Haberler

Türkiye'nin İlk Kadın Borsa Başkanı Işınsu Kestelli'den Gençlere Öğütler Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konak Rotary Kulübü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen "Toplum Liderleri Geliyor" programının İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu...

Konak Rotary Kulübü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen "Toplum Liderleri Geliyor" programının İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestellinin "Lider Eğitmen" olarak iştirak ettiği toplantıya Dokuz Eylül Üniversitesi'nden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantı'ya"Lider Eğitmen" olarak iştirak eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli tecrübeleriyle öğrencilere ışık tuttu.

SEVİN, EMEK VERİN VE GÜLERYÜZLÜ OLUN

Kestelli yaşamında keşke dediği büyük pişmanlıklarının olmadığını da kaydederek, gençlere 'Sevin, emek verin ve güler yüzlü olun' öğüdünü verdi:

"Bugüne kadar hayatımdan üç şeyi hiç eksik etmedim: Sevgi, emek ve güler yüz..Hayatımda ne elde ettiysem de bu üç şey sayesinde elde ettim. Eğer sevmezseniz başaramazsınız. Eğer emek sarf etmezseniz yine başaramazsınız. ve güler yüzlü olmazsanız başarsanız da bir kıymeti olmaz. Sık sık aksi söylense de bizlere, sevmekten, çalışmaktan, gülmekten alıkoymayın kendinizi."

KADIN İSTİHDAMININ ARTTIRILMASI TÜRKİYE İÇİN LÜKS DEĞİL ZORUNLULUK

Kadınların istihdam oranının arttırılmasının Türkiye için bir lüks değil zorunluluk olduğuna da vurgu yapan Işınsu Kestelli, kadın istihdamıyla ilgili istatistiki verileri paylaşmaktan da geri durmadı.

Kestelli, şu bilgileri verdi: "TÜİK verilerine göre 2012 Temmuz sonu itibariyle Türkiye'de 1 milyon 181 bin erkek, 97 bin kadın işveren var. Nüfusun yarısı kadın ama çalışan sayısına bakınca 18 milyon erkeğe karşı istihdam edilen kadın sayısı 7.5 milyon. Bugün artık herkesin kabul ettiği şu gerçeği baştan ortaya koymakta yarar var. Kadınının girişim ve işgücü piyasasında daha yüksek oranda var olması gerçeği, Türkiye için bir lüks değil zorunluluktur. Türkiye, 2023 yılında kişi başı 25.000 dolar milli gelire ulaşmak ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak istiyorsa, kadının iş hayatının içindeki varlığını çağdaş ülkeler seviyesine çıkarmak zorundadır."

BABAM ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞMANA GEREK YOK DEMİŞTİ AMA

Toplantıya katılan öğrencilerden daha heyecanlı ve meraklı olduğunu dile getiren Türkiye'nin ilk kadın borsa başkanı da olan Işınsu Kestelli, başarısında babasının büyük payı olduğunu anlatarak, iş deneyimlerini şöyle aktardı:

"Gelecekte öğrencilerinize aktaracağınız küçücük bir iz bırakabilirsem bile sizlerde, inanın dünyanın en mutlu insanı olacağım. Mücadelem, yaşadıklarım, kavgalarım, sevinçlerim boşuna değilmiş diyeceğim. Bu nedenle sizleri buraya taşıyan heyecanın ve merakın kat be kat fazlasını yaşıyorum şu an. İzmir Ticaret Borsası, 122 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en eski borsası. Ben de, Türkiye'nin ilk kadın borsa başkanı olarak karşınızdayım. Nur içinde yatsın, sevgili babam, Türkiye'nin ilk kuşak valilerinden biriydi. Bana yaptığı en büyük iyilik, iyi bir eğitim almamı sağlamak oldu. İzmir Amerikan Koleji'nden sonra İzmir'de iktisat okudum.İş hayatına, ilk olarak üniversite son sınıfta okurken Raks Dış Ticaret'te asistan olarak başladım. Babam hatta o günlerde karşı çıkmış, 'Asgari ücrete çalışmana gerek yok. Bırak asistanlığı' demişti. Üç ay sonra Yaşar Holding'de DYO'ya bağlı bir şirkete genel müdür asistanı olarak geçtim. Tekstil boyaları üretiyordu. Bir süre sonra satış bölümüne geçmek istedim. Birkaç ay sonra, satış koordinatörü oldum.DYO'da maaşım yüzde yüz arttı.Oradan bu kez Turyağ'a, yine genel müdür asistanı olarak geçtim. Bir süre sonra bu işten de tatmin olmamaya başladım. O zaman Genel Müdürümüz Kaya Şener'e master yapmak istediğimi söyledim. Ardından ısrarlarımla beni satın alma bölümüne geçirdiler ama en sıradan işleri verdiler.

Üç yıl sonra o bölümün müdürü oldum. Turyağ'ın Türk Henkel'le birleşme döneminde ben de İstanbul'a gidenlerin arasındaydım. Türk Henkel'de dünya genelinde bitkisel yağ pazarını öğrendim. İstanbul maceram kısa sürdü, girişimciliğe adım atmak için İzmir'e döndüm.

Ayrıldıktan kısa süre sonra bir arkadaşımla ortak şirket açtık. İlk dönemleri çok sıkıntılı geçirdik, sonra işler yoluna girdi. Şirketi 10 yıl yaşattık. Daha sonra ortağıma devrederek 2008'de kendi şirketim Agritrade'i kurdum. İş konusunda 'iyilik' ve 'şans' bana hep yardımcı oldu. Bugün aile şirketlerimiz Türkiye'de kendi pazarının en büyüğü konumunda.

Son olarak geçen yıl, Güney Afrikalı sivil toplum gönüllüsü Sarah Collins'in mucidi olduğu Wonderbag'in üretimi için bir şirket kurdum. Kısa süre içinde tüm dünyada 100 milyon Wonderbag dağıtmayı planlıyoruz." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close