Umke Gönüllülerine Eğitim
Muğla'da, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekiplerine, kış şartlarında acil müdahale eğitimi verildi.
Muğla'da, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekiplerine, kış şartlarında acil müdahale eğitimi verildi.
Kavaklıdere ilçesi Gökçukur Yaylası'nda düzenlenen "UMKE Kış Kampı ve Eğitimi"ne Muğla ve kardeş UMKE ili Elazığ'dan 45 kişi katılıyor.
Eğitimlerde UMKE ekiplerinin her türlü zor ve olumsuz doğa şartlarında görev yapabilecek düzeye ulaşmalarının sağlanması amaçlanıyor.
Üç gün sürecek eğitimlerin ilk gününde düzenlenen tatbikatta, dağda hayvanları otlatırken tipiye yakalanarak kız çocuğuyla mahsur kalan çoban, çocuğunun kayalıklardan düşerek yaralanması üzerine 112 Acil Servis ekiplerinden yardım istedi.
Ekipler, olay yerine UMKE personelini sevk etti. UMKE ekipleri yolların karla kaplı olması nedeniyle yaklaşık yarım saat yürüdükten sonra yaralıya güçlükle ulaşabildi.
Yaralıya olay yerinde güvenli müdahale yapılarak, sabit hale getirilip ambulansa taşınması sağlandı. Kazazedeye tıbbi müdahale ve transfer örnekleri uygulandı.
Eğitimler hakkında gazetecilere bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Afet Birim Sorumlusu Hakan Babayiğit, 2015 yılı faaliyet programı kapsamında Gökçukur Yaylası'nda kamp ve tatbikat yaptıklarını söyledi.
Babayiğit, 3 gün sürecek eğitim ve tatbikatlarda, UMKE personeline doğada hayatta kalma eğitimleri verileceğini belirterek, "Personelimize bölgemizin coğrafi yapısı nedeniyle zor koşullarda kalan vatandaşlarımıza yapılacak tıbbi eğitimler anlatılacak. Muğla Sağlık Müdürlüğü olarak 8 UMKE aracı ve 86 personelimizle her zaman vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Babayiğit, afetin ne zaman, hangi koşullarda oluşacağı ve meydana geldiği bölgede ne şekilde tahribat bırakacağının bilinmemesi nedeniyle her an göreve hazır şekilde bekleyen UMKE ekiplerinin gerçekleştirilecek bu tür eğitim, kamp ve tatbikatlarla afet durumuna kendini yetiştirmeye ve hazırlamaya devam edeceğini dile getirdi.
Hedeflerinin ulusal ve uluslararası düzeyde meydana gelebilecek afet ve olağan dışı durumlarda hızlı ve etkin acil sağlık hizmetini sunmak olduğuna vurgu yapan Babayiğit, şöyle konuştu:
"Eğitim ve tatbikatlara katılan personelimize kış şartlarında kampçılık ve kamp malzemelerinin kullanımı, ekip çalışması, doğada hayatı idame ettirme, olumsuz hava koşullarına personelin adaptasyon ve motivasyonunun yükseltilmesi, dağcılık ve ip bağlama teknikleri, uzun doğa yürüyüşleri, doğada yön bulma, vücut ısısının düşmesi vakasına tıbbi müdahale eğitimleri verilecek."
Elazığ UMKE sorumlusu Hüseyin Kılıçkan ise Muğla'da düzenlenen eğitim ve tatbikatlara katılmaktan mutlu olduklarını söyledi.
Kardeşlik Projesi kapsamında Muğla'ya geldiklerini anlatan Kılıçkan, "Muğla'ya kamp ve eğitim çalışmaları için ikinci kez geliyoruz. Biz Muğla'da bu kadar zor doğa şartlarını beklemiyorduk. Karla kaplı bölgede tatbikat gerçekten bizim için de sürpriz oldu. İki il arasındaki bu kaynaşma çalışmaları bizi daha da motive etti" dedi.