Haberler
Bahçeli'nin çağrısına DEM Parti'den jet yanıt: İmralı'ya gitmek için başvuru yapacağız

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Üniversitelerin ve Gençliğin Önemi Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Basri Hakan Hakyemez, gençlere yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Hareketlilik Projesi kapsamında 100'e yakın projemiz var."

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Basri Hakan Hakyemez, gençlere yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Hareketlilik Projesi kapsamında 100'e yakın projemiz var. Bu projelerimizle, geçen sene itibariyle 500 bin gence ulaştık" dedi.

Hakyemez, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen " Türkiye'nin Gelecek Tasavvurunda Üniversitelerin ve Gençliğin Önemi" panelinde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak, gençliğin kendilerinden neler istediğine yönelik durum analizi yaparak, 81 ilden 8 bin gençten görüş aldıklarını söyledi.

Hazırlanan raporla bu isteklere göre projeler geliştirdiklerine değinen Hakyemez, gençlerin öncelikli isteklerinin "Ülkemizi tanımak istiyoruz" olduğunu ve bunun üzerine, "Hareketlilik Projeleri" düzenlediklerine dikkati çekti.

Hakyemez, bu kapsamda 2012 yılında 100 bin, bu yıl ise 250 bin kişiyle eğitim ve kişisel gelişim ağırlıklı geziler düzenlediklerini anlatarak, başarılı olup maddi imkanı olmayan gençleri Balkan treniyle dolaştırdıklarını, uçağa hiç binmemiş gençleri havayoluyla seyahat ettirdiklerini aktardı.

Forbes Dergisi'nin "Lider Yetiştirme Potansiyeline" yönelik verilerini değerlendiren Hakyemez, "Türkiye lider yetiştirme potansiyeli bakımından ikinci sırada yer alıyor. Bu sonuçtan yola çıkarak, 'liderlik çalışması yapmamız lazım' dedik ve tematik liderlik kamplarına başladık. Uluslararası ilişkiler, matematik, tarih, edebiyat, siyaset bilimi, sinema gibi kamplar düzenledik. Bu kamplarda müthiş fikirler çıktı" diye konuştu.

"Hareketlilik Projesi kapsamında 100'e yakın projemiz var. Bu projelerimizle, geçen sene itibariyle 500 bin gence ulaştık" diyen Hakyemez, yakında hayata geçirecekleri "Barış Gemisi Projesi"yle ilgili bilgi verdi.

-Barış Gemisi Projesi-

Proje kapsamında aralarında Ortadoğu, Afrika ve Avrupalı gençlerinde yer alacağı 800 genci, bir gemiyle Akdeniz'i dolaştıracaklarını açıklayan Hakyemez, şöyle devam etti:

"Bu da kültürel bir gezi değil, içerisinde kişisel gelişim seminerleriyle, bir takım kültürel faaliyetler olacak. En son Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu'na 20 genç götürdük ve orada 'liderlik' eğitimleri verdik. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nden bir temsilci, bize 'Şu anda Türkiye proje çeşitliliği itibariyle dünyada neredeyse ilk sıralarda yer alan ülkeler pozisyonuna geçmiş vaziyette' olduğunu söyledi."

-"Hayat boyu öğrenme anlayışımızı değiştirmeliyiz"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli ise üniversite eğitiminin önemi ve gençlerin mezun olduktan sonra yapmaları gerekenler üzerine gerçekleştirdiği sunumunda, hayat boyu öğrenme anlayışının değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Gençler çalışma hayatı boyunca çok meslek ve iş yeri değiştirmeye hazır olmalılar" ifadelerini kullanan Biçerli, şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 2010 yılından sonra belirlenen stratejik planda, 'Normal bir ABD vatandaşı üniversiteyi bitirdikten sonra, 40 yıllık çalışma hayatı boyunca en az 4 meslek ve 11 iş yeri değiştirmeye hazır olmalı' deniyor. Dünyada üniversiteden mezun olduktan sonra bir mesleğe sahip olup, emekli olana kadar çalışabileceğiniz imkanlar azaldı. Gençler çalışma hayatında daha verimli ve yaratıcı olmak zorunda."

Türkiye'nin 2023 hedeflerini anımsatan Kalkınma Bakanlığı Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürü Salih Köse de yüksek öğretim sisteminin bilgi üreten, bilgiyi ürüne ve teknolojiye dönüştürebilen, toplum sorunlarına duyarlı, iş gücü piyasasıyla uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Eğitimin iş gücüne yansımasının önemine değinen Köse, "Geleceğimiz gençlerinin üniversitelerden çıktıklarında işsizlik kervanına katılmamaları gerekiyor" dedi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel
title