Türkiye, Kanser Araştırmalarında Afrika ve Asya'ya Örnek Olacak
Hüseyin Bağış/Efsun Yılmaz - Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, kanser kayıtçılığı ve araştırmalarında örnek gösterdiği Türkiye'de, dünyadaki 5 eğitim merkezinden birini kurma kararı aldı.
Hüseyin Bağış/Efsun Yılmaz - Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, kanser kayıtçılığı ve araştırmalarında örnek gösterdiği Türkiye'de, dünyadaki 5 eğitim merkezinden birini kurma kararı aldı.
İzmir Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürü Doç. Dr. Sultan Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında İzmir'de kanser kayıt merkezi kurulduğunu, bu merkezin çalışmalarıyla Türkiye'deki diğer kentlere örnek olduğunu ve dünyadaki bilim merkezleri tarafından da yakından takip edildiğini belirtti.
Eser, kayıt merkezlerinde kanser tipleri, belirtileri, tanısı hakkında veri toplandığını, verilerin daha sonra kanser araştırma ve tedavisinde kullanıldığını ifade etti.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı liderliğinde 2011 yılında
"Gelişmekte olan ülkelerde kanser kayıtçılığının geliştirilmesi için küresel girişim" başlatıldığını anlatan Eser, proje kapsamında dünyada 5 merkez belirlendiğini, merkezlerde düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen bilim adamı ve ilgili personele eğitim verileceğini ifade etti.
-İlk merkez Bombay'da, ikincisi İzmir'de"-
Projeye Amerikan Kanser Topluluğu, Amerika Hastalık Kontrol Merkezi, Harvard Küresel Hakkaniyet İnisiyatifi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Kanser Tedavi ve Araştırma Ağı, Uluslararası Kanser Kontrol Birliği gibi çok önemli kuruluşların da destek verdiğini söyleyen Sultan Eser,bu kapsamda ilk merkezin Hindistan'ın Bombay şehrinde 2012'de kurulduğunu bildirdi.
Dünyadaki ikinci merkezin de İzmir olarak belirlendiğini söyleyen Eser, üçüncü merkezin Afrika'da, dördüncü merkezin Latin Amerika'da, son merkezin ise Karayipler'de kurulacağını ifade etti.
İzmir'deki merkezde Kuzey Afrika ve Batı Asya'dan gelenlere eğitim ve destek verileceğini anlatan Eser, bu merkezlerin daha sonra akademik düzeyde kanser araştırmalarının yapıldığı birimlere dönüştürüleceğini ifade etti.
Doç. Dr. Sultan Eser, ortak araştırmaların da gerçekleştirileceği Karşıyaka'daki merkezin kısa sürede çalışmaya başlayacağını ve Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Güney Sudan, Tunus, Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Gürcistan, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'den misafirlerini ağırlayacağını sözlerine ekledi.
Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - İZMİR