Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Kervanı Gaün'de
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Konferans Salonu’nda düzenlenen "Fair Play Üniversiteler Kervanı" panelinin açılışı yapıldı.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Konferans Salonu'nda düzenlenen "Fair Play Üniversiteler Kervanı" panelinin açılışı yapıldı.
Panelin açılışında konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür, birçok şeyin gönüllülük esasıyla başladığını, kanunların sadece yolları çizdiğini söyledi. Gür, "Eğer gönüllü değilseniz o yolları bile bozacak kadar insan bazen yoldan çıkabiliyor. Bugün özellikle gönüllülük esasının en önemli unsurlarından birisi olan Fair Play kervanı bizimle birlikte ve sizinle beraber. Dürüstlük, ahlakilik, muhatabına değer vermek ve spor anlamında söylersek de rakibini de en az kendisi kadar değerli kılmak için yola çıkıyor. Bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde hem toplum hem de gelecekte yetiştireceğiniz nesiller doğru bir şekilde yetişiyor" dedi. Sporcunun Fair Play ile özdeşleştirilirken hayatın her aşamasında, her meslek grubunun Fair Play kurallarına uyması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Gür, "İnsani olmak açısından, önce insan olduğu için değer veririz. Arkasından çeşitli yakınlaşmalara göre değer gruplarımız değişebilir ama insan olduğu için herkes değerli olmaya hak kazanıyor. Yaşam bazen bizi zorlayabiliyor. Sportif anlamda motivasyon ve hırs bu ikisinin dengesini kurabilen iyi sporcu olur. Aşırı hırsına kurban olan kazanma hırsıyla her tehlikeyi göze alabilir hatta Fair Play'i en acı şekilde ihlal edebilecek dopingi, yaşamına kastedecek şekilde de kullanabilir. Fair Play kurallarına uyan bir insan kendisi belki o sırada maçını kaybedebilir ama kendi öz benliğini ve saygısını kazanır. Toplumda onu takdir edecek çok insanalar çıkacaktır. Fair Play kervanı da aynı şekilde hem kendileri bir gönüllü kuruluş olarak Fair Play uygulamasını anlatırken Fair Play kurallarına uyan toplum içerisinde bireyleri cımbızlarla çekerek, tekrar onları vitrine koyarak onurlandırmak istiyor. Bu bizim açımızdan onurlu bir iştir" dedi. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mürsel Biçer ise "Fair Play anlayışı kazananı takdir etmek, kendisini oyunun bir parçası halinde görmek, kazandığında ve kaybettiğinde rakibe saygı duymak olarak tanımlanabilir. Bu panelin özellikle burada yapılmasının sebebi bizim için çok büyük bir anlam ifade ediyor. Biz gelecek nesillere spor alışkanlığı kazandıran kişilere eğitim veriyoruz. Özellikle siz gençlerin çocuklara ve gençlere Fair Play duygusunu kazandırmanızı ve aşılamanızı istiyoruz. Üniversiteler Fair Play kervanına dahil eden yükselen bir yıldız olarak, üniversitelerin parlayan yıldız olarak Gaziantep Üniversitesi'ni buna dahil eden Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Komisyon Başkanı Murat Özbay, Yardımcısı Doç. Dr. Bilge Donuk'a ve diğer üyelere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında moderatörlüğünü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Abakay'ın yaptığı panele, Dünya Fair Play Yönetim Kurulu Üyesi Avrupa Fair Play Birliği Başkanı Erdoğan Arıpınar, Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Özbay, Fair Play Komisyonu Başkan Yrd. Doç. Dr. Bilge Donuk, Fair Play Komisyonu Üyesi Teoman Güray, Fair Play Komisyonu Üyesi Haldun Domaç, Fair Play Komisyonu Üyesi Semra Demirer, Fair Play Komisyonu Üyesi Sevim Güllü, Milli atlet Öznur Yılmazer ve Olimpik Cimnastikçi Göksu Üçtaş konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışı öncesinde, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve panele katılan konuşmacılar tarafından Dünya Fair Play Karikatür Sergisi'nin açılışı da gerçekleşti. - GAZİANTEP