Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi Tanıtıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek, vatandaşların güvenli gıdaya ulaşmasını amaçlayan sistem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek, vatandaşların güvenli gıdaya ulaşmasını amaçlayan sistem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerindeki teknik elemanları ile sistemin uygulanacağı sektör temsilcilerine tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Şube Müdürü M. Besim Doğan, görevli teknik elemanlar ve sektör temsilcileri katıldı. Gıda ve Yem Şubesinden Gıda Mühendisi Yıldırım Yurdusev sunum yaparak "Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde değişiklik ile belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları; alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ile bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar olarak belirlendi. Bu kapsamda yer alan gıdalarda 31 Aralık 2013 tarihine kadar ürün etiketlerinde, ürün doğrulama ve takip sisteminin gerektirdiği kare kodlu etiketleri içermek zorunluluğu bulunuyor. Etiketler üzerinde iki adet numara bulunduğu açıklanırken, birincisi açıkta yani gözle görülebilen, diğeri ise etiket üzerinde başlangıçta kapalı olarak bulunan numara olduğu açıklandı. Kapalı olan numaranın tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin güvenilirliğini sorgulamaları için kullanılan bu numara, etiket üzerinde turuncu alanın altında olduğu açıklandı.
Üzerine ÜDTS etiketi yapıştırılmış olan ürünler piyasaya sürüldüğünde, ürünü satın alacak olan tüketiciler, öncelikle bu etiketlerin zarar görmemiş ve sağlam olduğunu kontrol etmeleri gerekiyor. Etiketsiz ürün ya da etiketi zarar görmüş ürünün satın alınmaması gerekiyor. Ürün kimlik numarası 19 tane rakamdan oluşan bir numara. Ürün satın alındıktan sonra da etiket üzerinde bulunan turuncu alan açılarak, ürün kimlik numarası açığa çıkarılıyor.
Yetkililer, tüketicilerin satın aldıkları ürünün güvenilirliğini kontrol edebilmeleri için 4 farklı kanal bulunduğunu, bunların ise; internet üzerinden sorgulama, mobil uygulamalarla sorgulama, sesli yanıt sistemi ile sorgulama, SMS ile sorgulama şeklinde olduğunu belirttiler. - MUĞLA