Vakıfların Tarihi Anlatıldı
7-13 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Gaziantep'te basın mensuplarına, vakıfların kuruluşundan günümüze kadar gerçekleştirdiği hizmetler anlatıldı.
7-13 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıflar Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Gaziantep'te basın mensuplarına, vakıfların kuruluşundan günümüze kadar gerçekleştirdiği hizmetler anlatıldı.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısına, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu ve çok sayıda daire müdürleri ile basın mensupları katıldı. Etkinlikler kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile diğer kurum temsilcileri basın mensuplarıyla bir araya gelerek çalışmalar hakkında çeşitli bilgiler verdi. Vakıfların insan hayatının her noktasında yer aldığını söyleyen İsa Güven, "Vakıflar kavramı, tarihsel bir
süreçten geçerek bugüne ulaşan, özünde karşılık beklemeksizin başta insanlar olmak üzere, kişinin birlikte yaşadığı diğer canlıları ve içinde bulundukları doğayı da hizmet sahasına alan, geniş bir düşünce platformunu ifade etmektedir. İslam tasavvuru içinde doğan, Selçuklular, beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde gelişerek hizmet metodunu ve hukukunu oluşturan vakıflar, bireyin malını, zamanını ve emeğini bir amaç için vakfetmesi tanımı içinde ifadesini bulmuş, bugünlere ulaşmıştır. Vakıflar
günümüzde çevre sorunlarından eğitime, kültürden bayındırlığa kadar insan hayatının her noktasına ulaşan hizmet alanları bırakmanın yanında, bu hizmetlerin verildiği imarethane, medrese ve şifahane gibi kurumsal yapıları da bugüne miras bırakmış, tarihten gelen kültürel ve estetik zenginliğimizin en önemli eserlerini oluşturmuştur" dedi.
Vakıfların dinde de önemli yerinin olduğunu belirten Müftü Prof. Dr. Bakkal, "Kur'an-ı Kerim'de Cenabı Allah, 'Hayırda yarışınız' buyuruyor. Bu manaya yakın Kur'an-ı Kerim'de çok ayet var. Hayır her türlü iyiliği ve güzelliği kapsayan geniş bir kavram. En çokta tabi insanlar arasında ki yardımlaşmayı ifade eden bir kavramdır. Dolayısıyla vakıflar, zaman içinde o yardımlaşmanın müesseseleşmiş şeklinden ibarettir. Tarihte de ilk vakfı Hz. Ömer yapmıştır" diye konuştu.
Vakıfların kültür ve turizm açısından da çok önemli olduğunu dile getiren Salih Efiloğlu da vakıf mallarına sahip çıkılması ve ihya edilerek yaşatılmasının gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından İsa Güven, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. - GAZİANTEP