Türkiye ve AB Üyesi Ülkelerde Göçün Sebepleri Ortaya Çıkarılacak
SAÜ'nün ortağı, Oxford ve Toronto üniversitelerinin yürütücüsü olduğu Avrupa'da Gençlerin Seyyaliyeti Projesi kapsamında Türkiye'nin de arasında bulunduğu 5 AB üyesi ülkede anket yapılarak, göçün sebepleri araştırılacak SAÜ İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tunahan: "Proje ortaklarının bulunduğu ülkelerde 450'si normal, 100'ü yapılandırılmış anket olacak.
ONUR ORHAN - ENES DURAN - Oxford ve Torino üniversiteleri tarafından yürütülen, Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) ortağı olduğu Avrupa'da Gençlerin Seyyaliyeti Projesi kapsamında Türkiye ve 5 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede göçün sebepleri ortaya çıkarılacak.
SAÜ İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan, AA muhabirine, AB içinde gençlerin mobilitesini içeren projenin 3 yıllık süreci kapsadığını anlattı.
Projenin yürütücülüğünü Oxford ile Torino üniversitelerinin yaptığını, Türkiye, Almanya, İspanya, İrlanda, Romanya ve Belçika'nın proje ortağı olduğunu ifade eden Tunahan, "Bunlardan bir tanesi de SAÜ Uluslararası Ticaret Bölümü olacak. Bununla ilgili proje sunumu, üniversitemiz tarafından Avrupa Komisyonuna gerçekleştirilmiş durumda" diye konuştu.
Tunahan, projenin AB'de genişlemeden, Doğu Avrupa'nın çöküşünden ve 2007 ekonomik krizinden sonra ortaya çıkan göçlerin Avrupa gençliğinin mobilitesi üzerindeki etkisinin analizini amaçladığını vurgulayarak, "Yani bu göçler neden oluyor? Gençler ve gençlerin aile yapısı, genel ekonomik büyüme ve istihdam üzerinde ne tür etkileri oluşturuyor, bunun için bu proje gerçekleştiriliyor" ifadesini kullandı.
Araştırma, anket yoluyla yapılacak
"Proje ortaklarının bulunduğu ülkelerde 450'si normal, 100'ü yapılandırılmış anket olacak" diyen Tunahan, şu bilgiyi paylaştı:
"Gençlere birtakım sorular sorulacak ve bu durumun tespiti yapılacak. Daha sonra her ülkede istişare toplantısı yapılacak, biz de SAÜ Uluslararası Ticaret Bölümü olarak bu toplantıyı düzenleyeceğiz. Proje ortakları yürütücüleriyle bu konuyu istişare edeceğiz. Türkiye, AB'ye girmeye çalışıyor, o yüzden bu tür projelerde bulunmak çok önemli.
Türkiye, son zamanlarda göç alan ülke konumuna geldi. Özellikle yakın komşularımızda yaşanan olaylar, bizi göç alan ülke konumuna getirdi. Aynı zamanda tarihsel süreçte de göç veren ülkeyiz. 1960'larda başlayan Avrupa'ya göç hareketimiz var. Dolayısıyla bu göç ekonomi, aile yapısı ve sosyoekonomik yapımızda önemli etkiler oluşturuyor. Proje vasıtasıyla biz de bu etkileri net göreceğimizi düşünüyoruz."
Sosyalist sistem çöktükten sonra çoğu genç Doğu Avrupa vatandaşının Avrupa'nın içlerine göç etmeye başladığını belirten Tunahan, bunun sonucunda temel birtakım ihtiyaçları karşılama noktasında sıkıntıya gidildiğini anlattı.
"Avrupa'ya göçte 2007 ekonomik krizi etkili oldu"
Tunahan, 2007 ekonomik krizinin Avrupa'da da büyük etki gösterdiğini vurgulayarak, bunun da gençlerin refahı yüksek, iş imkanı fazla ülkelere göç etmelerine sebep olduğunu aktardı.
Projenin 31 Aralık 2018'de sona ereceğini, göçün sebeplerinin raporlarla ortaya çıkacağını dile getiren Tunahan, "Böylece bu fotoğraftan tüm ülkeler faydalanacak. Sivil toplum örgütleri ve hükümetler, ortaya çıkan fotoğrafı önlerine koyup, gençlerin mobilitesinin sebep ve sonuçları üzerinde politikalar geliştirmeye başlayacaklar" şeklinde konuştu.
Sonuçların olumlu ya da olumsuz çıkacağına ilişkin herhangi bir öngörüleri olmadığını ifade eden Tunahan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ekonomik büyüme açısından esasında mobilite çok önemli bir kavram. Yani ekonomik olarak büyüyen, hatta gelişmiş ülkeler, insanların kendi ülkeleri içinde mobil olmalarını istiyorlar çünkü 'mobilite' demek, farklı alanlarda işe yerleştirilmeleri ve ekonomik refahlarının artması anlamına geliyor. O yüzden bu göç, entegrasyona dahil ülkeler için çok korkulacak bir şey değil ancak son yıllarda gelişmiş ülkelere doğru giden göç, o ülkedeki insanların gelirlerinden diğerlerinin pay almasına sebep olmaya başladı ve işlerini kaybetmeye başladılar.
Bu konuda bir öngö belirtmemiz şu anda mümkün değil ancak bizim için önemli olan, projede fotoğrafın net olarak ortaya koyulması ve bunun politika yapıcılar tarafından değerlendirilmesidir." - Sakarya