Üniversite Öğrencilerine Tüketici Hakları Konferansı
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Oğuzeli Meslek Yüksekokulu’nda, öğrencilere tüketici hakları konulu konferans verildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Oğuzeli Meslek Yüksekokulu'nda, öğrencilere tüketici hakları konulu konferans verildi.
Oğuzeli MYO Hukuk Bölümü Adalet Programı Öğretim Görevlisi Ali Balkan tarafından yürütülen Gençlerde Tüketici Hakları Bilincinin Geliştirilmesi temalı toplumsal duyarlılık projesi kapsamında, Tüketiciyi Koruma Haftası ve 15 Mart Dünya Tüketici Hakları günü nedeniyle düzenlen konferansa konuşmacı olarak, Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz katıldı.
Oğuzeli MYO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa konuşan Dernek Başkanı Bülent Yılmaz, tüketici hakları konusunda eğitimin önemli bir yer işgal ettiğini kaydederek, tamamen gönüllük esası ile tüketici hakları konusunda eğitimler verdiklerini ifade etti. Tüketicilerin hak arama faaliyetinde kendilerine yardımcı olduklarını belirten Yılmaz, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'nü kutladı. 6502 Sayılı tüketici kanunun ve ilgili yönetmeliklerin tüketiciye birçok hak sağlamasına rağmen bu hakların etkin bir şekilde kullanılamadığını vurgulayan Yılmaz, bunda bilgi ve bilinç eksikliğinin önemli bir rol oynadığını ifade etti. Yılmaz, "Satın alınan bir mal veya hizmet ayıplı veya kusurluysa tüketicinin bu durumda seçimlik haklara sahiptir. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, imkan varsa satılanın ayıpsız ürün ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Bunlar seçimlik haktır yani tüketici istediğini kullanabilir. Yüz yüze satışlarda üründe bir kusur yoksa iade hakkı da yoktur. Fakat üründe bir kusur varsa 30 gün içinde geri verilebilir. Elektronik satışlarda 14 günlük bir cayma hakkı vardır. Aynı sure tüketici kredilerinde de vardır. Tüketici yaptığı işlemlere ait belgeleri mutlaka saklamalıdır. Aksi durumda birçok hakikat faydalanamaz veya ispat sorunu yaşar" dedi.
Yılmaz, tüketicilerin yaşadıkları sorunlarda önce satıcıya başvurmalarını eğer bu şekilde çözemezlerse valilik ve kaymakamlık bünyesinde kurulan tüketici hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini vurguladı. Yılmaz, tüketici mahkemesine yapılan başvuruda harç alınmadığını bunun önemli bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi. Tüketici haklarında hak arama bilincinin çok önemli olduğunu aktaran Yılmaz, bu konuda eğitimli insanların öncü olması gerektiğine dikkat çekti. Konferans, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona erdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Öğretim Görevlisi Ali Balkan ise, tüketici hakları kavramının çokça kullanılan bir kavram olmasına rağmen pek az bilgi sahibi olunan genellikle bir uyuşmazlık yaşandığı zaman akla gelen bir kavram olduğunu söyledi. Balkan, "Hukuk sadece uyuşmazlık meydana geldiğinde dava açmak değildir. Tüketici ve satıcı haklarının bilinci ile hareket ettiği zaman uyuşmazlıklar azalacak. Bunun yolu ise eğitimden geçer. Bu projenin amacı, üniversite öğrencilerinin tüketici hakları konusunda bilgi düzeyinin arttırılması suretiyle tüketici haklarının kullanılması hususunda farkındalık oluşturma ve hukuksal temelli bilinç düzeyini yükseltmek. Bu çerçevede bir sivil toplum kuruluşu bakışı ile bir konferans düzenledik" diye konuştu. - GAZİANTEP