Haberler

Uluslararası Global Navigasyon Uydu Sistemleri Sempozyumu 2013 (Isgnss-2013) Sonuç Bildirgesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Global Navigasyon Uydu Sistemleri Sempozyumu (International Symposium on Global Navigation Satellite Systems-ISGNSS 2013), 22-25 Ekim 2013 tarihleri arasında BEÜ tarafından, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), TMMOB Harita ve Kadastro...

Uluslararası Global Navigasyon Uydu Sistemleri Sempozyumu (International Symposium on Global Navigation Satellite Systems-ISGNSS 2013), 22-25 Ekim 2013 tarihleri arasında BEÜ tarafından, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün işbirliği ile, YTÜ Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun yaptı. Prof. Dr. Uzun konuşmasında, delegeleri ülkemizde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek Bülent Ecevit Üniversitesinin bu tür bilimsel çalışma ve etkinliklere büyük önem verdiğini belirtti. BEÜ'nün her fırsatta alanında söz sahibi olan araştırmacı ve bilim insanlarını bir araya getirdiğini, bilgi paylaşımlarını arttırarak uluslararası işbirliklerini ivmelendirdiğini söyledi.

Sempozyumun ilk günündeki açılış oturumu ile davetli konuşmacıların yer aldığı oturumlara katılan Bülent Ecevit Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesinin Geomatik (Harita) Mühendisliği Bölümü öğrencileri, sunumları büyük ilgi ile izlediler ve ilk defa uluslararası bir sempozyuma katılmanın heyecanını yaşadılar.

Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılan Uluslararası Jeodezi Birliği (IAG) Başkanı Prof.Dr. Chris Rizos,?GPS'ten Multi-GNSS'e (GPS+GLONASS+GALILEO) geçiş, Hassas GNSS Konumlaması (PPP) ve Uluslararası GNSS Servisi (IGS)'in yeni servislerinden olan Gerçek Zamanlı Konumlamanın PPP ile ilgili gelinen aşaması ve diğer konumlama hizmetleri konusunda ayrıntılı bilgileri paylaştı. Hong Kong Polytechnic Üniversitesi'nden Prof. Dr. Wu Chen ise Çin Halk Cumhuriyetinin GNSS sistemi olan Compass'ın adının değiştirilerek BeiDou yapıldığı haberini vererek BeiDou'nun mevcut yapısı ve 2020 yılında tamamladığında ulaşılacak hedefleri ISGNSS-2013'te dünya ile ilk defa paylaştı. 2012 yılının sonunda BeiDou'nun bölgesel sistem olarak faaliyete geçmiş olduğu ve şu an itibariyle Uzak Doğuda hassas konumlama hizmetine başlamış olduğu müjdesini verdi. Diğer bir önemli bilgi ise, BeiDou'nun GPS gibi global bağımsız konumlama sistemi olmasının yanı sıra aynı zamanda Uydu Bazlı Alan Büyütme Sistemi (SBAS) olarak da tasarlandığı ve bu yönde çalışmaların başlamış olmasıdır. Davetli konuşmacılardan Londra Westminster Üniversitesi GNSS Alıcıları Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İzzet Kale, yeni nesil GNSS alıcılarındaki gelişmeleri paylaştı. Yeni GNSS alıcılarına atomik saat uygulamasından başarılı sonuçlar elde edildiğini ve bunun yakın zamanda dünyanın her yerinde sadece 3 GNSS uydusu ile konumlamaya olanak sağlaması ihtimalinin müjdesini verdi.

Sempozyumda insansız taşıtların geliştirilmesinde GNSS'in önemli katkıları ve son yenilikler, ülkemizin CORS sistemi olan TUSAGA-Aktif'in mevcut durumu ve gelecek vizyonu, Multi-GNSS uygulamasının ticari GNSS alıcılarının üreticileri tarafındaki gelişmeler anlatıldı. Ayrıca, Güney Kore hükümetinin önümüzdeki yıldan itibaren kendilerine ait bir SBAS geliştirmeye başlayacakları haberi, GNSS dünyasında heyecanla karşılandı.

Sempozyumda 24 alt konuda 90 civarında bildiri, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen katılımcılar tarafından ikişer paralel oturumlar halinde, 3 gün boyunca sunuldu. Sempozyuma; Almanya, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Hindistan, İngiltere, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Kuzey Kore, Norveç, Rusya, Sırbistan, Tayvan, Türkiye, Vietnam'dan delegeler katıldı. Sempozyumda sunulan bildiriler, "GNSS Alıcıları, Antenleri ve Algoritmaları", "Kapalı Alanlarda Konumlama", "Ölçme ve Jeodezi", "İnersiyal Konumlama ve Makine Kontrolü", "GNSS Performansı ve Analizi", "İyonosferik Etkiler", "Sinyal İşleme" ve " GNSS Mevcut Durumu ve Uygulamaları" başlıklarındaki oturumlarda yoğunluk gösterdi.

Sempozyumun sonunda gerçekleştirilen Uluslararası Program Komitesi (IPC) toplantısında ISGNSS-2013'ü düzenleyen ülke olan Türkiye adına davet edilen Doç. Dr. Çetin Mekik'e, Komite üyeleri tarafından başarılı geçen bir sempozyum dolayısıyla teşekkür edildi. Komite üyeleri Doç. Dr. Mekik'in şahsında düzenleyen kuruluşlara ve Türkiye'ye de ayrıca teşekkür ederek etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi aldılar. ISGNSS'i 2015 yılında düzenleme yetkisi oy birliği ile Japonya'ya verildi. 2016 yılında ISGNSS'i düzenlemeye aday ülkeler olan İspanya ve Vietnam'ın adaylık başvuruları kabul edilerek, başvuruların ISGNSS-2014'ün düzenleneceği Güney Kore'de değerlendirilmesine karar verildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close