Üsküdar Belediyesi, 15 Temmuz Mağdurları İçin Psikososyal Destek Hizmeti Başlattı
Üsküdar Belediyesi 15 Temmuz şehitlerinin aileleri, gaziler ve darbe girişiminden etkilenen tüm vatandaşlar için Çengelköy merkezli bir psikososyal destek hizmeti başlattı.
Üsküdar Belediyesi 15 Temmuz şehitlerinin aileleri, gaziler ve darbe girişiminden etkilenen tüm vatandaşlar için Çengelköy merkezli bir psikososyal destek hizmeti başlattı.
Üsküdar Belediyesi çeşitli üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Çengelköy merkezli bir psikososyal destek hizmeti başlattı. Bugün açılışı yapılan merkezde, 15 Temmuz darbe girişiminden etkilenen vatandaşlar ücretsiz terapi hizmeti alabilecek. 15 Temmuzun en ağır yaşandığı bölgelerden biri olan Çengelköy'de merkezden, öncelikle şehit aileleri, gaziler, gazi yakınları ve 15 Temmuz gecesinden etkilenen tüm vatandaşlar haftanın 6 günü ücretsiz psikolojik destek alabilecek. Merkezde gönüllü psikolog ve ruh sağlığı uzmanları 15 Temmuz mağdurlarıyla ilgilenecek.
"Psikolojik destek vermek amaçlı kurulmuş bir ofistir"
Çengelköy, 5 Temmuz şehit ve gazilerine yönelik psikososyal destek ofisi sorumlusu psikolog Özlem Bağlar, "Biz bu merkezi Çengelköy özelinde ve Üsküdar'da toplumsal tramvaya uğramış şehit ve gazi ailelerine destek vermek için kurduk. Ofisimizde şehit ve gazi ailelerine yönelik bireysel terapiler, grup terapileri psikolojik danışmanlık ve destek çocuklarıyla ilgili oyun terapileri vermeyi planlıyoruz. Gönüllü desteğiyle çalışıyoruz. Gönüllü psikologlarımız sabah ve öğleden sonra olmak üzere haftanın 6 günü burada hizmet vermeye devam ediyorlar. Haftanın bir günü süper vizyonları var. Bir üniversitenin hocaları bize destek veriyor. Şehit ve gazi ailelerimize bugün burada bir araya getirerek tanışmalarını kaynaşmalarını ve toplumsal yaralarını sarmalarını sağlayacağız. Bundan sonrada haftanın 6 günü açık olacağı için kendilerini buraya psikolojik destek almak anlamında hizmet vermeyi bekliyoruz. Burası ağırlıklı olarak bireysel terapiler ve psikolojik destek vermek amaçlı kurulmuş bir ofistir. Haftanın 6 günü psikologlarımız burada olacaklar. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı seanslarımız olacak. Ücretsiz olarak gazilerimiz ve şehit yakınlarımız istedikleri zaman destek alabilecekler" diye konuştu.
15 Temmuz gecesi kolundan vurularak gazi olan Ozan Demirel, "Kolumdan vuruldum. Boğaz Köprüsünde oldu. Kolumdan aldım yarayı. Tabi benimle beraber çok kişi yaralandı. Çok kişi gazi oldu şehit oldu. Üsküdar Belediyesi çok destek verdi. Yalnız bırakmadılar. Kimseyi de bırakmadıklarına eminim. Gereken neyse yapılıyor" şeklinde konuştu.
Şehit annesi o gece yaşananları anlattı
15 Temmuz şehidi Gökhan Esen ve gazi Volkan Esen'in annesi Gülperi Esen, "Benim şehit oğlum o gece rahatsızdı zaten. Evde yatıyordu. Gazi oğlum da çalışıyordu. Eve geç gelmişti. Cumhurbaşkanımızın çağrısını duyunca yataktan fırladı kalktı hasta olan oğlum. 'Oğlum ne yapıyorsun?' dedim. O da 'anne bırak ben gidiyorum' dedi. 'Oğlum ben sana gitme demedim ki' dedim. 'Oğlum' deyince o anladı zaten. Anne ben çıkmak istiyorum dedi. Öbür gazi olan oğlum da 'ağabeyim çıkıyorsa ben onu yalnız bırakmam' dedi. Peşinden gitti. Damadım da peşlerinden gitti. Üçü birlikte gittiler. Aradan çok geçmeden kızım telefon etti. 'Anne Volkan ağabeyim vurulmuş' diye. Volkan'ı bulduk ama Gökhan'ı bulamadık sabaha kadar. Sabah saat 08.00- 09.00 arasıydı işte. Öldü diye haberi geldi. Öbürü hastanedeyken onun içinde öldü diye haber geldi. İçimiz yanıyor tabi ki ama bir anne olarak ikisiyle de gurur duyuyorum. Biri şehit biri gazi" dedi.
Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Zekeriya Şanlıer ise, "Üsküdar gerçekten bu çatışmayı en yoğun yaşayan ilçe. Tüm Türkiye'de öyle yaklaşık Üsküdar'da 15 tane şehidimiz var 168 tanede gazimiz var. Bu anlamda Üsküdar gerçekten bir bedel ödedi. Çengelköy ödedi. Tüm mahallelerimiz ödedi. Biz bu mahallede bir çalışma yapalım dedik. Çünkü bu küçük bir olay değil. Bir tarihti arkadaşlar. Bunu yüz yıl sonraya beş yüz yıl sonraya iyi aktarmamız lazım" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL