Haberler

Uzmanlardan Kurban İbadeti ve Çevre Bilinci Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker, kurban ibadeti ve çevre bilinci konusunda uyarılarda bulundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker, kurban ibadeti ve çevre bilinci konusunda uyarılarda bulundu.

Çeker, dini vecibe olan kurban vazifesinde kesilecek hayvanların özelliklerini ve sağlıklı olma şartını unutmamak gerektiğini söyledi.

Kurban edilecek hayvanların, dişleri, boynuzları ve gözlerinin eksiksiz olması uyarısında bulunan Çeker, kurbanın sadece Allah rızası niyetiyle kesilmesi gerektiğini ifade etti.

Kurban etlerinden mutlaka ihtiyaç sahiplerinin faydalandırılması gerektiğini vurgulayan Çeker, "Kurbanlık hayvanlar, sevgiyle, usulüne uygun şekilde tutulmalı ve kesilmelidir" dedi.

Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker ise kurban kesiminde hijyenik şartlara uyarak, çevre ve insan sağlığının muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İdeal kurban kesimi için, kesim öncesi ve sonrası hayvana acı çektirilmemesi gerektiğinin altını çizen Türker, hayvanın kesilmesi, yüzülmesi, etin nakli ve muhafazası aşamalarının hijyenik şartlarda gerçekleştirilmesi uyarısında bulundu.

Türker, kesim sırasında ve sonrasında, bıçaklar ve etlerin konulacağı kapların iyice yıkanmış olması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Parçalama işlemiyle ette mevcut ya da çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir. Parçalama işlemini müteakip etteki sertliğin giderilmesi için buzdolabı şartlarında en az 12 saat bekletilmelidir. Sakatatla etler temas ettirilmemelidir. Deri bütün olarak, hasarlandırmadan yüzülmelidir. Yüzüldükten sonra hemen tuzlanmayacaksa, serin ve havadar yerde bekletilmeli, en kısa süre içinde deri ağırlığının yüzde 30-50'si oranında tuzla tuzlanarak korumaya alınmalıdır. Hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan hastalıkların önüne geçebilmek için kesim esnasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ortama dökülmemesi için göden ve yemek borusu bağlanmalıdır. Çıkarılan işkembe ve bağırsaklar, kesim yerinde boşaltılmamalıdır. Paraziter hastalıkların yayılmaması için hastalıklı iç organlar kedi ve köpeklere verilmemeli ve toprağa gömülmelidir." - Konya

Kaynak: AA / Yerel
title
Close