Haberler
Joe Biden, Beyaz Saray'daki veda yemeğinde gözyaşlarını tutamadı

Joe Biden, Beyaz Saray'daki veda yemeğinde gözyaşlarını tutamadı

Asgari ücret pazarlığı haftaya başlıyor

Asgari ücrette son bir hafta

Daha önce yürürlükten kaldırılan işverenlere 4 puanlık sigorta prim desteği yeniden başlıyor

İşverene prim desteği yeniden geliyor

Cumhurbaşkanlığından rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerine ilişkin genelge

Cumhurbaşkanlığından rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerine ilişkin genelge

Türkiye İlk Yerli Otomobilinin Testini de Kendisi Yapacak

Türkiye İlk Yerli Otomobilinin Testini de Kendisi Yapacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güç Gönel - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, dünyanın 7.otomobil test pistinin Antalya, Yalova ve Kocaeli illerinden birinde kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Güç Gönel - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, dünyanın 7. otomobil test pistinin Antalya, Yalova ve Kocaeli illerinden birinde kurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Hüseyin Özdamar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin 2023'e kadar yerli otomobil üretimine geçmeyi hedeflediğini anımsattı. 2023 vizyonu doğrultusunda Türkiye'nin kendi otomobilini üretmesinin tek başına yeterli olmayacağını belirten Özdamar, üretilen otomobillerin test edilebilmesi için test pisti ve laboratuvara da ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Hükümetin bu ihtiyaçtan yola çıkarak otomobil test pisti ve laboratuvarının kurulması görevini TSE'ye verdiğini ifade eden Özdamar, Burdur, Denizli, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Adana'da araç test laboratuvarları kurulması için çalışmalara başlandığını kaydetti.

Özdamar, 6 laboratuvarın toplam 20 milyon avroya mal olacağını ve yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Burada araçların mekanik, koltuk, far sistemlerinin muayene ve deneyleri yapılacak. Projenin asıl kısmı, araç test pisti yapılması. Şu anda dünyada 6 ülkede araç test pisti var. Almanya, İtalya, Fransa, ABD, Güney Kore ve Japonya'da. Bizim gibi know-how ile otomobil imalatı yapan Malezya, İran, Mısır, Brezilya, İspanya gibi ülkelerde ise araç test pisti yok. Bir otomobil tamamen Türk tasarımı olsun istiyorsanız, kendi testlerinizi yapmanız lazım. Test için aracı gönderebileceğiniz en yakın ülke İtalya. Ancak bu durumda tasarımın en başından gizliliği kalmamış oluyor. Rakibiniz sizlere bunu yüksek fiyatlardan test edecektir, üretiminizi geciktirmek için test süresini uzatacak, olumsuzluklar yazılacaktır. Bu gibi sakıncaların ortadan kaldırılması için bu pistin Türkiye'de kurulmasına karar verildi. TSE bütçesinden 150 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Fizibilitesi yapıldı, projesi hazırlandı."

-Dünyanın 7. pisti olacak-

Test pistinin içinde konukların kalacağı 5 yıldızlı bir de otel bulunacağına dikkati çeken Hüseyin Özdamar, bu pistin Türkiye'ye prestij kazandıracağını ve dünyadaki 7. pist olacağını bildirdi.

Özdamar, tesisin deniz seviyesinde olması gerektiğine işaret ederek, pist yapımı için Antalya'nın yanı sıra, Yalova ve Kocaeli'nin de seçildiğine işaret etti. Tesisin 12 ay kullanılabilir olması ve bulunduğu bölgenin iklim koşullarının da önemli olduğunun altını çizen Özdamar, 3 il içinde hem iklim hem coğrafi koşullar hem de mevcut arazi açısından en büyük avantajın Antalya'da olduğunu bildirdi.

Döşemealtı ilçesinde bin 500 dönümlük Hazine arazisinin bu işe tahsis edilebileceğinin ön görüldüğünü anlatan Özdamar, "Ancak toplam 2 bin 500 dönümlük bir arazi gerekiyor. Bin dönüm de kamulaştırma yapılacak. TSE bütçesinde bunun karşılığı var, kamulaştırmada engel yok. Bu arazilerin tahsisiyle ilgili eksik olan tek şey, kamuoyu desteği" dedi.

-"Antalya için tarihi fırsat"-

TSE bütçesinden kamulaştırma için bin dönümlük araziye 10 milyon lira ödenek ayrıldığını ifade eden Özdamar, "Antalya'nın bu tarihi fırsatı kaçırmaması lazım" diye konuştu.

Test pisti olmayan İran, Malezya, Mısır gibi ülkelerin de bu piste büyük ilgi göstereceğini vurgulayan Özdamar, "Onlar için biz Avrupa'dan daha yakınız. Ücretlerimiz de mutlaka daha düşük olacaktır. Ayrıca kültür birliği, din ve dil birliği olduğu için bizi daha çok tercih edeceklerini düşünüyoruz" dedi.

Özdamar, Türkiye'de AB mevzuatına yönelik düzenlemeler sayesinde bu laboratuvar ve pistte denetime tabi tutulacak otomobillere verilecek onayın dünya standartlarında olacağını bildirdi. Otomotiv sektöründe bir modelin ortalama 3 yılda geliştirildiğine değinen Özdamar, şöyle konuştu:

"Bir model için test bedelinin 30 milyon avro civarında olduğu hesaplanıyor. İlk model geliştirildikten sonra bu laboratuvardan onay alması gerekiyor. Otomobilde modeller neredeyse her yıl değişiyor. Var olan modellerdeki yenilemelerde de bu testlerin yenilenmesi gerekiyor. Türkiye'ye kurulacak pistte sadece sürat değil, verimlilik, aerodinamik, fren, savurma, sızdırmazlık, çarpışma testleri de yapılacak. Bu laboratuvarın çevreyi kirletmesi de söz konusu değil, adeta bacasız sanayi."

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel
title