Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Uluslararası Nakliyeciler İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Bilgilendirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Gaziantep Temsilciliği tarafından ortaklaşa olarak uluslararası nakliye sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcilerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun işverenlere...

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Gaziantep Temsilciliği tarafından ortaklaşa olarak uluslararası nakliye sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcilerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun işverenlere getirdiği yükümlülüklerle ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gaziantep Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya; GTO Meclis üyesi Memik Hilmi Taner, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Gaziantep Temsilcisi İzzettin Elçi ile firmaların temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yasemin Özdemir, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun işverenlere getirdiği yükümlülükler hakkında bilgiler sundu.

İSG Uzmanı Özdemir, söz konusu kanunun işverenlere son derece önemli yükümlülükler getirdiğini, bu kanun çerçevesinde artık özel ve kamu ayrımı yapılmaksızın, her işyerinde bir kişi bile olsa söz konusu işyerinin risk değerlendirmesi yaptırması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantıyı değerlendiren ve benzer toplantıların bundan sonra devam edeceğine dikkat çeken Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreteri Halil Göçer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bilindiği üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile kamudakiler dahil bütün çalışanlar ve işyerleri kapsama alınmakta, işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması ve bununla bağlantılı olarak önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, çalışan sayısı ile ilgili bir sınırlama olmaksızın tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanması zorunlu kılınmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği alanında gelişmiş birçok ülkenin mevzuat metinleriyle uyumlu olan bu Kanunun ülkemizde etkin bir şekilde uygulanması açısından getirdiği yükümlülüklerin ilgili taraflara anlatılması büyük önem taşımaktadır. Söz konusu kanunun 17. maddesi uyarınca işveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlü olup, söz konusu yükümlülük 30 Haziran 2012 tarihi itibariyle başlamıştır. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esasları hakkında yönetmelik ise 15 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik 20 Haziran 2012 tarihli 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunan işyerlerinin, bu işyerlerinde çalışanlara eğitim verecek kişi, kurum ve kuruluşları kapsamaktadır."

Gaziantep Ticaret Odası Genel Sekreteri Göçer, konuşmalarını şöyle tamamladı:

"Anılan yönetmeliğin 5. maddesinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili olarak işverenin programın hazırlanması ve uygulanmasını, eğitimler için uygun yer araç ve gereçlerin temin edilmesini, çalışanların bu programlara katılmasını, program sonunda katılanlar için katılım belgesi düzenlenmesini sağlamakla yükümlü olacağı, 6. maddesinde eğitimlerin değişen ve ortaya çıkan yeni risklerin dikkate alınması ile asgari belirtilen konuları da kapsaması koşuluyla işverenin az tehlikeli, tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta olmasına bağlı olarak sırasıyla bir, iki ve ya üç yılda en az bir defa olmak üzere belirlenen periyotlar içinde tekrarlanacağı, 11. maddesinde çalışanlara verilecek eğitimlerin, çalışanların işe girişlerinde ve işin devamı süresince işyerinin tehlike sınıfına göre sırasıyla on iki ve on altı saatten az olmamak kaydıyla belirlenen periyotlar için her çalışan için düzenleneceği, 15. maddesinde düzenlenen bu belgelerin çalışanların özlük dosyasında saklanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu önemli Kanunla çalışma hayatımıza getirilen düzenlemeleri Odamız üyelerine tanıtmak üzere uluslararası nakliye sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcilerine 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve işverenlere getirdiği yükümlülüklere yönelik bilgilendirme toplantısı bu konuda firmalarımızın bu konuda bilgi sahibi olmaları sağlandı." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title