Üniversiteler Yarışacak, Ayakta Kalan Bina Kazanacak
Doğal Afet Sigortaları Kurumunun düzenlediği 'Üniversiteler Arası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı' yarışması başladı.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) düzenlediği 'Üniversiteler Arası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı' yarışması başladı.
Türkiye'de ilk kez Doğal Afet Sigortaları (DASK) tarafından düzenlenen, üniversitelerin inşaat mühendisliği öğrencilerine yönelik Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması başladı. Yapısal tasarım, mimari, yıllık gelir, bina maliyeti açısından en yüksek puanları toplayıp depremi simüle eden sarsma masasında ayakta kalmayı başaran bina maketi takıma birinciliği getirecek. Birinci gelen üniversitenin inşaat mühendisliği bölümüne depremi simüle eden sarsma masası hediye edilirken birinci takım 10 bin TL, ikinci takım 5 bin TL, üçüncü takım 3 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi olacak. Yarışmanın www.daskbinatasarimi.com adresindeki web sitesine proje teklifiyle yapılacak ön başvurular için son tarih 7 Mart.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), inşaat mühendisi öğrencilerinde depreme karşı dayanıklı yapı bilincini geliştirmek için üniversiteler arası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nı başlattı. Yarışma ile inşaat mühendisliği bölümü öğrencileri başta olmak üzere bütün üniversite öğrencilerinde deprem bilincinin artırılması ve depreme dayanıklı bina tasarımı becerisinin geliştirilmesi hedefleniyor. ABD'de Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü'nün (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından 2003'den beri düzenlenen yarışmayı, ülke koşullarına uyarlayarak, Türkiye'de ilk kez DASK düzenliyor.
Depreme karşı en büyük önlemin sağlıklı bina stoğunu artırmak olduğunu vurgulayan DASK Koordinatörü İsmet Güngör şunları ifade etti: "DASK olarak bizim işimiz zorunlu deprem sigortasıyla depremlerin yaratacağı olası hasarlara karşı konutları güvenceye almak. Ancak depremlerin konutlara daha az hasar vermesini sağlamak için yapısal önlemleri de göz ardı edemeyiz. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nı bu nedenle başlatıyoruz. Bir yandan kurumumuz deprem sigortası bilincini artırıp sigortalılığı yaygınlaştırırken diğer yandan da geleceğin inşaat mühendislerinde deprem duyarlı bina tasarlama duyarlılığını yaratmaya çalışıyor."
TOPLUMSAL REFLEKSLERİ KAZANMAK İÇİN ZAMAN VE SÜREKLİ EĞİTİM GEREKLİ
Üniversitelerin lisans öğrencilerinden oluşan 5 kişilik takımlarla katılacağı DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda her takım senaryo gereği Maslak'ta yüksek bir binayı depreme dayanıklı şekilde tasarlayıp maketini yapacak. Maketlerin depreme dayanıklılıkları depremi simüle eden sarma masasında test edilecek. Binaların nihai performansları, depreme dayanıklılıklarının yanı sıra yapısal tasarım, mimari, yıllık gelir, maliyet ve deprem performans tahmini açısından da değerlendirilecek.
Deprem konusunda Japonya gibi ülkelerin sahip olduğu toplumsal refleksleri kazanmanın çok kısa zaman içerisinde mümkün olamayacağını ve sürekli eğitimin gerektiğini belirten Güngör, "Biz de bu sebeple kurum olarak eğitime çok önem veriyoruz. Önemli bir iş ortağı ve paydaşımız olarak gördüğümüz üniversiteler ile birlikte böyle bir yarışma başlattık. Türkiye'de ilk defa düzenlediğimiz üniversiteler arası Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'na üniversitelerimizin ve öğrencilerimizin büyük ilgi göstereceğine inanıyoruz" dedi.
BİRİNCİ OLAN ÜNİVERSİTE SARSMA MASASI KAZANACAK
Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandıracak. Ayrıca birinci takım 10 bin TL, ikinci takım 5 bin TL, üçüncü takım 3 bin TL değerindeki para ödülünün sahibi olacak.
Ön başvurular Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın www.daskbinatasarimi.com adresindeki web sitesinden alınacak. Takımlardan ön başvuru için proje teklifleri beklenecek. Proje teklifleriyle ön elemeyi geçen takımlar finalde hazırladıkları maketlerle yarışacak. - AYDIN