Uludağ Ekonomi Zirvesi
"Kaz dağlarını kazıyorsun."
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, bugün dünyada korunabilen alan miktarının yüzde 12,8 olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 3,9'da kaldığını belirterek,
"Kaz dağlarını kazıyorsun. Niye kazıyorsun kardeşim- Oranın ismini 'Kaz' koymuşlar, kazmak için değil, kazlar gezsin diye koymuşlar. Ama biz kazmaya devam ediyoruz" dedi.
Ulusoy, Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği işbirliğiyle Uludağ'daki Grand Yazıcı Otel'de düzenlediği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapsamındaki "Turizmde Yeni Dönem" başlıklı oturumda, dünya değişirken Türkiye'nin de geliştiğini söyledi.
Turizm sektörünün cari açığı kapatmada son derece başarılı bir sektör olduğunu ifade eden Ulusoy, ihracatçıların 100 dolarlık bir ihracatın yüzde 60-70'ini ithalat ile yaptıklarını, turizm sektörünün ise uçak benzini dışında, tüm giderlerini kendi ülkesinden karşıladığını vurguladı.
Ulusoy, turizm sektörünün 50 milyar doları aşan bir yatırımı başardığını kaydederek, Türkiye'nin geleceğinde turizm sektörünün çok önemli olduğuna dikkati çekti.
19. yüzyılın sanayi, 20. yüzyılın insan, 21. yüzyılın ise çevre odaklı olduğunu ifade eden Ulusoy, "Doğa yoksa, siz tabiatı korumuyorsanız, o zaman üründen bahsetmek mümkün değil. Bugün dünyada korunabilen alan miktarı yüzde 12,8'dir, Türkiye'de ise maalesef yüzde 3,9'dur. Tabiat ile ne kadar oynarsan tabiat senden o kadar intikamını alıyor" dedi.
Ulusoy, Karaburun'daki vatandaşları ve yerel yöneticileri balık çiftliklerine "hayır" dedikleri için kutladığını dile getirerek, "50 milyona koşuyorsak (turist sayısı), 31 milyon 400 bin bu sene, 24-25 milyar dolar döviz elde etmişiz. TÜİK'in hesaplamalarını da doğru bulmuyorum. Türkiye 50 milyon hedefini ortaya koymuş ki 50 milyon abartılı bir rakam değil" diye konuştu.
Bu noktada çevrenin önemine dikkati çeken Ulusoy, "Kaz dağlarını kazıyorsun. Niye kazıyorsun kardeşim- Oranın ismini 'Kaz' koymuşlar, kazmak için değil, kazlar gezsin diye koymuşlar. Ama biz kazmaya devam ediyoruz" dedi.
Ulusoy, çevre konusunda belediyelere de önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bakın buradan belediyelere sesleniyorum; artık aklınıza geldiği zaman ruhsat vermeyin kardeşim. Rant peşinde koşacaksınız, para alacaksınız diye, yeter, bu ülkenin değerlerini doğasını tahrip ettirmeyin. Soruyorum Türkiye'de kaç tane mimar var- bilen var mı- bilemezsiniz tabı. 70 milyon mimar var. Herkes mimar. Böyle bir şey var mı-"
-"Keyif"-
ETS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy da Türkiye'nin artık turist alan bir ülke olduğunu belirterek, "ucuz konaklama için geliyorlar" diye gelen misafirlerden şikayet edilmemesi gerektiğini söyledi.
Ersoy, turizmcilerin gelen turistin cebindeki parayı nasıl alacağını düşünmesi ve yatırımlarını ona göre yapması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Aslında turizmin ve bütün sektörlerin çok basit bir anahtar sözcüğü var; keyif. Eğer insanlar keyif alıyorsa harcamasına kesinlikle dikkat etmiyor. Keyif aldırmayı başardığınız zaman en pahalı arabayı da satabiliyorsunuz, en pahalı çantayı da aldırabiliyorsunuz, en pahalı restoranda en pahalı yemeği de yedirebiliyorsunuz."
-"27-28 milyar dolar net"-
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür de "25 yıl yıl önce olmayan Türkiye, bugün dünyanın en büyük turizm ülkesi' dedi.
Gür, turizm sektörünün sağladığı döviz miktarına da değinerek, şöyle konuştu:
1980'de 1 milyon 300 bin turist, 300 bin dolar döviz girdisi olan bir ülke 5'er yıllık periyotlarda atılımlar yaparak, 2010 yılına geldiğimiz zaman 28 milyon 600 bin turist ve 20 milyar 800 milyon dolar döviz girdisi net. Geçtiğimiz yıl, Resmi rakamları söylüyorum; 31 milyon 350 bin turist resmen ziyaret etti ve de 23 milyar 150 milyon döviz girdisi elde ettik. Ancak burada da bir eksiklik var. O da şudur; Merkez Bankamızın bilançolarında hata ve noksan kalemi içinde bu yıl 13 milyar 100 milyon dolar bir değer var. Bu değer nereden geliyor- Turizm sektörünün yan girdilerinden meydana gelen orada 3-4 milyar var, o bize ait efendim. Onu da buraya yazarsanız, olur bu 27-28 milyar dolar net."
- BURSA