Türkmenlerin 200 Yıllık Hıdırellez Geleneği
Edremit ilçesinde yaşayan Türkmenler, her yıl Hıdırellez günlerinde kabir ziyaretlerinde bulunuyor, mezarlıklarda yemekler pişirip dağıtıyor.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 200 yıllık Hıdırellez geleneğini sürdüren Türkmenler, mezarlıklarda hayır yemeği pişirip dağıtarak dilek tutuyor.
Tahtakuşlar Mahallesi'nde yaşayan Türkmenler, 200 yılı aşkın süredir devam ettirdikleri gelenek kapsamında mezarlıklarda her sene 6-7 Mayıs'ta Hıdırellez etkinlikleri yapıyor. Hayır yemeği pişirip dağıtan, "Uzun Dede Türbesi" yanında ateş yakıp üzerinden atlayan, dilek tutan vatandaşlar, yakınlarının kabirlerini de ziyaret ediyor.
Etkinliğe katılan mahalle sakinlerinden Ali Zafer Kar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hıdırellezin, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluşup darda kalanlara yardım ettiği gün olduğuna inanıldığını hatırlattı.
Her yıl 6-7 Mayıs'ta Hıdırellezi kutlayarak yaz mevsimini karşıladıklarını belirten Kar, "Her sene Hıdırellezde mezarlıklarımızı ziyaret ederiz. Mezarlıkların bulunduğu alanda kurulan ocaklarda yemekler pişiririz. Bu, ölülerimizin ruhlarına hayırımızdır. Burada pişirdiğimiz yemekleri gelene geçene ikram ederiz" dedi.
Güllü Kar ise büyük önem verdikleri geleneğin, piknik gibi geçtiğini ifade etti.
Mustafa Kocabıyık da önceki yıllardaki bir dileğini hatırlatarak, "Yıllar önce dilek dilerken 'Bana zengin kadın nasip olsun' dedim, köyün en fakir kızı bana nasip oldu" diye konuştu.
Bu arada, merhum halk ozanı Ali Ekber Çiçek'in eşi Can Çiçek, Tahtakuşlar Türkmen Mezarlığı'nda eşinin kabri başında yakınları ve tanıdıklarına ikramlarda bulundu. - Balıkesir