Uluslararası İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu"
Konya'da zaman kavramının toplumlar tarafından nasıl algılandığını tartışmak üzere düzenlenen "Uluslararası İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu" başladı.
Konya'da zaman kavramının toplumlar tarafından nasıl algılandığını tartışmak üzere düzenlenen "Uluslararası İslam Medeniyetinde Zaman Sempozyumu" başladı.
Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle 11 Ekim Pazar gününe kadar sürecek sempozyuma, 13 ayrı ülkeden 21 uluslararası bilim adamı katılıyor.
NEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, sempozyumla zamana dair eserlerin gündeme tekrar geleceğini söyledi.
Türkiye'de ilk düzenlenen bu sempozyumda İslam medeniyetinde zaman konusunun uluslararası bir seviyede ele alınacağını belirten Kuşpınar, "Zamana dair hala pek çok soru soruluyor. Zaman konusunda günlük ifadelerden öteye gidemiyoruz. Aristo'nun dediği gibi 'zaman meçhullerin meçhulü'. Tüm bunlara rağmen insanoğlu zamanın mahiyetini anlamaya çalışmaya devam edecek" diye konuştu.
Sempozyumda, Ürdün, Katar, Bahreyn, İran, Kazakistan, Güney Afrika, Almanya gibi 13 ayrı ülkeden 21 uluslararası bilim adamının biraraya geleceğini aktaran Kuşpınar, yurt içinden de 70 bilim adamının bildirim sunacağını ifade etti.
"Konya'da her yerde zamana şahitlik etme şansı var"
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise sempozyumda zaman kavramının ilim, fikir ve sanat adamları tarafından konuşulacağını belirtti.
Konya'da her yerde zamana şahitlik etme şansının bulunduğuna işaret eden Altay, şunları kaydetti:
"Çatalhöyük, İnce Minareli Medrese, Alaaddin Camii gibi zamana şahitlik eden pek çok eser var. Sille de bu manada önemli bir mekan. Belediyemizin restorasyonlarını yaptığı Ak Camii, Çay Camii gibi ecdat yadigarı camiiler de var. Yine Sille'deki Zaman Müzemizde de bu konuyu ele almıştık. Bu mekanlar bize zamanı anlama konusunda yardımcı olacak. Zaman konusu her toplum için önemlidir. İslam kültür ve medeniyeti bu konuda zengin bir literatüre sahiptir. İnsanlık tarihi zamanın ve mekanın bütünleşip anlamlı hale gelmesiyle başlar. 'Ol' emrinin verildiği andan itibaren tüm evren zamana ihtiyaç duyar. Selçuklu medeniyetinin ismini taşıyan belediye olarak, kültür mirasımıza sahip çıkmak için çalışmalar yürütüyoruz. Dört gün devam edecek sempozyumda zaman kavramı farklı şekillerde ele alınacak."
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise zamanın İslam dünyasında ve dünyada giderek değersizleştiğinin, günümüzde dünyanın zamanı keyfi olarak tüketmek üzere kurulduğunun altını çizdi.
Zamana çok farklı anlamlar yüklenebileceğini kaydeden Şeker, "Bu sempozyumda zamanın önemini değerlendireceğiz. Herkes akşam kafasını yastığa koyduğunda 'ben bugünkü zamanımı nasıl değerlendirdim' veya sabah kalktığında 'ben bugün zamanımı nasıl değerlendireceğim' diye kendini sorguya çekmek zorunda" dedi.
"Zamana Dair Minyatür Yarışması"nın ödülleri verildi
Sempozyumun ardından, Zamana Dair Minyatür Yarışması'nda dereceye girenlere törenle ödülleri verildi.