Haberler

Türkiye'nin İkinci Büyük İçme Suyu Projesinin Temeli Başbakan Binali Yıldırım Tarafından Atılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Türkiye’nin ikinci büyük içme suyu projesi olan Düzbağ İçmesuyu Projesinin temelinin Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacağını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Türkiye'nin ikinci büyük içme suyu projesi olan Düzbağ İçmesuyu Projesinin temelinin Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacağını söyledi.

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Başbakan binali Yıldırım'ın 6 nisan perşembe günü Şehitkamil Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek açılış ve temel atma töreninde, Düzbağı İçme Suyu projesinin temelinin de atılacağını ifade etti. Gaziantep'in içme suyunun Kahramanmaraş'ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandığını vurgulayan Sönmezler, "Bilindiği üzere Gaziantep halihazırda içme suyu ihtiyacının yüzde 73'ü 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajından, yüzde 21'i 42 kilometre mesafedeki Mizmilli Kuyularından ve yüzde 6'sı ise şehir merkezi kuyularından karşılanıyor ve bu da yüksek elektrik maliyetleriyle getiriyor. Kartalkaya Barajı'ndan sonra 3 pompa istasyonundan kademeli olarak toplam 372 metre, Mizmilli yer altı suyu kaynaklarından sonra yine 3 pompa istasyonundan kademeli olarak 550 metre şehir içinde açılmış bulunan münferit kuyular ve suyun şebekeye dağıtımı işleminde ise farklı kademelerde terfi, yani suyun taşınmak üzere pompalanması işlemi yapılmakta ve bu işlemler ciddi maliyetlere sebep olmaktadır" dedi.

Mevcut su kaynaklarından alınan suyun şehre ulaştırılabilmesi için yapılan bu terfilerde, GASKİ yıllık bütçesinin neredeyse dörtte birinin kullanıldığı ifade eden Sönmezler, yeni bir su kaynağı bulmanın Gaziantep için temel ihtiyaçlardan biri haline geldiğini vurguladı.

Sönmezler, "Geleceğin Gaziantep'i ve Türkiye'si için yüksek enerji bedelleri ödeyerek şehrin içme suyu ihtiyacını yönetmek, uzun vadede mantıklı ve sürdürülebilir değildir. Gaziantep'e, enerjiden bağımsız bir şekilde su getirmek ve uzun yıllar boyunca su kesintisi yaşatmadan, kaliteli ve uygun maliyetli su sağlamak için yapılan çalışmalar, ihtiyacın, Gaziantep'e 130 km mesafede, Düzbağ Beldesinde bulunan Göksu Çayından karşılanabileceğini göstermiş ve Düzbağ Projesi ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en büyük 2. içme suyu projesi

GASKİ'nin projesini yaptığı Düzbağ Projesi, Gaziantep'in bir kurtuluş reçetesi olacağını dile getiren Sönmezler, projenin Türkiye'nin 2. büyük içme suyu projesi olduğunu kaydetti. Sönmezler, "Düzbağ başlangıçta regülatöre dayalı olarak çözümlenecek, regülatörün bitmesiyle Gaziantep yüzde 75 mertebesinde daha uygun maliyetle suya kavuşacak. Barajın bitmesiyle de tamamen cazibeyle, herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan Gaziantepliler bu suya kavuşmuş olacaklar" ifadelerini kullandı.

Sönmezler, proje kapsamında, 103 kilometrelik bir mesafeden getirilecek su için, 2.6 metre çaplı borulardan oluşan bir isale hattı inşa edileceğini anlatarak, isale hattının şehre doğal eğimle su temini amacını sağlayabilmesi için 3 bin 600 metre uzunluğunda, 5.6 metre çapında bir tünel açılacağını söyledi.

Yaklaşık 7 yılda tamamlanacak baraj yapısını bekleyerek mevcut nüfusun su ihtiyacını şansa bırakılamayacağına dikkat çeken Sönmezler, "Öncelikli ara çözüm olarak şehre su temini sağlayacak bir regülatör yapısı oluşturulacak. Sonrasında baraj yapısına entegre olacak bu regülatör ve isale hattı sayesinde su, elektrik enerjisinden bağımsız olarak, doğal eğimle, şehre kadar iletilecek ve Düzbağ Barajı tamamlanana kadar Gaziantep'in su ihtiyacı temiz ve uygun maliyetli bir şekilde karşılanacak" dedi.

Proje 2 aşamadan oluşuyor

Birinci ishale hattının 103 kilometre isale hattı ve regülatör yapılması planlanmakta. Proje İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi'nden sonra Türkiye'nin 2. büyük projesi olacak. 2016 yılında inşaat ihalesi yapıldı ve Kalyon İnşaat ile 898.000.000 TL bedelle sözleşme imzalandı. 07.02.2017 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlandı. 730 günde; yani 2019 yılında tamamlanması planlanıyor. İkinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak baraj ile Gaziantep'e tamamı kesintisiz su temini sağlanacak.

Projenin faydası

Sönmezler, Gaziantep her yıl 100 milyon TL su temini için enerjiye bedel ödediğini aktararak, her yıl bütçelerinin yüzde 25'nin enerji harcamalarına gittiğini söyledi. Düzbağ Projesi ile Gaziantep'in hem ucuz, hem daha kaliteli hem de enerjiden bağımsız bir su temini sistemine sahip olacağını dile getiren Sönmezler, projenin toplamda 1 milyar 800 milyon TL'ye mal olacağını kaydetti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Bülent Arınç, yıllar önce yaşanan olayı anlattı: Tayyip Bey masaya yumruğu vurup 'Sus ulan' demiş

Arınç, hiç unutamadığı Erdoğan anısını anlattı: Masaya vurup "Sus ulan" diye bağırmış

title