Haberler

Türkiye'nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi" Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi (SBBF) tarafından "Türkiye'nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi" konulu seminer düzenlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi (SBBF) tarafından " Türkiye'nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi" konulu seminer düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk, seminerde, Türkiye ekonomisinin geldiği noktayı anlattı.

İki yüz yıllık süreçte Türkiye'nin farklı ekonomi modellerini denediğini anlatan Pamuk, sonuçların hep dünya ortalamalarına yakın seyrettiğine dikkati çekti.

Pamuk, Türkiye'nin 19. yüzyılda, kişi başına düşen gelir yüzdesinin dünya ortalamalarının az üzerinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İnsani gelişme deyince kişi başına gelirin yanına sağlık ve eğitimi de koymalıyız. Doğumda yaşam beklentisi bu noktada önemlidir. Türkiye'de 200 yıl önce doğan bir insanın yaşama beklentisi 27-28 yıldı. Çünkü o dönemde bebek ölüm oranları çok yüksekti. Şu anda ise Türkiye'de doğumda yaşam beklentisi 72 yılı göstermektedir. Sağlıkta da gelişme olarak dünya ortalamalarına yakınız. Kurumlar iktisat literatüründe son 40 yılda giderek öne çıkmaya başladı. İktisatçılar, toplumların özellikle 50-100 yıllık uzun vadeli ekonomik gelişmelerini anlamaya çalışırken kurumlar alanında daha fazla çalışmaya başladılar. Kurumları toplumdaki kurallar olarak algılayabilirsiniz. Yasalar ve yazılı olmayan sosyal kurallar bu alana girer. Bu kurumların ya da kuralların ekonomideki yeri büyüktür. Ekonomiyi etkileyebilen etkenlerden; toplumdaki demokrasinin işleyişi, çıkabilen çatışmaların giderilebilmesi, insanların yatırımlara özendirilebilmesi gibi hususlarda kurumların çalışmaları, işleyişleri ve bunların sürekli olması önemlidir. İktisadi gelişmeyi destekleyici bu kurumlar uzun vadede oldukça önem arz ederler."

Soru cevap kısmının ardından, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Pamuk'a teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close