Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Uluslararası 7. Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatti ve Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamlarının buluştuğu 7. Uluslararası Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu başladı.

Hatti ve Hitit tarihinin araştırıldığı kazı alanlarının başkanları ile eserler üzerinde araştırma yapan bilim adamlarının buluştuğu 7. Uluslararası Çorum Kazı ve Araştırma Sempozyumu başladı.

Çorum Müzesi konferans salonunda gerçekleştirilen sempozyumda bir açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Adem Saçan, Türkiye'nin büyük bir tarihi zenginliğe ev sahipliği yaptığını belirterek, ülkenin, deniz, güneş, kum turizminin yanı sıra arkeolojik açıdan da önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Çoğu insanın sadece Osmanlı ve Roma devri mirasına sahip olduğumuzu düşündüğünü ve bunu dile getirdiğini anlatan Vali Yardımcısı Saçan, "Aslında böyle değil. Biz binlerce yıllık bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Hangi medeniyete ait bir şeyler arıyorsak bizde var. Gücümüz olsa, kaynaklarımız müsait olsa her türlü medeniyetin kalıntısı bizde araştırılabilir. Anadolu tüm dünya uygarlıklarının merkezidir. Nereyi kazarsanız bir medeniyetle karşılaşıyorsunuz. Dil eğitimi için ABD'ye giden bazı meslektaşlarıma, kendilerine ABD'nin tarihi açısından neler gösterdiklerini sormuştum. ABD'de bizim heyeti 20 dolar ücret alarak tarih gezisine götürmüşler. Eski bir evde bulunan büyük bir çanı anlatmışlar. Bu çanın ABD'nin özgürlük mücadelesinde ne işlevi olduğunu, ne zaman çatladığını, ne zaman onarıldığını anlatmışlar. Bundan çok etkilendiğini söyleyen arkadaşlarımız, 'ABD 20 dolara bir çanı 45 dakika bize anlattı' dediler. Çünkü geçmişlerinde anlatacakları başka bir şey yok. Ama biz de öyle mi? Türkiye denilince güneşi satıyoruz, kumu satıyoruz. Tarihi değerlerimizi yeteri kadar tanıtamadık. Değerlerimizi satmaya başlamadık. Türkiye dünyanın en büyük açık hava müzesi. Birgün bu değerlerin hepsi ortaya çıkacak. Bilim adamlarımızın bu çalışmalarını saygıyla karşılıyorum" dedi.

Müze Müdürü Önder İpek de Çorum'da farklı alanlarda arkeolojik kazıların gerçekleştirildiğini anımsatarak, oldukça zengin arkeolojik alanlarda elde edilen varlıkların bilimsel değerlendirmesinin yapılması ve arkeoloji dünyasına tanıtılması amacıyla 2010 yılından itibaren düzenlenen sempozyumun önemli olduğunu belirtti.

"Hatti ve Hitit Medeniyetini araştıracakların gidecekleri tek yer Çorum'dur"

Sempozyuma katılan bilim adamları adına konuşan Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, Hatti ve Hitit medeniyetini araştıracak insanların gidecekleri tek yerin Çorum olduğunu söyledi.

Bu sempozyumla Çorum gibi Hatti ve Hititlerin çekirdek bölgesinin artık enine ve boyuna irdelenmeye başlandığını belirterek, "Bu da Çorum'un bir açıdan Orta Anadolu'nun arkeoloji merkezi konumuna gelmesini sağlayacaktır. Bir zamanlar başka illerden temin ettiği leblebi ile ünlenmeye başlayan Çorum, artık kültürleriyle öne çıkmaya başlamıştır. Hellenistik, Roma ve Bizans ile ilgilenenler bu kültürün izlerini Anadolu dışında Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde dahi bulabilirler ama Hatti ve Hitit Medeniyetini araştıracakların gidecekleri tek yer Çorum'dur. Artık bilim insanları hatta bilinçli gezginler Çorum'u görmeden Hatti ve Hitit kültürünü özümseyemeyeceklerini anladılar. Anadolu topraklarındaki ilk imparatorluğa ev sahipliği yapan Çorum'un bunu iyi değerlendirmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Çorum'un arkeoloji ve Hititoloji açısından cazibe merkezi haline gelmeye başladığını, Çorum Müzesi dışındaki diğer kurumların da buna ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Çınaroğlu, Hitit Üniversitesi bünyesinde bugüne kadar arkeoloji ve Hititoloji bölümlerinin açılmamasının büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

konuşmaların ardından sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Hitit uygarlığının önemli merkezlerinden, Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, Alacahöyük'teki çalışmalar hakkında katılımcılarla bilgi verdi. Çeşitli ülkelerden yabancı bilim adamlarının da katıldığı sempozyumun diğer oturumlarında da kazı çalışmaları ile bulgular ele alınacak.Yarın sona erecek sempozyumda 20 bildiri sunulacak. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title