Üniversiteli Engellilerden İlköğretim Öğrencilerine Eğitim
Koç Topluluğu tarafından 'Ülkem İçin' projesi kapsamında Edirne merkezde eğitim veren Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu İlköğretim Okulu'nda seminer düzenlendi.
Koç Holding bünyesinde oluşturulan Koç Topluluğu tarafından 'Ülkem İçin' projesi kapsamında Edirne merkezde eğitim veren Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu İlköğretim Okulu'nda seminer düzenlendi.
Seminere konuşmacı olarak; Boğaziçi Üniversitesi mezunu görme engelli Adem Vural ve Mimar Sinan Üniversitesi'nde son sınıf okuyan işitme engelli Buket Demirel ile psikolog Ceren Kurtay katıldı.
Seminer öncesi Koç Topluluğu adına bir konuşma yapan Edirneli işadamı Recai Aran, Koç Holding'in projelerinden biri olan 'Ülkem İçin' projesinin 6 yıl önce başladığını ve 81 ildeki Koç bayileri tarafından 6 yıldır başarıyla sürdürüldüğünü kaydetti. Geçen yıl başlattıkları 'Ülkem İçin Kan Veriyorum' projesi kapsamında 83 bin ünite kan toplandığını belirten Aran, bu yıl da engelliler adına bir proje ürettiklerini ifade ederek şunları söyledi:
Nüfusumuzun yüzde 12,5'i engelli
"Son nüfus sayımına göre ülkemizde 8,5 milyon vatandaşımız engelli. Bu da nüfusumuzun yüzde 12,5'ini oluşturuyor. Fiziki kısıtlamalar nedeniyle engelli vatandaşlarımızın eğitim ve çalışma hayatına katılımları oldukça güç. Bizler de Koç çalışanları olarak 'Engellilere Doğru Yaklaşım' eğitimlerini tüm ülkemize yaymayı hedefliyoruz. Bugün de burada bunun için buradayız."
Boğaziçi mezunu görme engelli Adem Vural
Aran'ın konuşmasının ardından Psikolog Ceren Kurtay engelli çeşitlerinden bahsedip zihinsel engellilik ve fiziksel engellilik ile ilgili sunum yaptı. Kurtay'dan sonra 35 yıldır görme engelli olan ve Boğaziçi Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü mezunu Adem Vural öğrencilerle bir araya geldi. Şu anda bir kamu kurumunda çalıştığını ifade eden Vural, birtakım tecrübelerini de öğrencilere aktardı. Görme engelli bir bireyin görme duyusu dışındaki duyularının çok geliştiğine vurgu yapan Vural, günlük yaşamından örnekler vererek öğrencilere görme engellilikle ilgili bilgiler verdi.
Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Buket Demirel
Seminere katılan bir diğer konuşmacı olan işitme engelli Buket Demirel ise küçük yaşlarda geçirdiği yüksek ateş hastalığından ötürü kalıcı işitme kaybına uğradığını belirtti. Kulaklarına takılı özel bir cihazla işitme kaybını en aza indirgediğini ifade eden Demirel şu anda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde son sınıf okuduğunu belirtti. Kendi hayatından örnekler vererek işitme engelli bir bireyin karşılaşacağı zorluklardan da bahseden Demirel, öğrencilere birtakım nasihatlerde bulunmayı da ihmal etmedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler merak ettikleri soruları konuşmacılara aktardı. - EDİRNE