Üç Kuşaktır Boza Üretiyorlar
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaşayan Mercan ailesi, kış gecelerinin vazgeçilmez içeceği olan bozanın üretimini 3 kuşaktır sürdürüyor.
İbrahim Öztosun - Muhsin Arslan - Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaşayan Mercan ailesi, kış gecelerinin vazgeçilmez içeceği olan bozanın üretimini 3 kuşaktır sürdürüyor.
Boza üreticisi Muharrem Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bozacılığın zor bir iş olduğu için Türkiye'de çok az meslek erbabı tarafından yürütüldüğünü söyledi.
Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan bozanın kemikleri güçlendirdiğini ve hazmı kolaylaştırdığını ifade eden Mercan, şöyle konuştu:
"Boza, bebeği olan kadınlarda sütü artırır. Çocuklar için besleyici özelliği vardır. Ekşi bozanın gribe, nezleye iyi geldiği eskiden beri bilinmektedir. Bozayı bir süre bekletip ekşittikten sonra içtiğiniz zaman gribe, nezleye iyi geldiği kanıtlanmıştır. Ekşi boza, vücudun hararetini keser. İsteyen bunu deneyebilir. Ekşi boza, en iyi hararet kesicidir."
-Balkanlardan, Türkiye'ye...-
Mercan, boza üretimini dedelerinden devraldıklarını ve üretime 3 kuşaktır devam ettirdiklerini anlattı.
Bozacılığın Balkanlar'dan Türkiye'ye geldiğini kaydeden Mercan, şöyle devam etti:
"Bu mesleği o bölgeden göç edenler iyi biliyor. Bu mesleği sürdürebilen Türkiye'de 3-5 firma kalmıştır. Meşakkatli bir iş olduğu için zamanla bozacılıkta azalma olmuş. Zamanında İstanbul'da 300'e yakın boza firması olduğu söylenir. Şimdi dedelerimizden bu bayrağı, 3'üncü kuşak olarak devraldık. Babalarımız, zamanında Eskişehir'de bu işi icra etmiş. Babalarımızdan bayrağı biz devraldık."
Mercan, bozanın hammaddesinin mısır, buğday, şeker ve sudan oluştuğunu dile getirerek, bu malzemelerin belli bir süre kaynatıldıktan sonra mayalandığını ve soğumaya alındığını bildirdi.
Süzme işleminin ardından yeniden tanklarda bekletilen bozanın, daha sonra şekerleme işlemine geçildiğini aktaran Mercan, bozanın şeker eklenmesiyle içilecek kıvama geldiğini de sözlerine ekledi.
Yayıncı: Mürsel Çetin - BİLECİK