Ortaca Belediyesi, 21 bin 200 TL'sini Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ve 3 bin 760 TL'si de Dalaman Ortaca Turizm Altyapı Birliği (DOTAB) tarafından karşılanacak.

350 KM YÜRÜYÜŞ, 600 KM BİSİKLET YOLU ROTASI

'Köyceğiz, Ortaca, Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları' projesi ile ilgili sunumu proje sahibi Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği ve proje koordinatörü Murat Demir yaptı. Demir sunumunda Tha Eco Trail projesi kapsamında 350-400 km yürüyüş ve 500-600 km de bisiklet rotası bulunduğunu, belirlenen güzergahın üç ilçe ve 47 mahalleyi kapsadığını açıkladı. Demir, "22 Ekim 2015 tarihinde başlayan proje 23 Ekim 2017 tarihinde sona erecek. Bu süre içinde yön tabelaları, bilgilendirme panoları, değişik kurumlardan alınacak izinler, tanıtım dokümanlarının hazırlanması ve basımını gerçekleştirmek istiyoruz. Eylül 2016 tarihinde en az 350 km yürüyüş yolu ve 500 km bisiklet rotasını, Şubat 2017 tarihine kadar işaretlemeleri, Eylül 2017 tarihine kadar rotaların resmi açılışını yapmamız gerekiyor. Bu tarihten sonrası da bu rotaların yerel halk ve paydaşlarca sahiplenilmesi gerekir. Proje ile Muğla'nın ve bölgenin kazanımları çok önemli. Turizm gelirlerinde bir artış bekleniyor, eko turizm, doğa koruma projelerine altyapı desteği sağlanmış olacak, ortak çalışma kültürü gelişecek, bölgenin en kapsamlı yürüyüş, bisiklet rehberi ve haritası çıkarılmış olacak ve en önemlisi eko turizm kültürü yaygınlaşacak" dedi.

"BÜROKRATİK ENGELLERİ KALDIRIN"

Vali Amir Çiçek, yerel yöneticiler, belediler, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları dahil hangi kurum olursa olsun sorun çözücü yöntemle, bürokratik engel koymadan çalışmaları gerektiğini belirtti. Vali Çiçek, "Cesaretsizlik var, bilmemezlik var, bir de olursa olsun, olmazsa olmaz düşüncesi var. Biz samimi olarak iş yapıyoruz, Öyle başladık işimize. Muğla'da alternatif turizm uygulanacak. 'Her zaman konuşulur' veya 'Biz bunları çok duyduk' olmayacak. Geldiğimiz günden bu yana bunun üzerine hep birlikte gidiyoruz, projelerimiz de bunlara endeksli. Kaymakam arkadaşlarım aynısı, belediye başkanlarımız, mahiyetimde çalışan bürokratlar aynı düşüncede olmalı. Sivil toplum kuruluşları bir konuda gayret sarf ettiği zaman onun yanında olmalılar. Artık durmak yok, çalışma var. Önümüze gelen bir projenin kapasite olarak neymiş değil, ne getirecek, neyi hedeflemiş ona batacağız. Muğla'da bisiklet turizmini canlandıralım diyoruz. Orman, tarihi ve ören yerlerimizde görülmesi gereken yerleri yerli ve yabancıların görmesini sağlayalım diyoruz. Bisiklet yollarında Muğla'yı Avrupa Bisiklet Ağı (EUROVELO) ile bütünleştirmek gibi bir hedefimiz ve vizyonumuz var" dedi.

"ZAMANIMI KONUŞARAK ÖLDÜRMEK İSTEMİYORUM"

Alternatif turizm için geliştirilen projelerin raflarda kalmaması gerektiğini açıklayan Vali Çiçek, "Lokantalar yapalım, restoran yapalım, otel yapalım. Yapalım da o otellere gelen müşterilerin gezeceği, dinleneceği alanları açmış mıyız? Maalesef yok. Neymiş orası SİT alanıymış, gidemezmiş, yasakmış. Bu alanları koruyarak gelen insanları göstermek zorundayız. Bakışımız ve değerlendirmemiz sorun yaratan değil, sorun çözücü olmalı. GEKA projeleri dosya içinde kalsın diye desteklemiyor. Kimse kusura bakmasın bir ivme kazandıracak ve sonuç meydana getireceğiz. Bu projeleri GEKA'da biz destek verirken, Muğla'ya bir alternatif turizmin hareketini sağlasın istiyoruz. Kimse kusura bakmasın, konuşarak zamanı öldürmek istemiyorum. Bu salonda alınan karar burada kalmayacak, takip edeceğim" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close