Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Uzaya Gönderilmesi Planlanan Göktürk-2 Uydusu

Uzaya Gönderilmesi Planlanan Göktürk-2 Uydusu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Demircan, Göktürk-2 uydusuyla ilgili "Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2 uydusuyla ilgili,

"Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek" dedi.

Prof. Dr. Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzay çağına girişin denemelerini yeni yeni yaptığını, Göktürk-2 uydusunun da Türkiye'de yeni yapılan ilk birkaç uzay aracından birisi olduğunu söyledi.

Yeni yapılan uzay araçlarının her birisinde biraz daha ileri adımlar atıldığına işaret eden Demircan, "Mesela bu uydunun yüzde 80'den fazlası Türkiye'de yapıldı. Sadece fırlatma aşamasını henüz daha yapamıyoruz Türkiye'de. Uygun roketler gerekiyor. Roket teknolojisi Türkiye'de henüz hiç başlamamış bir araştırma alanı. Önce Rusya'dan fırlatılması düşünülüyordu. Şimdi Çin ile bir anlaşma yapıldı. Çin'den fırlatılacak" dedi.

Demircan, uydunun dünyayı gözleyecek 2 kamerası bulunduğunu ifade ederek,

"Bu kameralardan birisi de ODTÜ'den tanıdığım bir ekibin ürettiği kameralar. Özel detektörler takılı. Kameralar merceklerden oluşuyor, o mercekler ilk kez Türkiye'de oluşturulan mercekler. Duyarlı görüntüler alınacak. O görüntülerden Türkiye'nin doğal kaynakları, madenleri, ormanları, tarım alanları incelenecek. Bu alanlardaki değişimler de kayda geçmiş olacak" diye konuştu.

Zaman içinde Türkiye'nin uzay çağına daha fazla girdiğinde bu uydu yapım teknolojisinin de daha da gelişeceğini anlatan Demircan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kaynakları, sadece kaynakları da değil, şehirlerin gelişimi, gecekondulaşmanın, trafiğin ve tarımın durumu, taşkınlar, fırtınalar, aklınıza ne gelirse dünya yüzeyinde oluşan olayların hepsi çok hassas şekilde kayda alınabiliyor uzaydan. Onlar incelenip, aradaki bağlantılar ilişkiler çözümlendiğinde de insanlık ona göre önlemlerini alacak. Uzaydan fotoğrafları alan ve bilen kişiler o ekiplerin içinde olduğunda diyecek ki 'burası uygun değil', 'buraya olmamalı bunlar.' Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek. Göktürk gibi uzay araçları da görevlerini yapacak."

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel
title