Haberler
Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Halep'te büyük kriz! Sorun çözülmezse kaybedilmesi an meselesi

Suriye'deki operasyon sonrası Fransızların 102 yıl önce hazırladığı harita yeniden gündem oldu

102 yıl sonra ortaya çıkan harita Orta Doğu'yu karıştıracak

Yenidoğan soruşturmasında 2. dalga operasyonu: 14 şüpheli daha gözaltına alındı

Türkiye'nin kilitlendiği soruşturmada yeni gözaltılar var

Bahçeli'nin konuşmasını yırtan Özgür Özel'e MHP'den sert tepki

Bahçeli'nin konuşmasını yırtan Özel'e sert tepki: Bavulunu toplaması yakındır

Ünlü Yönetmen Saü'de Söyleşiye Katıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAÜ Film Akademisi’nde söyleşiye katılan ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, hayatın her alanında olduğu gibi sinemada da ‘şahsiyet’ meselesinin belirleyici olduğuna vurgu yaptı.

SAÜ Film Akademisi'nde söyleşiye katılan ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, hayatın her alanında olduğu gibi sinemada da 'şahsiyet' meselesinin belirleyici olduğuna vurgu yaptı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Film Akademisi'nde ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşiler devam ediyor. Akademinin son konuğu ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, sinema eleştirmeni Zahit Atam ve yazar Yusuf Kaplan oldu. 'Yeni Türk Sineması ve Resmedilen Türkiye Sanatçı ve Özgürlük' başlıklı söyleşide Türk ve dünya sinemasına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Yönetmen Demirkubuz, geçmişten bu güne Türk sinemasının geçirdiği evreleri anlatırken, film dilinin kurulmasında 'şahsiyet' meselesinin önemine dikkat çekti.

Sinemanın perde arkasını anlatan Demirkubuz, kendi hayat ve sanat serüveni üzerinden değerlendirmelerde bulundu. 12 Eylül 1980 darbesinde 103 gün hapis cezasına çarptırılarak işkence gördüğü hücresinde tanıştığı Dostoyevski ile başlayan estetik ve düşünce serüvenini son dönemlerde Cemil Meriç, Sait Faik Oğuz Atay gibi yazar ve düşünürlerle devam ettirdiğini söyleyen Demirkubuz, hayatın her alanında 'şahsiyet'in olması gerektiğine inandığını, 'şahsiyet'in varoluşumuzu belirleyen değer olduğunu ve perdeye bunu yansıtmaya çalıştığını ifade etti.

Kendisinin Batı geleneği ile büyüğünü ifade eden Demirkubuz, "Suçu darbeye, cuntaya, iktidarlara, askeri vesayetlere atmadan kendi edebiyat ve düşünce geleneğimizden neden beslenmedik, sorusunun muhatabını sanatçıda, bu işi yapan kişide, kişiliğinde aramak lazım. Şahsım adına ben, batı geleneği içinde büyüdüm, büyük oranda batılı düşünür ve sanatçıların etkisinde film yaptım. Ancak daha sonraki dönemlerimde, Cemil Meriç, Sait Faik gibi yazar ve düşünürleri keşfettiğimde çok şaşırmıştım" diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title