Uluslararası Söz, Sanat, Sağlık Sempozyumu"
Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, fiziki dünyanın günümüzde Aylan bebeğin Ege'de boğulmasına sebep olduğunu, sınırlara kapılar açacağına, köprüler kuracağına, tel örgüler sardığını anlattı.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, fiziki dünyanın günümüzde Aylan bebeğin Ege'de boğulmasına sebep olduğunu, sınırlara kapılar açacağına, köprüler kuracağına, tel örgüler sardığını anlattı.
Üniversitenin Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Söz, Sanat, Sağlık Sempozyumu'nda konuşan Yörük, etkinliğe, Doğu Balkan ülkelerinin katıldığını söyledi.
Sempozyumun söz, sanat ve sağlık kavramlarını inceleyen önemli bir etkinlik olduğunu belirten Yörük, insanlığın yaşadığı bunalımları irdeleyecek katılımcıların, bunlara çözüm önerileri getireceğini anlattı.
Yörük, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı, hem bedensel hem ruhsal iyi olmak olarak tanımladığını aktararak, "Fizik alanındaki ilerlemeler, metafizik olarak insanlığımızı dengelemiyor. İnsanlık, 20. yüzyılda bu anlamda Berlin duvarını inşa edebildi. Ama metafizik dünya, Ayasofya ve Selimiye'yi yapmıştır. Fiziki dünya günümüzde Aylan bebeğin Ege'de boğulmasına sebep oluyor, sınırlara kapılar açacağına, köprüler kuracağına, tel örgüler sarıyor. Bu anlamda bilim insanlarının, sanatçıların söyleyecekleri sözleri olması gerekiyor" diye konuştu.
"Balkanların kalıcı barışına hizmet etmek istiyoruz"
Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen de Balkanları gelecekte kalıcı barışa ulaştırabilmek için sözün, sanatın ve sağlığın önemli kavramlar olduğunu söyledi.
Sempozyumun Türk ve Bulgar üniversitelerinin iş birliğinde Balkanların geleceğine ışık tutulacağını aktaran Günşen, "Bu çerçevede çok arzuladığımız Balkanların kalıcı barışına hizmet etmek istiyoruz" dedi.
Tıp Fakültesi Hastanesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk ise müziğin insanı fizyolojik ve psikolojik olarak etkilediğini ifade etti. Müzikle tedavi yapıldığını aktaran Öztürk "Müzikle tedaviyi endişe giderici olarak, bunamada veya kanser tedavisinde kullanabiliyoruz. Ayrıca çocuk gelişiminde de müzik etkili" bilgisini verdi.
Bulgaristan ve Türkiye'den akademisyen ve öğrencilerin katıldığı sempozyum, yarın sona erecek.