Ulusal Kanser Haftası
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Bülent Özçelik, "Doğru zamanda ve doğru şekilde müdahale edilen kanser, iyileşebiliyor" dedi.Prof.Dr.Özçelik, Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada kanserin, tüm...
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özçelik, "Doğru zamanda ve doğru şekilde müdahale edilen kanser, iyileşebiliyor" dedi.
Prof. Dr. Özçelik, Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada kanserin, tüm dünyada görülme oranını giderek artan önemli bir hastalık olduğunu ifade etti.
Dünyada her yıl 10 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin kişinin kansere yakalandığının tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Özçelik, şunları kaydetti:
"Bu sonuç itibariyle kanser önemli ve yaygın bir sağlık sorunu olarak değerlendiriliyor. Ancak türü, vücutta ortaya çıktığı yere göre değişse de, doğru zamanda ve doğru şekilde müdahale edilen kanser, iyileşebiliyor. Uzman eller ve doğru teknolojiyle birleşen tedaviler, kanser hastalarına yaşam desteği veriyor. Kanser hastalığı dünyada ölüme en fazla yol açan ikinci hastalık olma özelliğini korurken jinekolojik kanserlerde de artış gözleniyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde hayat kurtaran en önemli faktör erken tanıdır. Kanser öncesi dönemde rahim ağzındaki değişiklikler hemen hiç bir şikayet oluşturmaz. Rahim ağzında ortaya çıkan kanser, uzun bir kanser öncesi dönemi takiben oluşur. Kanser öncesi dönemde yakalanan hastalığın tedavisi çok daha basit cerrahi yöntemler ile mümkün olup, başarı oranı çok yüksektir. Rahim ağzında oluşan kanser ve öncesi değişikliklerin nedeni Human Papilloma Virüsü'dür."
Jinekolojik kanserlerden korunma ve hastalığı erken dönemde yakalayabilmek için tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Özçelik, şunları söyledi:
"Yılda en az bir defa mutlaka jinekolojik muayene olun. Aksi gerekli görülmedikçe 3 yılda bir smear aldırın. Smear testi pozitif veya şüpheli gelen durumlarda mutlaka kolposkopik inceleme yaptırın. Ultrasonografik inceleme ile rahim iç tabakasında veya yumurtalıklarda şüpheli bir görünüm saptanırsa, mutlaka doktorunuzun önermiş olduğu tanıya yönelik inceleme yaptırın. 40 yaşından itibaren herhangi bir şikayetiniz olmasa dahi, yılda bir defa mamografi ve meme ultrasonografik inceleme yaptırın. HPV'ye bağlı rahim ağzı kanser öncesi lezyonlarından ve rahim ağzı kanserinden korunabilmek için 10 yaşından itibaren çocuklarınızı ve özellikle genç kızlarınızı HPV aşısı ile aşılatın." - KAYSERİ