Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

Türkiye'nin Mantar İhtiyacının Yüzde 15'ini Bir İlçe Karşılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık 600 üretim, 3 paketleme tesisi ve 7 toptancı firmasının bulunduğu Burdur'un Altınyayla ilçesinde, yılda 6 bin 600 ton mantar üretimi yapılıyor İstanbul, İzmir ve Trabzon gibi illere gönderilen ve yılda yaklaşık 20 milyon lira girdi sağlanan üretim ile Türkiye'nin mantar ihtiyacının yüzde 15'lik bölümü karşılanıyor.

GÖKMEN YÜCE - MURAT ÇOBAN - Altınyayla ilçesinde bulunan 600 üretim tesisinde yılda yaklaşık 6 bin 600 ton mantar üretimi yapılarak, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 15'lik bölümü karşılanıyor.

AA muhabirinin Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Altınyayla ilçesinde mantar üretimi yapan 600 işletme bulunuyor.

Yaklaşık bin kişinin çalıştığı işletmelerde yılda 6 bin 600 ton mantar üretimi yapılıyor, üretimden yılda 20 milyon liraya yakın gelir sağlanıyor. 3 paketleme tesisi ve 7 toptancı firmasının bulunduğu ilçede üretilen mantar, İzmir, İstanbul ve Trabzon'e gönderiliyor. Böylece sadece Altınyayla, Türkiye'nin mantar ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'lik bölümünü karşılıyor.

Altınyayla'da mantar üretimi yapan tesisin yetkilisi Osman Çelik, AA muhabirine, mantarın üretimini sağlayan karışımların bulunduğu paketlerin büyük bölümünün yurt dışından geldiğini söyledi.

Mantarın hikayesi

Hammaddelerin bulunduğu paketlerin üzerini toprakla örterek basınç uyguladıklarını belirten Çelik, mantarın üretim aşamalarını şöyle anlattı:

"Toprak, paketlerin üzerinde 9 gün bekliyor. Ardından üst kısımlarda tüylenmeye benzer şekilde mantar oluşumları görülmeye başlıyor. Toprağın üst kısmının tamamen oluşumlarla kaplanmasının ardından üçüncü gün dışarıdan oksijen veriyoruz. Sonrasında 25 gün boyunca oksijen verilmeden, nemlendirmeye tabi tutuyoruz. Paketlerin üzerinde tırmıklama işlemi yaptıktan 3 gün sonra tekrar oksijen veriyoruz. Ortalama 9 gün sonra mantar büyümeye başlıyor. Büyümeye başlayan mantara 1 hafta sonra su veriyoruz. Önce alıştırmak için az miktarda verilen su, 3 gün sonra çoğaltılıyor. Bir seferde 600 litre su verilmeye başlanan sulamada 2 tona kadar çıkılıyor. Yani mantarın yüzde 90'ını su ve oksijen oluşturuyor."

"Korkuteli'nin en büyük rakibiyiz"

Çelik, firma olarak yılda 320-350 ton arasında üretim yaptıklarını, bunu da Trabzon'daki firmalara sattıklarını söyledi. Ürünlerinin Trabzon üzerinden Gürcistan'a gönderildiğini anlatan Çelik, büyük marketlere de satış yaptıklarını ifade etti.

Antalya'nın Korkuteli ilçesindeki mantar üretiminin Türkiye'nin mantar ihtiyacının büyük bölümünü karşıladığını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Korkuteli  bizden önce üretime başladığı için önde gidiyor ama biz de en büyük rakipleriyiz. Çünkü Altınyayla'nın havası daha temiz, ormanlık alanlardan dolayı oksijen daha bol. Özellikle yazın Korkuteli'nin daha sıcak olmasından dolayı üretimleri güçleşiyor. Biz, daha serin ve daha bol oksijenli havaya sahip olduğumuz için hem kalite hem de ürün olarak daha avantajlıyız." - Burdur

Kaynak: AA / Yerel
title