Üniversite Öğrencilerinden Kalp, Damar Hastalıklarından Korunma Projesi
ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SANKO Üniversitesi Rektör Danışmanı Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Soran başkanlığındaki SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, “Kalp Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz” konulu sosyal sorumluluk projesinde halkla buluştu.
ABD Pittsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve SANKO Üniversitesi Rektör Danışmanı Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Soran başkanlığındaki SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, "Kalp Damar Hastası Olmaktan Nasıl Korunuruz" konulu sosyal sorumluluk projesinde halkla buluştu.
Proje kapsamında Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Soran, SANKO Üniversitesi olarak bir ilke daha imza attıklarını ve halkın eğitimine tıp fakültesi öğrencilerini de dahil ettiklerini söyledi. Üç yıl önce Türkiye'de ilk kez, birinci sınıfta öğrenim gören Tıp Fakültesi öğrencilerine tıp alanında araştırma ve proje geliştirme derslerini başlattıklarını belirten Prof. Dr. Soran, "Eğitimden geçen öğrenciler, öğretim görevlileri denetiminde gerçekleştirdikleri proje sonuçlarını bilimsel kongrelerde sundular" dedi. Bu programın farklı aşamaları bulunan bir eğitim süreci olduğunu anlatan Prof. Dr. Soran, "Bu yıl ise tıp fakültesi öğrencilerimiz önemli bir sosyal sorumluluk projesi daha gerçekleştirmekte ve bu üretkenliğin de mutluluğunu yaşamaktalar" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Soran, hazırladıkları bu proje kapsamında, tıp fakültesi öğrencilerinin, hocalarının kontrolünde yöre halkını, kalp damar hastalığı (koroner arter hastalığı) risk faktörlerini yenme konusunda bilimsel olarak ispatlanmış yaşam tarzı değişikliklerine teşvik ettiklerine vurgu yaptı.
Koroner Arter hastalığı
Koroner arter hastalığının, kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Soran, "Son 20 yılda koroner arter hastalığı tedavisinde çok önemli gelişmeler olmasına rağmen halen bu hastalıktan ölüm, ülkemizde tüm ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer alıyor. Bunun nedenlerinin doğru analiz edilip, bilinçli korunma yöntemlerinin, halka yöresel faktörler göz önüne alınarak anlatılması gerekmektedir. Hastalıktan korumanın gelişmesi için maliyeti düşük ama etkili olabilecek bilimsel metotların kullanılmaya başlanması bir gerekliliktir. SANKO Üniversitesi'nde, bu noktalar göz önüne alarak geliştirdiğimiz metot ile tıp fakültesi öğrencilerinin, öğrencilik dönemini sadece öğrenerek değil aynı zamanda üreterek geçirmelerine olanak tanıyoruz. Eğitimden geçerek projemizde aktif rol alan öğrencilerimiz hasta-hekim ilişkisinin önemi ile erken yaşta tanıştıkları gibi, düşünerek etkilemeye, çalışarak üretmeyi, bilimsel verileri paylaşmayı bu projeler sayesinde öğreniyorlar. Hekimlik çok özverili bir meslektir. Attığı her adımda insancıl ve etik ilkeleri ön planda tutan, neden-sonuç ilişkisini değerlendirebilecek nesiller yetiştirmek zorundayız. Proje dersleri ile öğrencilerimizin 1'inci itibaren bu önemli özellikleri araştırma projesi oluştururken nasıl kullanacaklarını öğrenip, uygulamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu tarz projeler ekip işidir. Başarıya ulaşmada destek alabilmek ve idari kadronun vizyonu çok büyük önem taşır" dedi.
Prof. Dr. Soran, toplantının sonunda yöre halkının eğitiminde genç doktor adaylarının katkılarını ön plana çıkaran projede, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav ve idari kadroya desteklerinden dolayı teşekkür etti. - GAZİANTEP