Uluslararası Beylikler Sempozyumu Karaman'da Başladı
Eşrefoğlu Beylikleri konusuyla 2014’te Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öncülüğünde, Türk Tarih Kurumu ve İslam Tarihçileri Derneği işbirliği ile Beyşehir’de başlayan Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu Karaman’da devam ediyor.
Eşrefoğlu Beylikleri konusuyla 2014'te Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öncülüğünde, Türk Tarih Kurumu ve İslam Tarihçileri Derneği işbirliği ile Beyşehir'de başlayan Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu Karaman'da devam ediyor.
Sempozyum serisi bu yıl Karamanoğulları Beyliği konusuyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve İslam Tarihçileri Derneği işbirliğiyle Karaman'da başladı. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda öğretim üyesinin yoğun ilgi gösterdiği uluslararası nitelikteki sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Eş Başkanı, Edebiyat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Münir Oktay, ilkinde Beyşehir'de yapılan Eşrefoğlu Beyliğinden sonra ikinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dekan Oktay, "Tarih konuşulmalıdır ama mitlerle değil, belgelerle konuşulmalıdır. Pek çok konu bu toplantılarda belgelerle aktarılmalı ve mitler yıkılmalıdır. Bu toplantının Tarih Bilimine katkı yapmasını umuyorum" dedi.
Sempozyum, Düzenleme Kurulu Eş Başkanı ve İslam Tarihçileri Derneği Başkanı, Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker tarafından yapıldı. Şeker, "2010 yılında Türk Tarih Kurumunda yapılan toplantıda Anadolu'da beylikler tarihinin tam olarak ele alınmadığı ve bazı belgelerin gün yüzüne çıkarılmadığı ifade edildi. Kurumun desteği ile biz dernek olarak bu toplantıları yapma kararı aldık. İlk olarak Batı Anadolu'da başladık. 2010'da Aydınoğlularını konu olarak belirledik. Bir sempozyum yaptık ve kitap olarak yayınladık. Ardından Menteşeoğulları ve Germiyanoğulları Sempozyumlarını da icra ettik. Önümüzdeki aylarda Menteşeoğluları Beyliği ve Germiyanoğulları Beyliği kitapları bilim dünyası ile buluşacak. Bu arada NEÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşgın ile Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri konusunu gündeme getirmeye karar verdik. Geçen yıl Eşrefoğlu Beyliklerini tartıştık. İkincisi yapılan bu konudaki sempozyum ile de yeni bilgi ve belgelere ulaşmış olacağız. Bundan sonra da yapılacak çalışmalarla Tarih Bilimi daha da zenginleşecek, gerçekler ortaya konulacaktır. Hem yurtiçinden, hem de yurtdışından gelen tüm bilim insanlarının bu alanda önemli destekler sunacağına inanıyorum. Emeği geçen Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörlerine, Karaman Valiliği'ne, Karaman Belediyesi'ne ev sahiplikleri ve katkıları için teşekkür ederim. Ancak esas teşekkür etmemiz gereken Türk Tarih Kurumu'na da özel olarak şükranlarımı sunuyorum" dedi.
COĞRAFYA KADERDİR
NEÜ adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, konuşmasında tarihi belgelerin ortaya konulmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Kutlu, "Bu sempozyum, bu toplantıların amacı, Anadolu'nun bir envanterini çıkarma çalışmasıdır. Anadolu sadece savaşlarla, mücadelelerle geçen bir tarihe ev sahipliği yapan yer değildir. Kültür, sanat, estetik, siyaset hukuk, gündelik hayat, Anadolu'ya şekil vermiştir. Anadolu'yu tekrar anlamak ve değerleri tekrar hatırlamak için bu toplantılar önemli bir vesile olmaktadır. Yaklaşık 230 yıl boyunca bölgeye hükmeden Karamanoğlu Beyliği Dönemi bizler için pek çok eserin çıkarılmasına vesile olacaktır. Özellikle içinde bulunduğumuz ortam, bu dönemden çıkarılacak dersler ile daha iyi anlaşılabilecektir. İbn-i Haldun 'Coğrafya kaderdir' der. Bizim kaderimiz de bu coğrafya da birlikte bir arada yaşamaktır. Bizim nasıl bu coğrafyada nasıl yaşayacağımıza tarihi anlayarak karar verebiliriz. Bu toplantı bu anlamda da katkı yapacaktır" dedi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Hz. Mevlana'nın, Yunus Emre'nin, Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Pir-i Reis'in memleketinde bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. Üniversitelerin iki temel görevi olduğunu vurgulayan Gökmen; üniversitelerin bulundukları şehre sosyal, ekonomik ve kültürel katkı yapar hale gelmiş kurumlar olduğunu belirtti. Gökmen, "Ülkemizin ilerlemesine ancak ve ancak tarihini iyi bilenler katkıda bulunabilirler. Güçlü topluluklar, geçmişten ders alanlardır. Güçlü topluluklar güçlü devletler kurabilirler ve geleceğe ümitle bakabilirler. Tarih, dünü değil geleceğe katkı yapan bir bilimdir. Amacı birey ve kurum olarak ülkeye ve bölgeye katkı vermek olan üniversitelerin amacı, kurumlara ve dünya insanlığına da katkı yapmaktır. Yunus Emre'nin gelin tanış olalım işi kolay kılalım çağrısına uyan tüm akademisyenler şükranlarımı sunarım" dedi.
Sempozyumun illerinde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaman Valisi Murat Koca da, ulusal ve uluslararası çok sayıda bilim adamını illerinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Oğuz Türkleri'nin Anadolu'da kurulan en önemli beyliklerden biri olduğunu belirten Vali Koca, daha önce birincisinin yaptığı katkıların bilincinde olduklarını ve gelecekte diğer beylikler içinde yol gösterici olmasını temenni ettiğini söyledi.
UMARIM ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPMAK DA YİNE BİZE NASİP OLUR
Sempozyuma ilişkin görüşlerini ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de; üniversitelerinin uluslararası bir bilimsel toplantıya öncülük etmesinden mutlu olduklarını söyledi. Rektör Şeker, "Anadolu'nun bugününü şekillendiren beylikler hakkında bilgi birikimini aktaran ve bilimsel alana önemli katkı yapan tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum. Böyle bir uluslararası Sempozyumu ikinci kez gerçekleştiren arkadaşlarımı kutluyorum. Umarım üçüncüsünü düzenlemek de bize nasip olur" dedi. - KONYA