Haberler

"Tütün Kontrolünde Yöneticilerin Sorumlulukları, Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, Tütün Salgınının Günümüzde Vebanın Yerini Aldığını Belirterek, Dünyada Sigara İçen Yaklaşık 1 Milyar İnsanın Risk Altında Olduğunu Söyledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, tütün salgınının günümüzde vebanın yerini aldığını belirterek, dünyada sigara içen yaklaşık 1 milyar insanın risk altında olduğunu söyledi.

Tuncer, Adana Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Tütün Kontrolünde Yöneticilerin Sorumlulukları, Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu panelde yaptığı "Geleceğimizi Tehdit Eden Bağımlılık, Tütün Salgını" başlıklı sunumunda, 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren Tütün Yasası'nın, ortak akıl ve el birliğiyle hayata geçirilebileceğini, yasanın uygulanmasıyla insanların geleceğe daha umutlu bakacağını ifade etti.

Sigaranın içerisinde 40 adet kanser yapıcı madde tespit edildiğini, vücudun tüm katmanlarına dağılan sigara dumanının tüm organlarda hasara yol açtığını belirten Tuncer, "Kanserin oluşumunda sigaranın büyük rolü var. Akciğer kanserinin yüzde 90'ı sigara ve sigaranın içesindeki kimyasallardan oluşmakta. İnsanlar, sadece sigara içmeyerek akciğer kanserinden yüzde 90 oranında korunmuş olur" dedi.

Tütünün, en sık ölüm nedeni olan 8 hastalığın 6'sında önemli bir faktör olduğunun altını çizen Tuncer, gerçek anlamda bağımlılık yapan bir madde olan sigaranın, davranış ve kişilik bozukluklarına da yol açtığını kaydetti.

Tütün salgınının günümüzde vebanın yerini aldığını belirten Tuncer, sigara içen yaklaşık 1 milyar insanın risk altında olduğunu vurguladı.

Sigaraya başlama yaşının ülkemizde 9 yaşına kadar düştüğüne dikkat çeken Tuncer, "Büyük umut beslediğimiz çocuklarımızı kaybediyoruz" diye konuştu.

Marmara Depremi'nde 17 bin 480, terör nedeniyle de 30 bin insanımızın hayatını kaybettiğine işaret eden Tuncer, her yıl yaklaşık 100 bin insanımızın sigaraya bağlı olarak yaşamını yitirdiğini, bu sayının 2025 yılında 240 bine çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

"Tütün salgını bir afettir" diyen Tuncer, yasanın gönül ve akıl birliğiyle yaşatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş da, yasanın uygulanmasıyla ilgili detaylı bilgiler aktarırken, "Tütün Kontrolünde Dünya ve Türkiye, 5227 Sayılı Kanun ve Yönetici Sorumluluğu" başlıklı bir sunum yaptı. Kocabaş, sigara tiryakilerinin sayısının azaltılması için neler yapılabileceğini anlattı.

Panelde, Uzm. Dr. Nureddin Özdener'in yaptığı "Tütün Kontrolünde Neler Yapıyoruz, Amaç ve Hedefler, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı sunumun ardından, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan İl Tütün Kurulu'nun çalışmaları ve eylem planı hakkında bilgiler verildi.

(MT-Y) 27.05.2008 17:15 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close