Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2014'e Doğru
TİM Başkanı Büyükekşi: "2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmak için geçen yıl 1 dolar 58 sent olan, ihraç ettiğimiz her kilogram ürün karşılığındaki kazancımızın, 3 doların üstüne çıkması gerekiyor"
Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) 29-30 Mayıs'ta Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2014 etkinliği düzenlenecek.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, düzenlediği basın toplantısında, ilk iki yıl İstanbul'da düzenlenen etkinliği, bu yıl İstanbul dışına taşıyarak inovasyonu Anadolu'ya yaymayı hedeflediklerini söyledi.
Anadolu'nun inovasyon kıvılcımını, İzmir'den ateşleyeceklerini belirten Büyükekşi, 29-30 Mayıs'ta düzenlenecek etkinlikte, ihracatçı birliklerinin "Ar-Ge Proje Pazarı" ve tasarım yarışmalarından çıkan ödüllü eserlerinin sergileneceğini, üniversitelerin projelerinin katılımcılarla buluşturulacağını, Ar-Ge merkezleri, teknoparklar, bilim ve teknoloji merkezlerinin çalışmalarını tanıtacağını, inovasyon alanında yetkin konuşmacıların sunum yapacağını anlattı.
Büyükekşi, geçen yıl 145 milyar dolarlık dış satım gerçekleştiren Türkiye'nin ihraç edilen bir kilogram ürün karşılığında 1,5 dolar kazanmasına karşılık, küresel inovasyon listesinde ilk sıradaki İsviçre'nin 4 dolar 20 sent, İngiltere'nin 3 dolar 66 sent, ABD ve Güney Kore'nin ise yaklaşık 3 dolar kazandığına dikkati çekerek, " Türkiye, şayet Güney Kore gibi her kilogram ürünü 3 dolardan ihraç etmiş olsaydı, karşılığında 294 milyar dolar kazanacaktı. Dolayısıyla 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmak için geçen yıl 1 dolar 58 sent olan, ihraç ettiğimiz her kilogram ürün karşılığındaki kazancımızın, 3 doların üstüne çıkması gerekiyor" diye konuştu.
Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payının artırılıp gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması için yüksek katma değerli ihracat artışının dört bileşeni "inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşma"ya odaklanılması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle ihracatçı firmalarımızın rekabette bir adım öne çıkması, inovasyonla fark yaratmalarına bağlı. Biz de firmalarımızın rekabet gücünü artırmak adına şubat ayında Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovalig Projemizin startını verdik. 5 inovasyon kategorisinde, Türkiye'nin inovasyon şampiyonlarını belirleyeceğiz. Her kategoriden ilk 3 firmaya, İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etme şansı vereceğiz. İnovalig'e başvurular, büyük hızla devam ediyor. Lige son katılım tarihi, 31 Mayıs. Buradan tüm İzmirli ihracatçı firmalarımızı İnovalig'e katılmaya davet ediyoruz."
Büyükekşi, Türkiye'nin cari açık değil, esasen inovasyon açığı problemi olduğunu ifade ederek, açığı bu çalışmalara hızla kapatacaklarına inandıklarını dile getirdi.
"İzmir'in geleceği için tek yumruk olmaya ihtiyacı var"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları'nın ilkinin İzmir'de yapılacağını belirterek, etkinliği kent ve bölge için önemli fırsata dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Türk firmalarının, proje bazlı ve inovasyon odaklı çalışma yaklaşımından uzak faaliyetlerini sürdürmesi dolayısıyla uluslararası arenada istenen düzeyde rekabet gücüne ulaşamadığına dikkati çeken Türkmenoğlu, şunları kaydetti:
"Örneğin, Ar-Ge ve inovasyona yönelik birçok hibe kaynağının, firmalar tarafından kullanılmadığını görüyoruz. Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanmaya, sektörlerimizin tüm dünyada rekabetçi hale gelmesini sağlamaya ve sonucunda ekonomik kalkınmayı ilerletip sürdürülebilir hale getirmek için yenilikçi olmaya, bugün her zamankinden çok ihtiyacımız var. Yeniliği ön plana çıkarmak ve daha çok katma değer yaratan yapı ve süreçlerle çalışmak, artık tüm sektörler için vazgeçilmez konumda bulunuyor."
Türkmenoğlu, Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri çerçevesinde dünyaca ünlü birçok ismin kente gelip deneyimlerini aktaracağına, birçok yenilikçi projenin de sergilenme imkanı bulacağına değinerek, "İzmir, tüm kurumları, üniversiteleri, firmaları, odaları ve borsalarıyla, inovasyon gücünü bir bütün olarak dünyaya gösterecektir. Bizlerin, ülkemizin rekabetçilik düzeyini artırmaya giden yolda, daha fazla işbirliği yapmaya ihtiyacımız var, İzmir'in geleceği için tek yumruk olmaya ihtiyacı var. Bizler bu çalışmayı tek başımıza anlamlı kılamayız, bölgemizdeki tüm paydaşların desteğine ihtiyacımız var ancak bu şekilde inovasyon kültürünü geniş kitlelere yayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. - İzmir