Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Ünye'de Liman Çıkmazı

Ünye'de Liman Çıkmazı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünye Belediyesi ve OYAK Ünye Çimento, limanın büyütülmesi ve kullanımı konusunda karşı karşıya geldi.

Ünye Belediyesi ve OYAK Ünye Çimento, limanın büyütülmesi ve kullanımı konusunda karşı karşıya geldi.

OYAK Ünye Çimento Genel Müdürü İbrahim Keretli, Çimento Sosyal Tesisleri'nde basın mensupları ile bir araya gelerek, açıklamalarda bulundu. Keretli, "Ünye Limanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLHİGM) ile 05.06.1987 tarihli protokol hükümlerine göre belirtilen masraflar şirketimiz tarafından karşılanarak yapılmıştır. Bu masrafların toplamı 5 milyon 900 bin dolardır. Bunun sonucunda imzalanan bir protokol ile şirketimize, rıhtımdaki her türlü yükleme, boşaltma ve benzeri işler için, ana mendirek üzerinde ve inşa ettiği rıhtım üzerinde; 49 yıl süre ile öncelikli ve bedelsiz kullanma hakkı verilmiştir. Bu protokol 1987 yılında imzalanmış ve Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülerek yürürlüğe girmiştir. Bu hak; protokol ile tanındığı gibi, 23.07.1997 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile de onaylanmıştır. Ünye Limanı'nda Şubat 1999 tarihinde meydana gelen fırtınalar sonrası oluşan hasarların onarımı yine Şirketimizce yapılmış, bu onarım için 1 milyon 100 bin dolar ödenmiş ve bunun sonucunda yeni bir protokol 25.01.2002 tarihinde imzalanmış ve mevcut müktesep haklarımız saklı kalmak kaydı ile bu tarihten itibaren yeniden 49 yıllık süre ile öncelikli ve bedelsiz kullanma hakkı şirketimize verilmiştir. Bu protokol, Maliye Bakanlığı'nca da onaylanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Görüleceği üzere şirketimiz tarafından, limanın inşaat aşamasında ve fırtına sonrası oluşan hasarların onarımı aşamasında toplam 7 milyon dolar harcama yapılmıştır. Bu harcamalara ilave olarak; limanın aydınlatması, güvenlik hizmetleri, genel bakım giderleri ve sigorta bedelleri tarafımızca ödenmekte olup son 5 yılda ödenen bedel yaklaşık 1 milyon TL'dir. Şirketimizin 1987 yılında masraflarını üstlenerek işletmeye açtığı limanda Ünye Çimento'nun yükleme boşaltma yapmadığı durumlarda 3. şahıs gemilerine yükleme boşaltma yapabilmesi ve böylece Ünye Belediyesi'ne gelir sağlanması amacı ile Ünye Belediyesi'ne 1997 yılında işletmecilik izni verilmiştir. Şirketimiz bu karara muhalefet etmemiş, hatta desteklemiş ve bugüne kadar limanı en verimli şekilde kullanabilme gayreti içerisinde olmuştur" dedi.

Ünye Belediyesi'ne sadece limanı işletme izni verildiğinin altını çizen Keretli, "Belediyemize verilen izin sadece ve sadece işletmecilik iznidir. Bu izin verilirken, Bakanlar Kurulu'nca, Ünye Çimento'nun tüm yasal haklarının korunması kaydı ile verilmiştir. Zamanla bu limana gelen üçüncü şahıs gemileri kendi yüklerini kendileri boşaltmaya başlamış ve verimsiz çalışmaları sebebi ile liman yetmemeye başlamıştır" diye konuştu. OYAK Ünye Çimento Genel Müdürü İbrahim Keretli açıklamalarına şöyle devam etti:

"Biz 4 sene önce bu limanın yetmeyeceğini öngördük ve uzatılması gerektiğini belediyemiz ile paylaşmıştık. Bu limanı şirketimiz kendi kaynakları ile uzatacak ve bunun karşılığında müktesep haklarımızın aynen korunması talebimiz vardı. İlave hiçbir talebimiz olmamıştır. Ancak bu talebimiz belediyemiz tarafından çeşitli sebeplerle uygun bulunmamıştı. Aradan geçen 4 sene sonunda bu limanın yetersiz olduğunu söyleyen Ünye Belediyemiz limanın uzatılması için Ulaştırma Bakanlığı nezdinde görüşmeler yapmış projeler hazırlatmış ve ÇED süreci başlatmıştır. Bu süreç devam ederken bu limanı Ünye'ye kazandıran şirketimize herhangi bir bilgi verilmemiştir. Ancak şu unutulmamalıdır ki bu limanı yapan kuruluş Ünye Çimento'dur. Bizim müktesep haklarımız gözetilmeden yapılacak her türlü girişim için şirketimiz haklarını korumaya devam edecektir. Gelinen noktada öyle zamanlar oluyor ki, şirketimizin kendi ticari faaliyetleri için yapmış olduğu limanda öncelikli kullanma hakkımız olmasına rağmen üçüncü şahıslar sebebi ile ticari faaliyetlerimizi yürütememe durumu ile karşı karşıya kalıyoruz. Limanlardan sorumlu Denizcilik Müsteşarlığı'ndan gelen hukuk bürosu görüşünde de Ünye Limanı'nda önceliğin her zaman Ünye Çimento'ya ait olduğu ve boş kalan zamanlarda ancak üçüncü şahısların yükleme ve boşaltma yapabileceği açıkça belirtilmiştir."

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu ise, konuyla ilgili yarın basın toplantısı yapacağını açıkladı. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title