Ustalar Çinide Kdv Oranının İndirilmesini Bekliyor
![Ustalar Çinide Kdv Oranının İndirilmesini Bekliyor](https://www.haberler.com/mstatic/haberlercom_haberi.jpg)
Sedat Gök - Kütahyalı çini ustaları, geleneksel çiniciliğin yurt dışında daha fazla tanınması ve pazarlama sorunlarını aşabilmek için çini ürünlerinden yüzde 18 oranında alınan Katma Değer Vergisinin (KDV) indirilmesini bekliyor.
Sedat Gök - Kütahyalı çini ustaları, geleneksel çiniciliğin yurt dışında daha fazla tanınması ve pazarlama sorunlarını aşabilmek için çini ürünlerinden yüzde 18 oranında alınan Katma Değer Vergisinin (KDV) indirilmesini bekliyor.
Kütahya Çiniciler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaklaşık 230 çini atölyesi bulunduğunu bildirdi.
4-5 yıl önce 400 civarında olan çini atölyesi sayısının, ustaların çeşitli sorunlarla baş edemedikleri için sektörden çekilmelerinden dolayı azaldığını belirten Ekici, çininin pazarlamasında ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Ekici, Kütahya çiniciliğinin sürekli kan kaybettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bizim ürünümüz, lüks tüketim malzemesidir. Yani Kapadokya bölgesi, sahiller, İstanbul gibi yerlerde yüzde 90 oranında yabancı turistlere hitap eden bir üründür. Böyle bir üründe KDV oranının yüzde 18 olması, şartlarımızı epeyce zorluyor. Geleneksel el sanatlarımızdan olan çiniden alınan KDV'nin en azından Avrupa Birliği ülkelerindeki gibi yüzde 3-8 arası değerlere gelmesini arzu ediyoruz. Bunun yapılması, Kütahya çiniciliğinde bir devrim olacaktır."
Kent merkezinde dağınık halde bulunan çini atölyelerini bir araya getirmek amacıyla küçük sanayi sitesi kurduklarını dile getiren Ekici, bu yıldan itibaren ciddi üretim kapasitesiyle burada çalışmaya başlayacaklarını anlattı.
Ekici, gerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) maliyetleri, gerekse yüksek KDV oranının güçlerini azaltmasına paralel olarak çini ustalarının sektörden çekildiğini gözlemlediklerine işaret ederek, "Bu yüzden devlet büyüklerimizden KDV oranının indirilmesini talep ediyoruz" dedi.
-"Türk çinisi yeterince tanıtılamıyor"-
Atölyesinde çini üretimi yapan Fatma Şam ise diğer sanatlarla karşılaştırıldığında bir geleneksel Türk el sanatı olarak çininin yeterince tanıtılmadığını savundu.
Çini ustaları olarak tanıtım için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Şam, çini üretiminde gerekli malzemelerle ilgili birtakım sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Şam, çini ham maddesinin belli bir standardının olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Kütahya'da üretim yapılan yerlerde herkes farklı ölçülerde farklı hamurlar hazırlar. Hiçbir standardı yoktur. Yapılan ürünler piştikten sonra birtakım sıkıntılar çıkar. Boyalarda da bu durum aynıdır. Bunların bir standarda oturması gerekiyor ki, daha verimli sonuçlar alabilelim. Ayrıca çini, turistik yönü olan, hediyelik olarak kullanılan ve satılan bir sanat. Bu bakımdan Türkiye'nin tanıtılması konusunda çok etkisi var. Yurt içi ve yurt dışında çini sanatı ile aslında Türk sanatı öne çıkıyor. Dolayısıyla ihracat için baktığımızda yüzde 18 KDV oranı yüksek. Sanat eserlerine uygulanan bu kadar yüksek bir vergi, ihracatı olumsuz etkiliyor. Bu da sanatı ve sanatçıyı doğrudan etkiliyor."
- KÜTAHYA