Haberler

Uzunmehmet, Taşkömürünü Buluşunun 179. Yılında Anıldı

Uzunmehmet, Taşkömürünü Buluşunun 179. Yılında Anıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde Niren Deresi Yakınlarında Taşkömürünü Bulmasının 179. Yılında Uzunmehmet Törenle Anıldı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Niren Deresi yakınlarında taşkömürünü bulmasının 179. yılında Uzunmehmet törenle anıldı.

Uzunmehmet Anıtı'nda düzenlenen törene Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Recep Onur, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Amelebirliği Başkanı İsmail Hakkı Ertürk, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri, daire müdürleri, oda ve meslek kuruluşlarının temsilcileri, maden işçileri ve öğrenciler katıldı.

Törende, GMİS'in girişimleri ve Zonguldaklı işadamı, emekli madenci İsmail Ülcan tarafından yaptırılan 24 metrekarelik Türk bayrağı da göndere çekildi.

Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, kömürün vazgeçilmez bir enerji kaynağı olarak değerini koruduğunu belirterek, "Bu kömür sadece bu bölgede bulunduğu için Zonguldak bölgemiz de Türkiye için vazgeçilmezdir. Dolayısıyla bu kömürü üreten ve 159 yıllık üretim kültürüne sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu da (TTK) ülkemiz için vazgeçilmez bir kurumdur. Uzunmehmet'in kömürü buluşunun 179'uncu yılında ve Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 86'ıncı yılında burada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1848 yılından bugüne 159 yıldır kesintisiz olarak taşkömürü üretmek, dünyada eşine az rastlanır bir durumdur. Geriye doğru bakıldığında, madencilik mesleği adına nasıl bir kültür birikimine sahip olduğumuzu herkes görür. Hayatta her şeyin bir bedeli var. Biz bu kültürü kazanırken 7-8 kuşaktır canlarımızı kaybediyoruz. Bölge insanının yaklaşık 5 bin maden şehidi var.

Yaralılarımızı, meslek hastalığıyla aramızdan ayrılanları ve halen bu hastalığı yaşayanları da düşünürsek, bu madencilik kültürümüze daha bir içtenlikle sahip çıkarız. Bu duygularla, başta Uzun Mehmet olmak üzere tüm maden şehitlerimizi sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz. Emekli madencilerimize ise sağlıklı ve uzun ömürler diliyoruz. Çok şükür ki, bugün gelişen teknoloji ile daha sağlıklı koşullarda üretim yapıyoruz. Ama yine de sadece bu meslekte varolan, kaçınılmaz kazalarla karşılaşabiliyoruz. Gelişen bilim ve teknoloji ile bu kazaları da ortadan kaldırma çalışmaları sürüyor. İnanıyoruz ki, bugün dünyanın en zor mesleği olarak bilinen yeraltı maden işletmeciliği de, ileride rahatlıkla yapılan bir işe dönüşecektir. Bugün her şeye rağmen bu mesleği sürdürmek zorundayız. Çünkü taşkömürü, hala dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Taşkömürü, Türkiye için de vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Bu kömür sadece bu bölgede bulunduğu için Zonguldak bölgemiz de Türkiye için vazgeçilmezdir. Dolayısıyla bu kömürü üreten ve 159 yıllık üretim kültürüne sahip olan TTK da ülkemiz için vazgeçilmez bir kurumdur. Geçtiğimiz yıllarda, dışarıda daha ucuz diyerek bu bölgeden ve taşkömürü üretmekten vazgeçenler de oldu. Ama kısa sürede dünya dengeleri ile fiyatlar değişince, biz nasıl daha fazla üretebiliriz arayışına girildi. Üzülerek belirtelim ki bu açığı özel sektör aracılığıyla kapatma düşüncesi de hayata geçirilememiştir. Sonuç itibariyle TTK'nın üretimi de 1.5 milyon tonlara gerilemiş ve Türkiye, yıllık 12 milyon ton olan ihtiyacını karşılayabilmek için yaklaşık 1,5 milyar dolarını dışarıya verir hale gelmiştir. 159 yıldır üretiyoruz ve bu hızla gidersek 200 yıl daha üreteceğimiz kömür yeraltında duruyor. Ama biz üretemiyoruz ve paramız dışarıya gidiyor. Ve bugün Türkiye, 400 milyar doları aşan iç ve dış borç toplamıyla rekor kırıyor. Üretmek yerine, elimizdeki değerli kuruluşları satıp borçlarımızı çevirmeye çalışıyoruz. Üretemiyoruz, çünkü dünya ekonomisinde söz sahibi olan büyük şirketler ve onların arkasındaki devletler bizim üretmemizi istemiyorlar. Türkiye 22 Temmuz'da genel seçimlerini yapacak. Üretim bölgelerinde madenci arkadaşlarıma ve her vesileyle kamuoyuna açıkladığım gibi burada da tekrarlıyorum. Biz üretim politikalarına öncelik veren ve bu doğrultuda; Zonguldak-Bartın-Karabük bölgemize sahip çıkan, TTK'nın tam kapasite olarak çalıştırılıp yılda 5 milyon ton üretmesini hedefleyen, ve en kısa zamanda 4 bin 500 işçi alarak bunun ilk adımını atacak olan siyasetçilerimize sahip çıkacağız. Elbette ki Zonguldak için başka isteklerimiz de var. Onları da sendikamızı ziyaret ettiklerinde kendilerine iletiyoruz ve önümüzdeki günlerde de iletmeye devam edeceğiz" dedi.

GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, Gelik'ten çocukluk arkadaşı olduğunu belirttiği emekli madenci, İstanbul'da iş hayatına atılan İsmail Ülcan'ın yaptırarak Zonguldak'a, maden işçisine, maden şehitlerine ve Uzunmehmet'in anısına hediye ettiği Türk bayrağı için teşekkür etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de törende yaptığı konuşmada, isteklerinin daha çok çalışıp üretmek ve TTK'nın zararını sıfırlayıp kurumu kara geçirmek olduğunu söyledi. Dağdelen, "Bildiğiniz gibi Zonguldak'ın tarihi, taşkömürünün bulunuşuyla başlamıştır. İnsanoğlunun bugün ulaştığı medeniyet düzeyi de kömürle demirin işbirliği sonucu oluşmuştur ve böyle devam edecektir. Türkiye'de koklaşabilir yegane taşkömürü yatağı Zonguldak'ta bulunmaktadır. Fakat uzun yıllar yatırım eksikliğinden dolayı ve azalan işçi sayısı nedeniyle zarar artmış, üretimde de düşme meydana gelmiştir. Ancak 2004 yılında zararın artışı durdurulmuş ve azaltılmaya başlanmış, bu yıl da alınan tedbirlerle üretimde artış başlamıştır. 3 yıldır büyük yatırımlar yapmaktayız. Bunlar kuyular, yeraltı galerileri, yıkama tesislerinin yenilenmesidir. Bunlar devreye girdikçe hem üretimdeki artış devam edecektir, hem de işçi sayısında artış olacaktır. Temennimiz daha fazla işçi alıp çalıştırmaktır. Çalıştırmadığımız sahaları özel sektöre verdik. Bu sahalarda bugün 3 binin üzerinde işçi çalışmaktadır. Ve geçtiğimiz yıl 800 bin tonun üzerinde kömür üretilmiştir. Bu milli ekonomiye katkıdır. Bildiğiniz gibi Türkiye, yurtdışından 15-16 milyon ton kömür ithal ediyor ve buna yaklaşık, yıllık 1.5 milyar dolar civarında para harcanıyor. Bu kömürü ülkemizden gerek devlet, gerekse özel sektör çıkardığı takdirde, ekonomimize büyük bir katkı sağlayacak ve aynı zamanda işsizliği önleyici bir etken olacaktır" diye konuştu.

Törenin ardından 20 metrelik bayrak direği ve 24 metrekarelik Türk bayrağını yaptırarak hediye eden İşadamı İsmail Ülcan'a Vali Yavuz Erkmen tarafından kömür saat hediye edildi. Vali Erkmen, "İsmail Ülcan'a, Zonguldak'ı ve maden işçisini unutmayarak, böylesine güzel bir hediye sunmasından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

(OS-AK)

21.06.2007 18:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close