Türkiye Dış Talebe Bağlı Büyümeli"
Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekmez: "Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ülkelerin iç taleple değil, dış talebe bağlı büyümesi daha sağlıklı olacaktır"
Gaziantep Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, "Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ülkelerin iç taleple değil, dış talebe bağlı büyümesi daha sağlıklı olacaktır" dedi.
Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin dinamiklerini ayrıntılı incelemeden, sadece büyüme rakamlarına göre yorum yapılmasının çoğunlukla yanlış çıkarsamalara neden olduğunu söyledi.
Büyüme kaynaklarının değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bekmez, "Dünya konjonktürü dikkate alındığında son çeyrekte yüzde 4,4 büyüme, 2013'te ortalama yüzde 4 büyüme Türkiye için küçümsenecek bir rakam değil. Kaldı ki Türkiye'nin Orta Vadeli Programda öngörülen büyüme oranı yüzde 3,6 idi. Dolayısıyla gerçekleşen büyüme, beklenenden daha yüksek bir orana tekabül ediyor" diye konuştu.
Türkiye'nin güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Bekmez, "Öncelikle büyümenin kaynaklarına bakmamız gerekiyor. Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ülkelerin iç taleple değil, dış talebe bağlı büyümesi daha sağlıklı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Geçen yılın büyüme rakamlarına bakıldığında genellikle iç talebe dayalı büyümenin gözlendiğine işaret eden Bekmez, iç talebin 2013 yılı büyüme rakamlarına yüzde 6,4, son çeyrekteki büyüme rakamına da yüzde 7,4 katkı sağladığını bildirdi.
"İhracatı destekleyici politikalar geliştirilmeli"
Dış borçlanmanın Türkiye ekonomisi açısında endişe gerektiren bir durum olduğunu vurguladı.
Kamu borçlarında ciddi azalmalar gözlendiğini aktaran Bekmez, şunları kaydetti:
"Borçların büyük bölümü özel sektöre ait olduğu için kamu tarafından endişelenecek bir durum olmayabilir. Büyümenin kaynağının kredilere dayalı olması uzun vadede sıkıntılar oluşturabilir. Bunun önüne geçilebilmesi için de iç tasarrufları artırıcı ve ihracatı destekleyici politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Avrupa piyasalarında görülen ekonomik iyileşmeler iyi değerlendirilmeli ve dış talebe dayalı büyümenin sağlanabilmesi için gerekli tedbirler şimdiden alınmalıdır."
Bekmez, Türkiye'nin cari açık ve büyüme oranı arasındaki doğru yönlü ilişkinin ters yönlü bir şekle çevrilmesi gerektiğine işaret etti.
Büyüme artışının cari açığı azaltıcı etki gösterdiği yeni bir Türkiye'nin doğabilmesi için özellikle enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini vurgulayan Bekmez, bu şekilde işsizlik oranlarının da düşürülebileceğini sözlerine ekledi. - Gaziantep