Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Üniversite Yapılacak Arazide Fay Hattı Tespiti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ali Sürmen, Kestel Çataltepe'deki kampus yapılacak olan bölgeden fay hattı geçtiğinin tespit edildiğini ifade ederek, "Bu konuyu tartışarak bilimsel yorumlar ortaya koymalıyız."

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Kestel Çataltepe'deki kampus yapılacak olan bölgeden fay hattı geçtiğinin tespit edildiğini ifade ederek, "Bu konuyu tartışarak bilimsel yorumlar ortaya koymalıyız. Kampüs alanı neresi olursa olsun, önemli olan sonunda bu niye buraya yapıldı dememek, kahrolmamak" dedi.

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen'i makamında ziyaret etti. BTÜ kampüsünün Kestel'de yapılması düşünülen alanla ilgili depremsellik uyarılarının gündeme getirildiği toplantıda, Nizamettin Kaya tarafından kampüs projesinin ulusal boyutta düzenlenecek bir yarışma ile elde edilmesi önerisi de geldi. Üniversitelerin şehrin dışında konumlandırılarak öğrencileri perişan etmemelerini, aynı zamanda kentlerin kargaşası içerisinde yer almamaları gerektiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, "Kampüsün yapılması düşünülen Kestel Çataltepe mevkii için, raylı sistemin Kestel hattının devreye girmesi ulaşım noktasında kaygıları giderici bir çözüm. Ancak ulaşım olayın sadece bir boyutu.

Genel anlamda bir üniversitenin yerinin teknik, mali ve sosyal boyutu ile Bursa gibi bir kentin gündeminde hiç tartışılmaması Bursa halkına saygı ve sivil toplumun gücü adına üzüntü vericidir. Konu Kestel değil, üniversitenin yeri ve ondan daha önemlisi üniversitenin kendisidir" dedi.

"BÖLGEDEN FAY HATTI GEÇİYOR"

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden profesörlüğünü yeni alan genç bir hoca ve ekibinin, bölgeden ciddi bir fay hattının geçtiğini tespit ettiğini hatırlatan Sürmen, "Dikkatli olmak ama endişeye kapılmamak lazım. Yer konusunda kararı verecek olan bürokrasinin çok acı tecrübelerden ders aldığını ve titiz çalıştığını biliyorum. Ama bu konuyu tartışıp bilimsel yorumlar ortaya koymak, bu fay hattı meselesinden sonra akademik meslek odalarının üzerine borç olmuştur. Meslek odaları bu duruma öncülük etmeli ve hazırlanacak rapor tüm kesimlerle paylaşılmalıdır" diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN KAHROLMAMAK"

BTO'nün göz göre göre fay hattı üzerine kurmanın haklı bir tedirginlik nedeni olduğuna işaret eden Sürmen, "Bursa'nın deprem riski olmayan yeri yok. Her neresi olursa olsun, önemli olan sonunda bu niye buraya yapıldı dememek, kahrolmamak. Karar verecek bürokrasinin teknik açıdan doğru bilgilendirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Çataltepe'deki fazla düzlük alanı olmayan arazinin, üniversitenin yapılaşmasını mecburen kendi topoğrafyasına uymaya zorlayacağını aktaran Sürmen, yapılacak planlamalarda bölgenin mevsimsel koşulları ve işletme maliyetlerini etkileyecek durumlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Sürmen, yakın gelecekte Bursa'yı bekleyen kentsel dönüşüm gibi büyük bir değişimi hatırlatarak, muhtemel başka üniversite kampüslerinin bu aşamada planlanması ve BTÜ'nün yaşadıklarını yaşamamaları temennisinde bulundu.

Üniversitelerin kendi kimlikleriyle anıldıklarını belirten Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya da, son dönemde üniversite kriterlerine uymayan yapıların inşa edildiğini söyledi. Projelendirme sürecinde buna dikkat etmenin hem yapı ömrünü hem de işletme maliyetlerini etkilediğini açıklayan Kaya, "Daha nitelikli ve kaliteli yapılar için düzenlenecek yarışmalar farklı fikirleri ortaya çıkarabilir. Mimari açıdan belli özelliklere sahip, kendi dönemini geleceğe taşıyacak, kimliksiz olmayan yapılar inşa etmeliyiz. Biz yaptık oldu mantığından kurtulmalıyız" açıklamalarında bulundu.

(YS)

01.08.2012 13: 40: 06

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title