Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Vakad Köylerle İlgili Raporunu Açıkladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Kadın Derneği (VAKAD), merkeze bağlı 24 köyde yaşanan sıkıntılarla ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

Van Kadın Derneği (VAKAD), merkeze bağlı 24 köyde yaşanan sıkıntılarla ilgili hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan VAKAD üyesi Sema Bağış, Global Diyalog ve dernekleri tarafından finansmanı sağlanan 'Köy Köy Geziyoruz, Güçleniyoruz' projesinin 125 günlük çalışmasının sona erdiğini belirtti. Projelerinin amacının köylerdeki deneyimlerini de içine alan bir kitap yayınlamak olduğunu anlatan Bağış, "9 Nisan 2012 tarihinde, yani derneğimizin 8. yaş gününde açılışını yaptığımız gezici konteynır ile bu çalışmaya başladık. Bu çalışmayı 23 Ekim- 9 Kasım Van depremleri sonrasında İstanbul Feminist Kolektif, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ile Hasan Kızıldağ'ın derneğimize bu gezici konteynırı alması ile verdiği büyük destek sayesinde yürüttük. Bu önemli dayanışma pratiğini bize yaşattıkları için kendilerine buradan özellikle teşekkür etmek isteriz. Ayrıca Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TPAV) ve Psikiyatrist Cem Taylan Erdem'e de projenin hayata geçmesinde gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu kurum ve kişilerin önemli katkıları bizim ufkumuzu açtı ve özellikle köylerde kadınlarla buluşmak, bilgi ve deneyim paylaşmak için yola çıktık. Yaptığımız programa göre köylerde genel kadın sağlığı, insan hakları konularında kadınlara eğitim seminerleri verildi, akşamları kadınlarla filmler izlendi. Tabi bu eğitimler dışında VAKAD'ın kadına yönelik şiddet odaklı çalışmasından dolayı da köylerde şiddet gören kadınlara ulaşmak gibi bir amacımız da vardı. Kadınlara bu konuda da broşürlerimizi bıraktık, ayrıca aile içi veya dışı şiddet yaşadıkları zaman başvurabilecekleri mekanizmaları kendilerine anlattık. Türkiye Aile Planlaması'ndan alınan eğitici eğitimi sonrasında Kadın Sağlığı Eğitim Programı'nı (KSEP) etkin bir şekilde 24 köyde 720 kadına ulaştırdık. Köy çalışmamızın hayata geçmesinde köy muhtarları, azalar, öğretmenler, imamların ve Alaköy'deki doktorların bize duyuru ve eğitim yeri temini konularında önemli katkıları oldu. Köy halkı VAKAD'ı resmen kucakladı. 20 Haziran 2012- 3 Ocak 2013 tarihleri arasında Van merkeze bağlı Adıgüzel, Akçaören, Alaköy, Arısu, Atmaca, Çitören, Dibekdüzü, Dilimli, Göllü, Gülsünler, Güveçli, Hıdırköy, Kasımoğlu, Koçköy, Ocaklı, Özkaynak, Şahgeldi, Satıbey, Tabanlı, Yemlice, Yumrutepe, Gedikbulak, Mollakasım ve Yeşilköy köylerine gittik. Her köyde 5'er gün kaldık. Ayrıca köylerde travma yaşayan kadınların psikolojik destek almalarını sağladık. Eğitimlerin yanı sıra ev ziyaretlerinde bulunduk. Köyde yaşayan kadın, çocuk, genç, yaşlı her kesimle görüşme imkanı yakaladık. Gerek eğitimler sırasında gerek ev ziyaretleri sonucunda bazı sorunlar tespit ettik. Bu sorunlar başlıklar halinde belirtilmiştir. Tespit ettiğimiz sorunları çözme yükümlülüğü olan kamu kurumlarına resmi yazılar yazdık. Ayrıca kurumlarla birebir görüşerek sorunları onların gündemine taşıdık. Örneğin; kız çocuklarının taşımalı sistemle liselere gidememe sorunu çabalarımızla kısmen çözüldü" dedi.

Sema Bağış, köylerde eğitim, sağlık, fiziksel koşullar, temel insan hakları ile tarım ve hayvancılık başlıkları altında saptadıkları sorunları ise şöyle sıraladı:

"Köylerde kız çocuklarının okutulmaması, yetişkin kadınların çoğunun okuma yazma bilmemesi, çocukların şiddet görmesi, köylerde lise olmadığı için kızların 8 yıllık eğitimden sonra okullara gönderilmemesi, sadece 3 köyde sağlık ocağının bulunması, erken yaşta evliliklerin olması, köylerde genelde tuvalet ve banyo imkanlarının zor oluşu, çoğu yerlerde cep telefonu çekmemektedir. Köylerde ciddi anlamda elektrik sıkıntısı vardır. Temel insan hakları konusunda köy halkı bilgili değildir, köylerde tarımsal üretim oldukça düşüktür, köy halkı hibe ve desteklerden haberdar değildir." - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title