Uluslar Arası Enerji Ekonomileri ve Politikaları Konulu Konferans
Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen 'Kapadokya Serileri.
Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen ' Kapadokya Serileri: Uluslararası Enerji Ekonomisi ve Politikası' konulu konferans başladı.
Kapadokya Dedeman Otel'de düzenlenen konferansın açılışında; Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin, Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Alper Aslan, Genel Sekreter V. Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, üniversite akademik ve idari personelinin yanı sıra 15 ülkeden 40'ı yabancı olmak üzere 78 katılımcı yer aldı.
Konferansta bir konuşma yapan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, yenilenebilir enerjinin gereksinimine değinerek enerji ihtiyacının bütün dünyada büyük bir hızla artmaya devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıç, "Gün geçtikçe büyüyen ekonomiler ve bu ekonomilerdeki birçok endüstriyel üretim alanında enerjiye duyulan çok büyük çaplı ihtiyaçlar gibi faktörlerden dolayı enerji, firmalar için üretimin en temel girdilerinden birisi durumundadır. Günümüzde üretmeyen ekonomiler ayakta kalamaz, bu bağlamda enerji, gerek işletmeler gerek ülkeler için stratejik bir kaynak konumundadır. Ayrıca, nihai tüketicilere yönelik olarak geliştirilen ulaşım araçlarından dayanıklı tüketim mallarına kadar geniş bir yelpazedeki binlerce ürünün enerjiye bağımlı olması, enerjiye duyulan ihtiyacın şiddetini önemli ölçüde arttırmıştır ve günümüzde nihai tüketiciler ve endüstriyel alıcılar için dünyada en fazla ihtiyaç duyulan ürünlerden birisi durumuna gelmiştir. Bir ülke tarafından uygulanan enerji politikalarının oluşturulma süreci, ülkenin enerji talebi ve sahip olduğu enerji kaynaklarının potansiyeli gibi belirleyicilerin saptanması ile başlamaktadır. Enerji politikasına etki eden unsurların politika yapıcılar tarafından ayrıntılı olarak incelenmesi, ülke şartlarına göre değerlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya bırakılması açısından ve bu politikaların başarısının devamlılığı için zaruridir. Bu çerçevede, genç ve dinamik bir üniversite olarak yaptığımız bu konferansla değindiğim temel problemleri tartışma ve çözmede sağlayacağımız katkıyla biz de üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz" dedi.
Konferansın açılışında konuşan Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Alper Aslan ise, "Enerji Ekonomisi ve Politikası konusundaki uluslararası konferansımıza start verirken çok sayıda farklı görüş aldık. Bu görüşleri alırken 'Neden enerji ekonomisi?' sorusu bize oldukça sık soruldu. Enerji, normalde iktisat teorisinde üretim fonksiyonuna daha sonradan bir girdi olarak eklendi. Biz enerjinin önemini 1973 petrol kriziyle anladık. Diğer taraftan anladık ki enerji, üretim fonksiyonda ham maddenin altında bir girdiden ziyade çok stratejik bir değer. Bu nedenle Türkiye'de ilkini gerçekleştirdiğimiz bu konferansımızın ismini de ' Kapadokya Serileri' koymayı uygun gördük ve bu serinin devamı da gelecek" diye konuştu.
Ahiler Kalkınma Ajansının vermiş olduğu destekler hakkında katılımcılara bilgi veren
Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Ahiler olarak enerji ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yapılacak projelere de destek sağladıklarını söyledi. Yıldız, konuşmasında enerji kaynaklarına yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini ve bu tür çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının her yıl arttığını belirten Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin'de, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ihtiyacına ve önemine değinerek, bu konuda Bakanlık olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çetin, Türkiye'nin 10 yıl öncesine göre yüzde 75 daha fazla enerji tükettiğini ve 10 yıl sonra ise bugüne göre yine en az yüzde 75 daha fazla enerji tüketimi olacağını belirterek,
enerjinin verimli ve etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, misafir konuşmacılar Prof. Dr. Nicholas Apergis ve Prof. Dr. Paresh Kumar Narayan'a, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Prof. Dr. İlhan Öztürk'e, Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Alper Aslan ise Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hayati Çetin'e günün anısına çeşitli hediyeler verdi.
' Kapadokya Serileri: Uluslararası Enerji Ekonomisi ve Politikası' Konulu Konferans, Kapadokya Dedeman Otel'de 18 Mayıs 2013 tarihine kadar devam edecek. - NEVŞEHİR