Türkmen Caddesi ve Kardeşlik Anıtı Törenle Açıldı
Bilecik Belediyesi tarafından Türkmeneli Caddesi ve Kardeşlik Anıtı dualar eşliğinde açıldı.
Bilecik Belediyesi tarafından Türkmeneli Caddesi ve Kardeşlik Anıtı dualar eşliğinde açıldı.
Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan Türkmeneli Caddesi ve Kardeşlik Anıtı, protokol katılımı ile dualar eşliğinde açıldı. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözü ile insana verilen öneme de vurgu yapılan anıtın açılışında Bilecik Vali Yardımcıları Metin Çınar, Süleyman Deniz, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Can, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, ilçe kaymakamları, Kerkük Vakfı Başkanı Suphi Saatçi, mahalle muhtarları, Belediye Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış Bilecik Mehteran takımının gösterisi ile başladı. Gösterinin ardından Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Can, bu toprakların Türk ve İslam topluluğu açısından son derece önemli bir başlangıca ev sahipliği yapmış olduğunu belirterek, "Bu topraklar Osmanlı ulu çınarının filizlenmesine, Türk Cumhuriyeti güneşinin doğmasına beşiklik etmiş, birlik, beraberlik ve kardeşlik hamurunun karıldığı müstesna yerlerdir. Bilecik'in Osmanlı Devleti'nin kurulduğu ve aynı zamanda manevi kurucuların meftun bulunduğu bu topraklar olduğunu bilmek bizlere büyük gurur vermektedir. Bugün bizlere böylesine şanlı bir eserin Bilecik'e çok yakıştığını, büyük bir hayranlıkla izlenmesini son derece büyük gurur kaynağı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Kerkük Türkmeni olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhalik Bakır ise, üniversitenin Azmi Hoca ile çok güzel bir renk aldığını belirterek, "Üniversite bir şehri güzelleştirmek, geliştirmektir. Birinci amaç üniversitenin kurulması şehrin gelişimi için olur. Bizde bunu yapıyoruz, bu bizim vazifemiz ve boynumuzun borcudur. Şehirler arasında şiirler yazılmıştır. Mesela bizim Kerkük, Erbil ve Bağdat arasında şairler devamlı şiirler yazarlar. Bir şairimiz bir şiirinde şöyle diyor; 'İki şehir bilirim, birbirine yakın, iki şehir bilirim, kalpten yaralı, ikisi de birbirine yürekten bağlı'. Şimdi Bilecik Osmanlı'nın manevi şehri, çok önemli şehrimiz. Kerkük'te burası gibi, zamanında ızdırap çeken bir şehirdi Bilecik, gelmişler yıkmışlar yakmışlar buraları. Bizim Kerkük'te de bu sıkıntılar yaşanıyor. Şehirlerin bu kaderleri birbirine benziyor. Bu açıdan bu anıt bir hayaldi, ilk önce hayal kurduk. Sayın Rektörümüz ile bu konuyu paylaştık ve daha sonra Belediye Başkanımıza bu konuyu açtık. Başkanımız bizim hayalimizi gerçeğe dönüştürdü. Bu konu ile alakalı duygulandım ve Kerkük'ün hoyratları meşhurdur. Bende birkaç hoyrat yazdım. 'Bilecik'ler şanlı Türkmen yurdudur, Kerkük'ler Bilecik'ler, Bilecik'ten Kerkük can Bilecik'ten, yüzlerce selam olsun Kerkük'ten Bilecik'ten. Bilecik'siz Kerkük biz Bilecik'siz, hiçbir iş sonuç vermez Kerkük'süz Bilecik'siz'" diye konuştu.
Son olarak konuşma yapan Kerkük Vakfı Başkanı Suphi Saatçi, bugün çok büyük bir mutluluk yaşadıklarını belirtti. Saatçi, "Ana vatanımızın doğduğu, kalbinin olduğu bir yerdeyiz. Bu mübarek topraklarda Bilecik'deyiz ve bizim babamızda burada yatıyor. Ertuğrulgazi Hazretleri, Türkmenlerin piri, Osmanlı'nın doğuşunu hazırlayan büyük fikir ve öngörü sahibi olan bu insanların bu topraklarda olması bizlere büyük güç veriyor" dedi.
Konuşmaların ardından mehteran takımı "Baş Koymuşum Türkiye'min Yoluna" parçasını çaldı. Şahdan Turhan'ın okuduğu dua sonrası Türkmeneli Caddesi ve Kardeşlik Anıtı, protokolün kurdele kesimi ile açıldı. Açılışın ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, kardeşliğin sınır tanımadığı, bugün ayrı sınırlarda olsak da gönüllerimiz sınır tanımadığı için sadece Bilecik'e değil Türk Ddnyasına mesaj gönderecek bir anıt olduğunu belirtti.
Açılışın ardından açılışa katılan vatandaşlara pilav ikramı yapıldı. Yurt dışından gelen Kerkük Türkmenleri ise anıtın önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler. - BİLECİK