Haberler

Türkiye'nin Arap Atları Şanlıurfa'da Yetişiyor

Türkiye'nin Arap Atları Şanlıurfa'da Yetişiyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eşber Ayaydın-Emin Öztürk - Tarihte, atçılığın bilinen merkezlerinden Şanlıurfa'da, Arap atı yetiştiriciliği halen önemini koruyor.

Eşber Ayaydın- Emin Öztürk - Tarihte, atçılığın bilinen merkezlerinden Şanlıurfa'da, Arap atı yetiştiriciliği halen önemini koruyor. Kentte bir çok ailenin yetiştirdiği safkan Arap atları, Türkiye'nin değişik hipodromlarındaki koşularda yarışıyor.

Şanlıurfa Hipodrom Müdürü Mehmet Kazoğlu, AA muhabirine, Şanlıurfa'da at yetiştiriciliğinin tarihi bir geçmişi bulunduğunu, yayılma süreci göz önüne alındığında Selçuklu'nun son dönemi ve Osmanlı'da, Arap atı yetiştirme merkezinin Şanlıurfa olduğunu söyledi.

Bu bölgede atçılığın aynı zamanda kültürün, geleneğin devamı olarak süregeldiğini ifade eden Kazoğlu, "Şanlıurfa'da, şehrin önde gelenlerinden olmanın temel göstergelerinden biri, iyi bir at sahibi olmaktı" dedi.

Şehrin halen Arap atı yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden olduğunu belirten Kazoğlu, "Türkiye'de Arap atlarının büyük çoğunluğunun, yüzde 60 gibi bir rakamın Şanlıurfa'daki yetiştiricilere ait olduğunu düşünecek olursak, Arap atçılığında Şanlıurfa, Türkiye'de belli bir noktaya gelmiş durumdadır" diye konuştu.

Kentte bin 500 civarında ailenin at yetiştiriciliğiyle uğraştığını aktaran Kazoğlu, Türkiye'deki seyislerin de büyük kısmının Şanlıurfalı olduğunu söyledi. Bu alanda özellikle Suruç ilçesinin ön plana çıktığını kaydeden Kazoğlu, ilçede hemen hemen her evde at yetiştirildiğini ifade etti.

Kazoğlu, atçılığın Şanlıurfa ekonomisine büyük katkı sağladığını, bu rakamın yılda 30 milyon lira civarında olduğunu söyledi.

-Susuzluk at yetiştiriciliğine yöneltti-

Kendisi de at çiftliği sahibi olan Şanlıurfa Arap Atı Yetiştiricileri Derneği üyesi Mehmet Emin Polat da susuzluk nedeniyle tarımla uğraşamadıkları için, yıllar önce at yetiştiriciliğine yöneldiklerini ifade etti.

Bölgenin yapısı itibariyle yarış atı yetiştirmeye elverişli olduğunu belirten Polat, "Suruç, kurak bir bölge olduğu için buradaki ailelerin bir çoğu göç etti. Kalan ailelerin çoğu da geçimini atçılık yaparak sağlıyor. Suruç'ta bin civarında aile bu işle uğraşıyor. Hangi köye bakarsanız bakın en az 2-3 tane at çiftliği var. İlçede 200'e yakın at çiftliği bulunuyor" diye konuştu.

Polat, 10'u damızlık, 10'u tay toplam 20 tane atı olduğunu, bunlardan 5 tanesinin yarışlarda koştuğunu, yetiştirdiği atları Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Şanlıurfa'ya koşulara gönderdiğini anlattı.

Bir tayın 3 yıllık bir sürenin ardından yarışlara hazır hale geldiğini, bu sürecin zor ve zahmetli olduğunu vurgulayan Polat, Arap atlarının 10 bin liradan 500 bin liraya kadar alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close