Haberler

Unutulmaya Yüz Tutan Keçe Sanatı Ağrı'da Yaşatılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişen teknoloji ve yeni iş kolları karşısında sona eren meslekler arasında yerini alan keçecilik Ağrı'da yaşatılmaya çalışılıyor.

ORHAN GÜNGÖR - Gelişen teknoloji ve yeni iş kolları karşısında sona eren meslekler arasında yerini alan keçecilik Ağrı'da yaşatılmaya çalışılıyor.

Kent merkezinde yaşayan Ahmet Taşkıran, iş yerinde babasından devraldığı keçecilik mesleğiyle ailesinin geçimini sağlıyor.

Kullanımı giderek azalan keçeye hayat veren Taşkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Keçeye talebin azalmasından yakınan Taşkıran, " Türkiye'de bu mesleği yapan bir elin parmağını geçmez. Hayvancılığın yaygın olduğu Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da mesleğimiz yaşatılıyor" dedi.

Taşkıran, keçeye yaylacıların rağbet gösterdiğine dikkati çekerek, "Çobanlar kırlarda, yaylalarda yaşadığından dolayı olumsuz hava koşullarına maruz kalıyor, keçeyle korunuyorlar. Keçeden yapılan çadır yağmuru geçirmiyor. Kışın sıcak yazın ise serin tutuyor ve keçe tüylü olduğundan o çadıra yılan yaklaşmıyor" ifadelerini kullandı.

Keçenin yapımını da anlatan Taşkıran, şöyle devam etti:

"Baharda koyunların yünü kesilmeye başlayınca biz de bunu satın alıp iş yerinde kabartıyoruz. Yere serdiğimiz hasırın üzerine yaptığımız motiflerin üzerine düzenli bir şekilde seriyoruz. Daha sonra keçeyi sulandırıp hasır yardımıyla rulo yapıyoruz. Suyun keçede sıkıştırıcı bir etkisi var. Ardından da makine yardımıyla saatlerce bastırıyoruz. Her ne kadar makineler yardımıyla olsa da insan gücü bu meslekte şart. Eskiden atalarımız ayaklarıyla göğüsleriyle yapıyorlardı. En fazla bir iki keçe çıkarıyorlardı. Şimdi makine olmasına rağmen en fazla üç keçe çıkarıyoruz. Yani makine çıkmasına rağmen yinede pek bir şey değişmedi."

Keçenin sağlığa da faydası olduğuna değinen Taşkıran, "Eskiden keçe üzerinde yatarlardı. Bel fıtığı ve bel rahatsızlıkları azdı. Halı yokken bizim dedelerimiz atalarımız keçeyle sağlıklarını koruyorlardı. Keçe ayrıca kırık çıkıklarda alçı niyetine de kullanılıyordu" şeklinde konuştu.

Taşkıran, Ağrı'nın tek keçe ustası olduğunu, mesleğine uzun yıllar devam etmek istediğini kaydetti. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title